Marynujemy grzybki - przepisy

Awatar użytkownika

Autor tematu
novy90
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 92
Rejestracja: środa, 24 września 2008, 15:06
Ulubione grzyby: Jadalne ;-)
Lokalizacja: LEGNICA
Pochwalony: 1 raz

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: novy90 » sobota, 4 października 2008, 19:31

:569: Witam. Proszę o przepisy na najlepsze marynatki grzybowe (to te w słoiczkach).
Z góry dzięki i pozdrawiam. :569:
Ostatnio zmieniony środa, 3 czerwca 2009, 10:37 przez novy90, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

Zygmunt
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6724
Rejestracja: niedziela, 30 października 2005, 01:52
Ulubione grzyby: Boletus edulis, Lactarius deliciosus, Boletus erythropus, Russula cyanoxantha
Lokalizacja: Biecz
Pochwalił: 149 razy
Pochwalony: 1627 razy
Kontakt:

Postautor: Zygmunt » sobota, 4 października 2008, 20:00

novy90 - może coś znajdziesz w starszych tematach tego działu naszego Forum
Można też zajrzeć np. tutaj:
http://www.bio-forum.pl/messages/34/8.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tam prawie wszystko o marynowaniu grzybów, podane przez Tadeusza - naszego "Klubowicza od zawsze", a także przez wiele innych osób. Tylko trudno stamtąd wybrać właściwy dla swego gustu przepis, bo każdy podaje ten "swój najlepszy" :)




jerry
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 1 września 2008, 13:59
Ulubione grzyby: kozaki,kozaki,kozaki:)
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 3 razy

Postautor: jerry » sobota, 4 października 2008, 21:22

novy90 zajrzyj tutaj:
http://www.grzybymarynowane.ovh.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciekawe przepisy i dodatkowe porady.


chodź ze mną cieniu, znikniemy oboje w leśnych parowach

Awatar użytkownika

piaskowka
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 83
Rejestracja: wtorek, 23 września 2008, 21:24
Ulubione grzyby: borowik, podgrzybek
Lokalizacja: Miechów
Pochwalony: 2 razy

Postautor: piaskowka » sobota, 4 października 2008, 23:28

Mój przepis.
Grzyby obrać, wyczyścić, umyć. Nalać wodę do dużego garnka. Na 5 litrów wody wsypać 2-3 czubate łyżki stołowe soli. Dodać 2 duże cebule nacięte (nie odcinać piętki) na krzyż od góry do połowy aby cebula oddawała sok, a nie rozleciała się. Wsypać grzyby przy czym grzyby miękkie i starsze doprowadzić tylko do zagotowania. Grzyby młode i twarde gotować około 10 minut. Opieńki gotować minimum 30 minut. Odcedzić przepłukać.
Włożyć do wcześniej przygotowanej gorącej zalewy.
Zalewa octowa 1:7-8.
Na 2 litry wody 4 duże listki laurowe, 4 ziarnka angielskiego ziela, 20 ziaren pieprzu, 2 łyżki soli, 1 łyżkę cukru. Gotować nie krócej niż 10 minut, dodać szklankę (nie mniej już ¼ l.) 10% octu. Doprowadzić do zagotowania.
Zalewę z grzybami doprowadzić do zagotowania, po czym garnuszkiem wlewać grzyby razem z zalewą do słoików. W słoikach gotować przez 15 minut. Słoiki z grzybkami młodymi, twardymi mogą zostać w garnku do ostygnięcia. Grzyby miękkie i stare lepiej wyjąć z wody.
Smacznego.


Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
novy90
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 92
Rejestracja: środa, 24 września 2008, 15:06
Ulubione grzyby: Jadalne ;-)
Lokalizacja: LEGNICA
Pochwalony: 1 raz

Postautor: novy90 » niedziela, 5 października 2008, 09:01

Dzieki chłopaki Zygmut i jerry przejrzę na bank.
Piaskowka dzięki wielkie


http://www.nagrzyby.pl/galeria/v/users2/novy90/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Postautor: Czarodziejka78 » niedziela, 5 października 2008, 13:36

novy90 -> no a od przepisu i proporcji bardzo dużo zależy, właśnie niedawno otworzyłam moje marynowane kurki, sporządzone wg przepisu z netu ... myślałam, że mi buzię wypali :lol: przesadzona proporcja octu :lol:
na szczęście znaleźli się amatorzy dla nich :)



Awatar użytkownika

Autor tematu
novy90
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 92
Rejestracja: środa, 24 września 2008, 15:06
Ulubione grzyby: Jadalne ;-)
Lokalizacja: LEGNICA
Pochwalony: 1 raz

Postautor: novy90 » niedziela, 5 października 2008, 14:19

novy90 no a od przepisu i proporcji bardzo dużo zależy
Będę o tym pamietał Czarodziejko. Dzieki.


http://www.nagrzyby.pl/galeria/v/users2/novy90/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » niedziela, 5 października 2008, 17:40

Ja stosuję proporcję co najmniej 1:4 i dość sporo cukru, tak żeby zalewa była lekko słodkawa, wtedy nie jest tak makabrycznie kwaśna :mrgreen:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Waldemar
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10648
Rejestracja: środa, 1 grudnia 2004, 10:41
Lokalizacja: Skawina
Pochwalony: 847 razy

Postautor: Waldemar » niedziela, 5 października 2008, 19:15

Ja stosuję proporcję co najmniej 1:4 i dość sporo cukru,
Tak jak ja. :)
W tym roku próbowałem też 1:3 i wyszły za ostre (chyba że się "przegryzą" )


Waldek,

Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Postautor: Czarodziejka78 » niedziela, 5 października 2008, 20:06

a w tym w necie to było chyba 1:2 :lol:

mówie Wam jaka siła - ta zalewą to by może można traktor napędzac :lol:



Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Postautor: Pawlo » niedziela, 5 października 2008, 20:19

Ja stosuję do gąbek 1:2, a do blaszek i ucha bzowego 1:4 + sól ( łyżeczka) + cukier ( dwie łyżeczki ) + gorczyca + marchewka + cebula.


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor

Awatar użytkownika

Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Postautor: Yanek » niedziela, 5 października 2008, 20:51

Czy ktoś z was marynuje kanie?



Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » niedziela, 5 października 2008, 21:29

Czy ktoś z was marynuje kanie?
Odradzam, marynowane są be. :)


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Postautor: Yanek » niedziela, 5 października 2008, 21:47

Odradzam, marynowane są be. :)
Dzięki za rozwianie wątpliwości.... za to w "poniewierce" są cacy. I to już wiem na pewno, zmłóciłem na kolację. (yanek głasia się po brzuszku) :D :D :D



Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » niedziela, 5 października 2008, 21:56

(yanek głasia się po brzuszku) :D :D :D
Nigdy tego nie pisz, jak podejrzewasz iż jestem na forum. :mrgreen: Przez Ciebie idę do lodówki sprawdzić czy jest jakaś szansa.... :wink:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości