Klubik Antykarpiowy

Awatar użytkownika

Autor tematu
Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Klubik Antykarpiowy

Postautor: Hudy » środa, 23 grudnia 2009, 11:12

Nie jesz karpia na Wigilię :?: To miejsce idealne dla Ciebie :D
Podziel się z nami jaką rybkę spożywacie w tym dniu :) Przepisy mile widziane :)
Zapraszam do zapisywania się :mrgreen:

Członkowie:

1. Hudy - Pan i Władca tematu :D
2. Ania
3. Termit
4. Rafał-J
5. Zenit
Ostatnio zmieniony środa, 23 grudnia 2009, 15:52 przez Hudy, łącznie zmieniany 4 razy.


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » środa, 23 grudnia 2009, 11:13

Proszę o wpisanie :mrgreen: Zaraz skopiuję przepisik na moją rybkę z bożonarodzeniowego menu :)

[ Dodano: 2009-12-23, 11:15 ]
To jest zwykły filet, żadna wyszukana potrawa, ale pyszna :roll:
Ryba po rosyjsku
50 dag płatów rybnych
2 jajka
5 łyżek mąki
5 łyżek oleju
1/2 cytryny
1/2 szklanki ciepłej wody
przyprawa Delikat (vegeta albo kucharek), pieprz, natka pietruszki, olej do smażenia

Mąkę, żółtka i olej dobrze wymieszać, dodać ciepłą wodę i dokładnie utrzeć, pozostawić na 15 minut. Rybę rozłożyć, potrzepać przyprawami i skropić sokiem z cytryny - również odstawić na 15 minut. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Rybę poporcjować na ok. 5 centymetrowe kawałki. Moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju. Pycha :roll:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)


piszczyk
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 43
Rejestracja: środa, 3 września 2008, 20:46
Ulubione grzyby: cubensis
Lokalizacja: Bristol

Postautor: piszczyk » środa, 23 grudnia 2009, 11:18

A moze kub ProKarpiowy.Zamiast rznac rybke i pakowac ja np. do galarety,wypuscic.Wszedzie mozna znalezc miejsce gdzie mozna to zrobic.



Awatar użytkownika

Autor tematu
Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 23 grudnia 2009, 11:21

piszczyk, to może zamiast robić wędzonki, wypuścić świnkę? :)


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » środa, 23 grudnia 2009, 11:33

Nie zabijemy karpia to wykończymy inną rybkę :lol: :lol:

u mnie w tym roku wanna wolna :lol: sprawdzę co tam będzie fosforowego do żarcia. :P


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""


piszczyk
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 43
Rejestracja: środa, 3 września 2008, 20:46
Ulubione grzyby: cubensis
Lokalizacja: Bristol

Postautor: piszczyk » środa, 23 grudnia 2009, 11:34

O krótka pilka. Hudy, Raz w roku mozna. W tym roku moj karp byl juz, gotowy,ale kojarzysz wigilijne mordowanie karpia z wanny. Ja bezproblemowo podchodze do mieska. Kazdego mieska. Ale jak mam mozliwosc to w wigilje wypuszczam karpia (czasem tylko po to go kupuje).
Ostatnio zmieniony środa, 23 grudnia 2009, 19:07 przez piszczyk, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » środa, 23 grudnia 2009, 11:34

Hudy,
to może zamiast robić wędzonki, wypuścić świnkę?
do lasu hahahahah będą dzikie świnie :lol: :lol:


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Autor tematu
Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 23 grudnia 2009, 11:34

u mnie w tym roku wanna wolna
Czy to Twa oficjalna aplikacja do Klubu? :mrgreen:

[ Dodano: 2009-12-23, 11:38 ]
ale kojazysz wigilijne mordowanie karpia z wanny
Żywego raczej się zjeść nie da :)
Ja bezproblemowo podchodze do mieska
To dobrze :)


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » środa, 23 grudnia 2009, 11:38

A tak powiem że będzie zaraz zadyma przeciwników i zwolenników karpia, potem przejdziemy do ekologicznych drzewek bo sztuczne be a te żywe szybciej się rozkładają. karp jest produktem inwazyjnym w naszych akwenach wodnych poza stawami hodowlanymi. A człowiek takie bydle że jeść musi a teraz to trawa nie rośnie :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2009-12-23, 11:40 ]
Hudy,
Czy to Twa oficjalna aplikacja do Klubu?
jasne, a wpisowe ile :lol:


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Autor tematu
Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 23 grudnia 2009, 11:41

zaraz zadyma
CHAOS :mrgreen: Nigdy wszystkich nie zadowolisz. Jak ktoś ma ochotę to temat może sobie założyć :)

[ Dodano: 2009-12-23, 11:41 ]
a wpisowe ile
Dobre słowo :mrgreen:


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » środa, 23 grudnia 2009, 11:45

Hudy,
Jak ktoś ma ochotę to temat może sobie założyć
jak mody pozwolą :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: żartowałem

Dobre słowo

To Bóg zapłać dobry człowieku


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Autor tematu
Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 23 grudnia 2009, 11:47

jak mody pozwolą
Nie chciałem tego mówić :mrgreen:
To Bóg zapłać dobry człowieku
Amen :D


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1457 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » środa, 23 grudnia 2009, 11:50

Hudy,
Amen
Idę sprawdzić czy kobitki zamrożonego karpia nie maja bo będzie czad :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: 2009-12-23, 12:38 ]
karpia nie uświadczysz w termitierze :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""


Rafał-J

Postautor: Rafał-J » środa, 23 grudnia 2009, 12:58

No to proszę o dopisanie mnie w poczet członków :)

U mnie, jak już wspominałem głównym daniem rybnym jest jesiotr. Będzie zrobiony na dwa sposoby. Pierwszy w tradycyjny sposób w panierce (dla tych co lubią tak podaną rybkę) a drugi w folii z piekarnika. Nie jest to żaden wyszukany przepis. Rybki powinno się przyrządzać najprościej jak się da z minimalną ilością przypraw. Takie mięsko jest na tyle delikatne, że bardzo łatwo można zdominować smak przyprawami :(
Przepis :)
Folię aluminiową (błyszczącą stroną do środka) smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy rybkę (filet), solimy (koniecznie sól morska !!), pieprzymy (świeżo mielony pieprz), skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy trochę wiórków masła i trochę grubo siekanej naci pietruszki. Zawijamy tak, żeby było trochę wolnego miejsca w środku i do piekarnika. Czas pieczenia zależny od wielkości i grubości filetów (trzeba sobie dobrać eksperymentalnie. Tak można podawać różne rybki. Przy jesiotrze jest ważne, żeby nie przesuszyć mięsa bo będzie suchy i "drewniany".
Moczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju.
Taka malutka sugestia :) Żeby ryba (jakakolwiek) miała ten niepowtarzalny smak i aromat nie powinno się używać oleju !! Do smażenia rybki używamy oliwy z oliwek z dodatkiem masła. Olej wysusza mięso rybek :(



Awatar użytkownika

Autor tematu
Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 23 grudnia 2009, 13:00

Rafał-J, ozłocę za zdjęcia z procesu tworzenia :mrgreen:


Moja nauka poszła w las :)


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości