Marynujemy grzybki - przepisy

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » niedziela, 9 października 2016, 13:41

:witam: Pierwsze czernidłaki trafiły do słoika ;) trochę za duży słoik , ale mniejszych chwilowo brak :lol:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26565
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8097 razy
Pochwalony: 19354 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Paweł » niedziela, 9 października 2016, 15:49

Henryk, :ok: tylko dlaczego Twoje :nie: opadły na dno :?: czyżbyś za krótko obgotował :zhm: . Chyba , że czernidłaki są z paki okołodeklowej :mrgreen: .



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » niedziela, 9 października 2016, 16:24

QR_BBPOST Chyba , że czernidłaki są z paki okołodeklowej
To jest sort czernidłaków lewitujących ;) teraz serio , krótko obgotowane bo są delikatne , resztę załatwi zalewa :tak: dzięki temu nie będą rozlazłe ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Babielato
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 538
Rejestracja: piątek, 9 października 2015, 11:39
Imię: Beata
Ulubione grzyby: absolutnie wszystkie
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 86 razy
Pochwalony: 460 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Babielato » niedziela, 9 października 2016, 18:09

Henryk, w ubiegłym roku po raz pierwszy robiłam (i zbierałam) czernidłaki. I też mi lewitowały w słoiczkach. Może taka ich uroda ;)

Przy okazji tematu marynowania dodam, że eksperymentuję z marynatami i przyprawami. Fajnie sprawdza się np. ząbek czosnku lub płatek suszonego chrzanu. A jeśli zamarzą mi się podgrzybki o ciemnych kapeluszach- do ich obgotowania dodaję odrobiny octu i o dziwno nie tracą wtedy koloru w marynacie. Nie wiem, dlaczego w zalewie octowej tracą, a w gotowaniu wręcz przeciwnie. Magia jakaś ;)


Nieuleczalnie grzybnięta

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » niedziela, 9 października 2016, 18:25

Wyjaśnienie pływalności czernidłaków jest banalnie proste ;) jeśli podczas czyszczenia nie uszkodzimy kołpaków nie będą tonąć nawet po obgotowaniu .
Odrobina powietrza w środku wystarczy by nie toną :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: kakadu » niedziela, 9 października 2016, 18:26

QR_BBPOST Pierwsze czernidłaki trafiły do słoika trochę za duży słoik , ale mniejszych chwilowo brak
:witam: Myślę że słoik jest dobry tylko grzybków za mało :rotfl:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » niedziela, 9 października 2016, 18:31

QR_BBPOST Myślę że słoik jest dobry tylko grzybków za mało
:ok: :ok: podoba mi się ta opcja :ok: :ok: :lol: :lol: muszę dopracować ilość następnym razem :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » sobota, 15 października 2016, 19:12

:witam:
Czarcia marynata :diabel: :hehe: :hehe: zalewa standardowa ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Wojtas » sobota, 15 października 2016, 21:01

QR_BBPOST Czarcia marynata zalewa standardowa
:ok:

Nie jadłem takiego, zazdroszczę :eat: W lasach w których spotykam sromotniki, nie rośnie nic ciekawego do koszyka, zbieram tam głównie na kartę, więc rzadko w tych lasach bywam. Następnym razem, nawet jak jedno jajko znajdę, to w zalewie wyląduje :mniam:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » sobota, 15 października 2016, 21:06

:witam: Wojtas Liczyłem na więcej ;) ale trafiły się tylko cztery jaja wczoraj , stad mały próbny słoiczek ;) :ok:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: kakadu » sobota, 15 października 2016, 21:34

Heniek :witam: masz przepis na zalewę niestandardową ? Mam z dzisiejszego zbioru trochę opieńek :tak:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » sobota, 15 października 2016, 21:46

Heniek :witam: masz przepis na zalewę niestandardową ? Mam z dzisiejszego zbioru trochę opieńek :tak:
:witam: Krzysztof :D
:nie: kombinuj , standardowa zalewa jest sprawdzona ;) zrobisz mocniejszą albo słabszą , taką jaką lubisz :ok:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: kakadu » sobota, 15 października 2016, 21:59

Za dużo z tego nie będzie ale zawsze do :drink: wystarczy :tak: Heniek będzie standard. :tak:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: Henryk » sobota, 15 października 2016, 22:01

Z tego co masz , będzie minimum 4 słoiczki 0,5L :ok:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Marynujemy grzybki - przepisy

Postautor: kakadu » sobota, 15 października 2016, 22:11

Będą to pierwsze marynowane grzybki w tym roku. :ok: Posucha taka że ledwo podgrzybków na Wigilię starczy. :( Może jutro kolejny wypadzik w inne miejsce?




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości