Marynujemy grzybki - przepisy


asdaso
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 24 września 2015, 18:13

Postautor: asdaso » środa, 7 października 2015, 09:10

Uwielbiam marynowane grzybki mojej babci. Za pewien czas na pewno zacznę robić własne.



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2255
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Postautor: Włóczykij » środa, 7 października 2015, 09:14

Uwielbiam marynowane grzybki mojej babci. Za pewien czas na pewno zacznę robić własne.
Dlaczego za pewien czas? Lepiej już robić,wielka sztuka to nie jest. :ok:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » środa, 7 października 2015, 19:58

Dlaczego za pewien czas?
Bo najpierw trzeba nazbierać ;)



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2255
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Postautor: Włóczykij » środa, 7 października 2015, 20:13

Dlaczego za pewien czas?
Bo najpierw trzeba nazbierać ;)
No o tym każdy bajtel wie. ;)


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » czwartek, 8 października 2015, 01:25

No o tym każdy bajtel wie. ;)
Ale dorośli - nie wszyscy :nie: ;) :lol:



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2255
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Postautor: Włóczykij » czwartek, 8 października 2015, 08:28

No o tym każdy bajtel wie. ;)
Ale dorośli - nie wszyscy :nie: ;) :lol:
Ten nie wie co nie zbiera, :lol:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » środa, 25 listopada 2015, 09:54

:witam: -mam problema gdzie to umieścic ?
wysyp boczniaków spory -podam co ja robię z nadmiarem boczniaków;wekowanie

boczniaki lekko obgotowuje[tak 5min na wolnym ogniu], studzę i kroje w paski lub cale, ciasno układam ugniatając w sloikach i na pół litra grzybów 1 łyżeczka soli[jeśli po ułożeniu nie wyszła woda na wierzch to dolewam przegotowanej wody].Pasteryzuję po pół godziny 2 razy w odstępie jednego dnia.
Jest to super półprodukt na flaczki do sosów, na zapiekanki ,do mięs a całe do panierowania .


Ajla

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 25 listopada 2015, 11:44

ajlaa, dobry sposób szkoda że już zaprawiłem już wszystkie boczniaki = część zamroziłem , część zamroziłem a o flaczkach gotowych i zamrożonych nie wspomnę.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Postautor: Agnes » środa, 25 listopada 2015, 17:21

ajlaa, ja dokładnie to samo robię z każdymi grzybkami, nawet z prawdziwkami, z tym, że tych oczywiście nie kroję w paseczki i po prostu obgotowuję w słonej wodzie :) Bardzo smaczne do wszystkiego, jak się je przed przyrządzeniem opłucze z zalewy i potem ostrożnie soli. No i więcej się zmieści niż w zamrażarce ;)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » niedziela, 6 grudnia 2015, 13:05

Sensibility, Specjalnie dla Ciebie, fotki malutkich, marynowanych czernidłaków :eat:



Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 167 razy
Kontakt:

Postautor: PociągDoGrzybów » środa, 20 stycznia 2016, 20:35

Czernidłaki Babielato 2015 ;)
Nie jem, bo sam się boję ;)


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 20 stycznia 2016, 22:48

Nie jem, bo sam się boję
nie bój się z nimi to można nawet :beer:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 167 razy
Kontakt:

Postautor: PociągDoGrzybów » czwartek, 21 stycznia 2016, 13:29

Nie jem, bo sam się boję
nie bój się z nimi to można nawet :beer:
Hehe :) To także lepiej smakuje we dwoje i tego się trzymam. Chociaż wyglądają apetycznie, poczekają.


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Zenit » sobota, 18 czerwca 2016, 23:22

Z tego co widzę największym powodzeniem na degustacjach grzybów jakie organizuję na grzybobraniach w Zawiatach i Wiosce Rowerowej cieszą się marynaty z muchomorów czerwieniejąch a, że teraz jest ich wysyp dlatego w mojej kuchni królują te muchomory... :)



Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

DamianM
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 218
Rejestracja: niedziela, 11 sierpnia 2013, 21:26
Ulubione grzyby: smażone, duszone, marynowane, suszone
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwalił: 36 razy
Pochwalony: 119 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: DamianM » niedziela, 19 czerwca 2016, 14:13

Pięknie wyglądają! :witam: Zastanawiałem się czy ściągać z kapeluszy kropki, ale teraz już wiem. :ok:
Receptura standardowa?




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości