Marynujemy grzybki - przepisy

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Zenit » niedziela, 19 czerwca 2016, 14:35

QR_BBPOST Zastanawiałem się czy ściągać z kapeluszy kropki, ale teraz już wiem. :ok:
bardzo łatwo ściąga się skórkę łatwiej niż z maślaków.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » poniedziałek, 25 lipca 2016, 13:12

:witam: Moje pierwsze muchomorki marynowane :roll:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Zenit » poniedziałek, 25 lipca 2016, 13:59

QR_BBPOST Moje pierwsze muchomorki marynowane :roll:
gratuluje :) ja mam takich z 60 :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » poniedziałek, 25 lipca 2016, 14:12

QR_BBPOST gratuluje ja mam takich z 60
:witam: Dziękuje :ok: ja amator , wszystko co robię to w aptecznych ilościach :lol: na rozmach przyjdzie czas ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Zenit » poniedziałek, 25 lipca 2016, 14:19

QR_BBPOST wszystko co robię to w aptecznych ilościach :lol:
ten początek sezonu był tak obfity w muchomory czerwieniejące że nie mogłem sobie podarować takiej okazji. W tamtym roku nie zamarynowałem ani jednego słoiczka w tym mam już ze 100 :) reszta to ceglastopore a nawet marnowane piestraki jadalne :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » poniedziałek, 25 lipca 2016, 14:27

Jeśli idzie o muchomorki , te dopiero teraz pokazały się obficiej w moim rejonie ;) mam cichą nadzieję że dozbieram co nieco więcej .
Najgorsze jest to kiedy człowiek pozna jakiś gatunek grzybka , ten skubany znika mu z oczu :lol: :lol: a wcześniej był na każdym kroku .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » wtorek, 26 lipca 2016, 16:18

:witam: czy ja pisałem , że dopiero się pokazały :?: :lol:
Kolejne dwa słoiczki i wielko krałza z muchomorkami :mniam: :mniam:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Agnes » piątek, 29 lipca 2016, 20:52

Drugie życie moich środowych grzybków: grzybki po kaszubsku, marynowane borowiki, podgrzybki i czerwoniaczki

Większość borowików poszła do suszenia, bo były zbyt wyrośnięte.
Mój przepis na marynaty jest przyjazny dla pamięci: 3:1, 3:1 (3 szklanki wody, 1 szklanka octu, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli- do delikatnych blaszek, np. kurek, trochę mniej, bo bardziej chłoną), Najpierw przez parę minut gotuję wodę z przyprawami, a pod koniec dodaję ocet. Cebulę i ew. warzywa (marchewka, paski papryki ) zawsze dodaję zblanszowane- surowe powodują te paskudne "gluty" ;)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » sobota, 8 października 2016, 21:35

:witam:
Wojtas możesz podać przepis na Twoje czernidłaki marynowane :?: http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?p=529886#p529886

Mam ochotę na kilka słoików ;) ale nie wiem jak mają być przygotowane do marynowania :zhm:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Wojtas » sobota, 8 października 2016, 21:49

QR_BBPOST Wojtas możesz podać przepis na Twoje czernidłaki marynowane

Zawsze odpowiadam na to pytanie tak samo, grzyb to grzyb, zrób je jak umiesz i jak Ci smakuje :eat:
Robię taką samą zalewę, jak do innych grzybków, każdego grzybka suszę w ten sam sposób, każdego grzybka smażę na patelni w ten sam sposób, mało mrożę, wcale nie kiszę, gdyż mnie nie wychodzi :(
GRZYB = :grzyb1: = :ceglas: = :borowiczki: = :smardzyki: = :smardzyk2: = :borowik: = :rydz: = :kurka: = GRZYB



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » sobota, 8 października 2016, 21:54

:D Jasne , grzyb to grzyb ;) idzie o to , czy tylko czyścisz i ładujesz do zalewy :?: są delikatne , to chyba jakieś tam blanszowanie odpada :?:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Wojtas » sobota, 8 października 2016, 22:13

QR_BBPOST Jasne , grzyb to grzyb idzie o to , czy tylko czyścisz i ładujesz do zalewy są delikatne , to chyba jakieś tam blanszowanie odpada
Właśnie się dowiedziałem co to blanszowanie, spojrzałem w Google ...

Nie zalewam surowych grzybków zalewą, lekkie obgotowanie i dopiero w słoik, zalanie zalewą i na koniec "pasteryzowanie" :beer:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » sobota, 8 października 2016, 22:17

:ok: Dzięki :poklon: :poklon: teraz wszystko jasne :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: ajlaa » sobota, 8 października 2016, 22:57

Ja grzyby marynuje tak" do blaszkowych marynata 4 do 1-cztery szklanki wody i szklanka octu a do sitkowych 3 do jednego-trzy szklanki wody 1 szklanka octu + łyzka soli i łyzka cukru, 3 ziela i 3 listki laurowe.Taką zalewę gotuję i dokładam w/g uznania po kilka ząbków czosnku, cebulę w piórka,paprykę w paskach . Do gotującej zalewy wrzucam obgotowane grzyby -gotuje na wolnym ogniu 5 min i do słoików.Słoiki do góry dnem i gotowe.Grzyby obgotowuje 10 do 15 min.Jedynie opienki pierwszwy raz obgotowanie do zagotowania i odlewam wodę i następnie obgotuję jak wszystkie.Tak marynowane grzybki są czyste nie mętne i nie saą"ciągliwe"czyli marynata jest płynna a nie ciągliwa.W tym roku jak Bozia da grzybki poeksperymentuję z zalewą ziołowa i pomidorową- o doznaniach smakowych napiszę :lol:


Ajla

Awatar użytkownika

poziomka61
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 219
Rejestracja: wtorek, 21 czerwca 2016, 15:43
Imię: Ela
Ulubione grzyby: opieńki, prawdziwki, gołąbki, podgrzybki
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwalił: 187 razy
Pochwalony: 176 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: poziomka61 » sobota, 8 października 2016, 23:38

QR_BBPOST Do gotującej zalewy wrzucam obgotowane grzyby -gotuje na wolnym ogniu 5 min i do słoików
Ja robię odrobinę inaczej. Obgotowuję grzyby, równocześnie gotuję marynatę i wyparzam słoiki (mokre w mikrofali). Wybieram na sitko obgotowane grzyby i przelewam je gorącą wodą , wkładam wciąż gorące do słoików i zalewam wrzącą marynatą. Gwarancja klarownej marynaty i pięknych grzybków. Jak dogotowywałam w marynacie efekt był trochę gorszy :)


Blog o życiu na wsi https://antymiasto.blogspot.com/ a jest i instagram https://www.instagram.com/antymiasto/.
Czyli coś dla czytających i coś dla oglądających ;)


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość