Rydz, rydze - przepisy zebrane.
-
Autor tematu - Grzybior właściwy
- Posty: 2905
- Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
- Lokalizacja: Dobranowice
- Pochwalony: 211 razy
Rydz, rydze - przepisy zebrane.
Zadałem sobie trochę trudu i zebrałem do kupy przepisy na rydze
A tutaj linki do tych przepisów które udało mi się znaleźć w gąszczu tematów i niusów.
Rydze z przecierem pomidorowym
Rydze z przecierem pomidorowym "Pudliszki" (forum)
Kapusta kiszona z rydzami.
Rydze konserwowane w maśle
Rydze duszone
Rydze smażone
Słodki przepis na rydze w marynacie (forum)
A ten znalazłem w starej książce kucharskiej. "RYDZYKI" Talerzyk rydzyków, 1/8 ltr śmietany, sól, 4 dkg masła.
Ładne, młode, rydzyki opłókać czysto w wodzie, ułożyć na sito blaskami wspód, aby ociekły z wody, poczem rozpalić na patelni masło, ponakładać rydzyków, blaszkami do góry, oprószyć lekko solą, smażyć na ostrym ogniu, aż przypieką się od spodu, nie ruszać rydzów ani mieszać, podnosić widelcem, o ilerydzyk się przypiekł, polać śmietaną, zagotować, zaraz podawać do ziemniaków. W ten sposób usmażone rydzyki są wyborne na przekąskę.
Przepis z "JAK GOTOWAĆ" Autor- Maria Disslowa
Pisownia oryginalna.
A tutaj linki do tych przepisów które udało mi się znaleźć w gąszczu tematów i niusów.
Rydze z przecierem pomidorowym
Rydze z przecierem pomidorowym "Pudliszki" (forum)
Kapusta kiszona z rydzami.
Rydze konserwowane w maśle
Rydze duszone
Rydze smażone
Słodki przepis na rydze w marynacie (forum)
A ten znalazłem w starej książce kucharskiej. "RYDZYKI" Talerzyk rydzyków, 1/8 ltr śmietany, sól, 4 dkg masła.
Ładne, młode, rydzyki opłókać czysto w wodzie, ułożyć na sito blaskami wspód, aby ociekły z wody, poczem rozpalić na patelni masło, ponakładać rydzyków, blaszkami do góry, oprószyć lekko solą, smażyć na ostrym ogniu, aż przypieką się od spodu, nie ruszać rydzów ani mieszać, podnosić widelcem, o ilerydzyk się przypiekł, polać śmietaną, zagotować, zaraz podawać do ziemniaków. W ten sposób usmażone rydzyki są wyborne na przekąskę.
Przepis z "JAK GOTOWAĆ" Autor- Maria Disslowa
Pisownia oryginalna.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 15395
- Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
- Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
- Lokalizacja: Dijon
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 2090 razy
Yanek, super pomysl! Zaraz sobie zanotuje. Ja, moge jeszcze dodac (gdzies juz o tym pisalam), ze sa super z "fondue" (dla tych co nie wiedza co to jest-to taki garnuszek, gdzie daje sie olej z oliwek i pelno roznych dodatkow -tymianek, ziola prowensalskie, itd.), cos jak olej do frytek tylko, ze ma wiecej smaku. Potem ciut soli - i niebo w gebie!
W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
-
- Grzyb "trujący" na okrągło
- Posty: 4518
- Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:35
- Lokalizacja: Wrocław/Kraków
- Pochwalony: 257 razy
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18098
- Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
- Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
- Lokalizacja: Krosno
- Pochwalił: 297 razy
- Pochwalony: 1523 razy
Yanek pisze:podepniemy do pierwszego posta.
(mam nadzieje że jest taka możliwość)
Jeśli Yanek nie da rady edytować (nie wiem czy przez 15 min. czy dłużej można), to ja wklejęAnna Maria pisze:Yanek, na pewno moderator pomoże
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania
_________________________
Ania
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 15395
- Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
- Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
- Lokalizacja: Dijon
- Pochwalił: 24 razy
- Pochwalony: 2090 razy
No, w koncu udalo nam sie znalezc mleczaje wiec zrobilismy tez fotki - mleczaja (pewnie Ktos ma lepsze fotki, ale wiemy jak wyglada ).
Skladniki i przygotowanie:
I normalnie tak sie tez przygotowuje miesko - najlepiej wolowinka, ale moze tez byc drob, cielecinka..
Skladniki i przygotowanie:
I normalnie tak sie tez przygotowuje miesko - najlepiej wolowinka, ale moze tez byc drob, cielecinka..
W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Gabi, Dam do przepisów ale wymyśl jakąś swoją nazwę rydze ala... dodatki to olej + sól ?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.