Rydz, rydze - przepisy zebrane.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Rydz, rydze - przepisy zebrane.

Post autor: Yanek » czwartek, 8 października 2009, 21:31

Zadałem sobie trochę trudu i zebrałem do kupy przepisy na rydze :)

A tutaj linki do tych przepisów które udało mi się znaleźć w gąszczu tematów i niusów.


Rydze z przecierem pomidorowym

Rydze z przecierem pomidorowym "Pudliszki" (forum)

Kapusta kiszona z rydzami.

Rydze konserwowane w maśle

Rydze duszone

Rydze smażone

Słodki przepis na rydze w marynacie (forum)



A ten znalazłem w starej książce kucharskiej. "RYDZYKI" Talerzyk rydzyków, 1/8 ltr śmietany, sól, 4 dkg masła.

Ładne, młode, rydzyki opłókać czysto w wodzie, ułożyć na sito blaskami wspód, aby ociekły z wody, poczem rozpalić na patelni masło, ponakładać rydzyków, blaszkami do góry, oprószyć lekko solą, smażyć na ostrym ogniu, aż przypieką się od spodu, nie ruszać rydzów ani mieszać, podnosić widelcem, o ilerydzyk się przypiekł, polać śmietaną, zagotować, zaraz podawać do ziemniaków. W ten sposób usmażone rydzyki są wyborne na przekąskę.

Przepis z "JAK GOTOWAĆ" Autor- Maria Disslowa
Pisownia oryginalna.


Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » czwartek, 8 października 2009, 21:40

Właśnie szukałam coś do rydzów ze śmietaną, ale za późno bo się smażą na maśle pokrojone w paski :mrgreen: A te dwa pierwsze przepisy są jednakowe :)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Post autor: Yanek » czwartek, 8 października 2009, 21:43

Ania pisze:dwa pierwsze przepisy są jednakowe
Wiem, ale jeden to nius a drugi z forum z komentarzami :)


Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 8 października 2009, 21:43

Yanek, super pomysl! Zaraz sobie zanotuje. Ja, moge jeszcze dodac (gdzies juz o tym pisalam), ze sa super z "fondue" (dla tych co nie wiedza co to jest-to taki garnuszek, gdzie daje sie olej z oliwek i pelno roznych dodatkow -tymianek, ziola prowensalskie, itd.), cos jak olej do frytek tylko, ze ma wiecej smaku. Potem ciut soli - i niebo w gebie! :P


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Autor tematu
Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Post autor: Yanek » czwartek, 8 października 2009, 21:47

Gabi, daj przepis na te rydze z "fondue", to go podepniemy do pierwszego posta.
(mam nadzieje że jest taka możliwość)


Awatar użytkownika

Anna Maria
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4518
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:35
Lokalizacja: Wrocław/Kraków
Pochwalony: 257 razy

Post autor: Anna Maria » czwartek, 8 października 2009, 21:49

Yanek, na pewno moderator pomoże :)


"Niech lepiej będą białe plamy w nauce, niż puste miejsca w przyrodzie." :)
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » czwartek, 8 października 2009, 21:53

Yanek pisze:podepniemy do pierwszego posta.
(mam nadzieje że jest taka możliwość)
Anna Maria pisze:Yanek, na pewno moderator pomoże :)
:) Jeśli Yanek nie da rady edytować (nie wiem czy przez 15 min. czy dłużej można), to ja wkleję :)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 8 października 2009, 22:12

Yanek,
Gabi, daj przepis na te rydze z "fondue", to go podepniemy do pierwszego posta.
to nic szczegolnego, tak jak napisalam "fondue bourguignonne" to cos w stylu oleju na frytki, tylko "perfumowanego" wkladasz takiego rydzyka, ciutke soli i mniam. :P


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » piątek, 9 października 2009, 09:12

Gabi, pozostaje Ci zrobić fotorelację :mrgreen:


Moja nauka poszła w las :)
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » piątek, 9 października 2009, 16:34

Hudy pisze:Gabi, pozostaje Ci zrobić fotorelację
OK, tylko teraz najpierw musze znalezc rydze. :mrgreen:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » piątek, 9 października 2009, 17:03

Gabi, może Ci ktoś od nas wyśle :mrgreen:


Moja nauka poszła w las :)
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » piątek, 9 października 2009, 21:04

Gabi, może Ci ktoś od nas wyśle
he he, ja jeszcze wierze, ze znajdziemy sami. :D


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » piątek, 9 października 2009, 22:11

Gabi pisze:ja jeszcze wierze, ze znajdziemy sami. :D
Gabi, gdyby co, to możesz na mnie liczyć :) Tylko nie wiem w jakim stanie by do Ciebie dotarły :mrgreen:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » czwartek, 12 listopada 2009, 17:44

No, w koncu udalo nam sie znalezc mleczaje wiec zrobilismy tez fotki - mleczaja (pewnie Ktos ma lepsze fotki, ale wiemy jak wyglada :wink: ).

Obrazek

Skladniki i przygotowanie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I normalnie tak sie tez przygotowuje miesko - najlepiej wolowinka, ale moze tez byc drob, cielecinka..


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » czwartek, 12 listopada 2009, 18:39

Gabi, Dam do przepisów ale wymyśl jakąś swoją nazwę rydze ala... dodatki to olej + sól ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat