Marynujemy grzybki - przepisy

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: kakadu » wtorek, 18 października 2016, 20:21

QR_BBPOST Z tego co masz , będzie minimum 4 słoiczki 0,5L :ok:
Heniek :witam: Już na półce w piwnicy opieńki półkowe :rotfl:



Awatar użytkownika

Yeti
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: "szkieletczyzna"
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 21 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Yeti » wtorek, 18 października 2016, 22:21

:witam: Marynujecie opieńki z "korzonkami"? :shock: W moich stronach same "kapelutki" się marynuje. Właściwie to zbiera się same kapelusze, bez względu na przeznaczenie opieniek.
Jestem ciekaw czy w marynowaniu całych jest jakaś nieznana mi przyczyna, czy to jedynie chęć posiadania większej "masy grzybowej"?



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: kakadu » wtorek, 18 października 2016, 22:45

Wszystkie marynuję z korzonkami :tak: Nie chodzi o to żeby upchać ich do słoika jak najwięcej -mają wyglądać jak grzybki ,je sie też oczami. ;) .Moje opieńki mają korzonki skrócone reszta poszła na susz. :tak:



Awatar użytkownika

Yeti
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: "szkieletczyzna"
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 21 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Yeti » wtorek, 18 października 2016, 22:49

Tak tylko pytam, bo co region to inne obyczaje. :) Nie wpadłem na to żeby opieńkom korzonki zostawiać. Zresztą rzadko je marynuję. Wolę inne gatunki, a tych mi nie brakuje. :D



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: kakadu » wtorek, 18 października 2016, 23:00

Yeti na bezrybiu to i rak rybą -tak powiadają. :D



Awatar użytkownika

Yeti
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: "szkieletczyzna"
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 21 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Yeti » wtorek, 18 października 2016, 23:07

Obym się nie musiał przekonywać na własnej skórze co to bezrybie. :D
Jak tak patrzyłem na twoje słoiczki, zauważyłem sporo cebuli. Lubisz jak się marynata ciąąąągnie za widelcem czy lubisz smak cebuli?



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Wojtas » wtorek, 18 października 2016, 23:15

U mnie trzonki zawsze lądowały w koszu, tym na śmieci. Tnę przy kapeluszu tak na 5 mm i to bez różnicy czy do marynowania czy do suszenia. Lecz jednak do marynowania, z tego co widzę po zdjęciach kakadu to warto trzonka trochę zostawić, gdyż lepiej to wygląda i nie powstaje marynowana masa, (w przyszłości z 1cm zostawię do marynowania). W tym roku opieniek dla siebie nie zbieram, nie przejadłem tych z przed dwóch lat, więc po co mi nowe :papa:



Awatar użytkownika

Yeti
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: "szkieletczyzna"
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 21 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Yeti » wtorek, 18 października 2016, 23:22

Po obejrzeniu fotek >>kakadu<<, też zacznę zostawiać kawałeczek trzonka. Bez wątpienia mają smakowitszy wygląd niż moje.
Jak je w końcu znajdę. :)



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Nadir » piątek, 21 października 2016, 23:59

QR_BBPOST Marynujecie opieńki z "korzonkami"? :shock:
Trzonkami :)
QR_BBPOST W moich stronach same "kapelutki" się marynuje. Właściwie to zbiera się same kapelusze, bez względu na przeznaczenie opieniek.

U nas też większość osób ścina tylko kapelusze. a gdy potem widzę na pniach taki "las" pozostawionych dłuuugich trzonków, od razu myślę: co za marnotrawstwo! :)
QR_BBPOST Nie chodzi o to żeby upchać ich do słoika jak najwięcej -mają wyglądać jak grzybki ,je sie też oczami. ;)
Moim zdaniem nawet nie tyle wygląd sie liczy, co przyjemność ich jedzenia. Zamarynowane opieńki z trzonkami mają w sobie wspaniałą "chrupiącość", jakiej nie ma żaden znany mi inny grzyb :roll: :mniam: :mniam: Wygląd to w tym momencie sprawa dla mnie drugorzędna, chociaż też nie bez znaczenia. Ja zostawiam trzonki na długość aż za pierścień. Co prawda, takie marynowanie wymaga dużo więcej pracy (żmudne oczyszczanie), ale warto, naprawdę warto :tak:
Chrup chrup, mniam mniam :mniam: :D
QR_BBPOST Jak tak patrzyłem na twoje słoiczki, zauważyłem sporo cebuli. Lubisz jak się marynata ciąąąągnie za widelcem czy lubisz smak cebuli?

[ref]Yeti[/ref], cebula w marynacie wcale nie powoduje, że marynata się ciąąągnie... :D
Odnośnie smaku - jeśli myślisz, że cebula w marynacie zdominuje wszystko swoim smakiem, to wcale tak nie jest. :nie: Za to bardzo polepsza ona smak marynaty, szczególne działanie cebuli to jest unicestwianie cierpkiego octowego posmaku zalewy :tak: Cebula ma w marynacie "niecebulowy" smak. Taki zupełnie inny, przyjemny. To jest tak jak np. z czosnkiem - na surowo smakuje zupełnie inaczej, a np. w sosie czosnkowym zupełnie inaczej.
Jeśli nie próbowałeś, to polecam, wypróbuj cebulę do grzybków, złych wrażeń raczej nie będzie :) Ja kiedyś też myślałem (jak wiele osób), że dodając cebulę zepsuję tylko grzybki. Tak myślałem, dopóki nie spróbowałem. I od tamtej pory dodaje ją zawsze. Z tym, że ja cebulkę zawsze najpierw sparzam, ale to wynika z tego że słoików po napełnieniu nigdy nie pasteryzuję.



Awatar użytkownika

Yeti
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 64
Rejestracja: poniedziałek, 12 września 2016, 18:30
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: "szkieletczyzna"
Pochwalił: 6 razy
Pochwalony: 21 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Yeti » sobota, 22 października 2016, 10:55

Dziękuję za podpowiedzi. :)
Jestem nowicjuszem na Forum, grzyboznawca ze mnie żaden, ale przez 35 lat systematycznego, samodzielnego zbierania i przetwarzania grzybów zetknąłem się z wieloma przepisami. Mam już swoje ulubione przepisy i metody. :D




Krzysiek82
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 14 września 2017, 16:12
Imię: Krzysztof
Ulubione grzyby: Prawdziwki,Podgrzybki,Kozaki,Ceglastopore,Kania,Rydze,Kurki,Smardze i... wiele innych

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Krzysiek82 » czwartek, 14 września 2017, 16:17

Witam. Mam prośbę o dobry :) i sprawdzony przepis na marynowane ceglastopore.




alafawor
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 14 listopada 2017, 22:22
Imię: Ala Fawor
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: alafawor » wtorek, 14 listopada 2017, 22:31

witam czy ktoś marynuje grzybki z cebulą? jadłam ostatnio takie u kogoś ale były przeraźliwie kwaśne



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26565
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8097 razy
Pochwalony: 19354 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Paweł » środa, 15 listopada 2017, 10:53

QR_BBPOST witam czy ktoś marynuje grzybki z cebulą?
oczywiście :) , ale z cebulą wcześniej sparzoną.
QR_BBPOST jadłam ostatnio takie u kogoś ale były przeraźliwie kwaśne
pytanie , jaka proporcja octu :zhm: ; jeżeli 1:3 i grzybki starszawe /długo się konserwowały/ oraz za mało cukru , to może być taki efekt końcowy.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości