Klubik Antykarpiowy

Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3632
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 772 razy
Pochwalony: 2391 razy
Kontakt:

Postautor: Ronka » środa, 7 grudnia 2011, 20:30

Ząbek, jako tradycjonalista powinieneś polubić karpia choćby w Wigilię. A co do fajek popieram Cię.



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 7 grudnia 2011, 21:18

Wywalić dziada. :w00t: :lol: Dać mu 7 plag egipskich znaczy ostrzeżeń i
spoko nie po to planuję amnestię aby teraz dawać ostrzeżenia :) to miesiąc dobroci dla... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Darek29
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3115
Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 00:09
Ulubione grzyby: duże i twarde
Lokalizacja: Pustynia Wlkp.
Pochwalony: 279 razy

Postautor: Darek29 » czwartek, 8 grudnia 2011, 00:45

Ja myslałam, że to klub ANTYkarpiowy
No dokładnie, klub antykarpiowy. I dlatego właśnie nawołujemy tu do pożerania go i podpowiadamy jak mu dobrze dopiec, czyli że najlepiej na gorąco ROTFL Ba, niektórzy pożeracze karpia nawet tutaj radzą jak go zabić, a więc klub antykarpiowy pełną gębą. :lol:
Darek29, masz rację, u nas ostatnia krzątanina przed opłatkiem to smażenie ,,racuszków" i karpia, bo ciepły najlepiej smakuje
Jak nie jak tak :) Taki świeżo smażony, najlepiej z chrupiącą skórką. :eat:
Tak! Karpika smaży się w ostatniej chwili. Potem na kilka chwil do piekarnika i gorący i chrupiący na stół.
:brawo: :eat:
Karpiożerni żyją w zgodzie z nieżernymi.
Pełna tolerancja
Dobrze powiedziane. :ok: Jedni karpią nie lubią i go pożerają, inni karpia lubią, więc zniechęcają do jego pożerania, ale wszystkich nas tutaj łączy grzyb. Zawsze znajdziemy consensus gdzieś w połowie drogi do grzyba :lol: ;)


Jestem wesoły Romek mam na pustyni domek, a na niej całkiem pusty las powtarzam jeszcze raz, jestem wesoły Romek mam na pustyni domek...

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » czwartek, 8 grudnia 2011, 10:20

Ba, niektórzy pożeracze karpia nawet tutaj radzą jak go zabić, a więc klub antykarpiowy pełną gębą. :lol:
Nio dobrze, więc jak już siedzisz to czytaj. :p
Dzisiaj zajmiemy się potrawą zwaną: Karp.

Jak wiadomo niektórym osobom, karpia już od wieluset lat przyrządza się na święta.

A więc co nam będzie potrzebne do przyrządzenia karpia:
karp, 1/2 kg mąki, sól, jajka, woda, nóż, trochę sadyzmu (tego nie trzeba szukać na półkach).

Kupujemy karpia w wyznaczonym sklepie, przynosimy do domu i wpuszczamy do wanny. Wskazane by było, aby karp pływał w wodzie bez dodatków: płynów do kąpieli i innych. Aha, chciałbym przypomnieć, że wodę do wanny należy wlać przed wpuszczeniem do niej karpia. Kiedy już uczynimy wszystko po kolei, przystępujemy do planu adaptacji karpia w naszej wannie. Staramy się karpiowi udowodnić, że będzie u nas miał naprawdę rajskie życie, aż... do śmierci. Wyrażamy się w sposób kulturalny przy rybce. Podczas korzystania z ubikacji zasłaniamy karpiowi oczy czymś, lub oddzielamy wannę parawanem od reszty świata. Po załatwieniu swoich spraw spuszczamy wodę bardzo cichutko, a wychodząc z łazienki mówimy:
- Dziękuję za towarzystwo...
Obcowanie z karpiem przybliża nas do niego, staje się ufniejszy, a co za tym idzie jego trawienie przebiega znacznie szybciej. Pamiętajmy o tym, aby rybie w wannie nie dostarczać zbędnych stresów, ponieważ ryba będzie spięta i po zabiciu i usmażeniu ryba nam się zbiegnie, skutkiem czego nasza potrawa znacznie zmniejszy swoją wielkość.

Nadszedł czas morderstwa. Karpia należy zabijać etapami. Dzień przed planowanym zabójstwem stajemy się jeszcze milsi i uprzejmiejsi dla rybki. Na moment przed zabójstwem wchodzimy do łazienki z młotkiem i obrazkiem. Mówimy na głos, że chcemy przybić ten obrazek nad wanną dla naszej kochanej rybuni. Nachylamy się nad wanną i udajemy, że wbijamy gwóźdź w ścianę. Nagle, ni stąd ni z owąd upuszczamy młotek do wody. Karp przyjaźnie nastawiony do nas podpłynie do młotka chcąc go podnieść i podać nam. Kiedy już podpłynie, momentalnie wkładamy rękę do wody, jednocześnie chwytając młotek. Trzymając go w ręku walimy z całej siły w głowę ryby. Karp zostanie oszołomiony. Wyciągamy go z wody i kładziemy na wcześniej przygotowaną deseczkę drewnianą. Przybijamy go gwoździami do drewna, spiesząc się, aby zakończyć przed ocknięciem się karpia.

Kiedy już ryba dojdzie do siebie, będzie zaskoczona naszą pomysłowością, ponieważ, jeśli będzie chciała nam zbiec do kanalizacji, deska nie pozwoli jej się zanurzyć, a gwoździe uniemożliwią machanie ogonem. Teraz ryba jest już unieruchomiona i bezsilna. Nie bacząc na złowieszczy wzrok naszej ofiary, wykłuwamy jej/jemu oko, którym się na nas patrzy. Zapobiega to stresowi z naszej strony, a rybie dajemy ulgę przed ujrzeniem własnej śmierci. Wypatroszając rybę, wnętrzności wyrzucamy na balkon sąsiadów (z myślą o ich kocie). Przy pieczeniu postępujemy jak z kotletem schabowym.

P.S. Jeśli ryba pochodzi z okolic Śląska, to jej ości możemy wyciągnąć przed upieczeniem za pomocą silnego magnesu.


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Postautor: Joanna » czwartek, 8 grudnia 2011, 10:45

Ząbek, no po takim przemówieniu, gwarantowane powiększenie klubiku antykarpiowego :lol:



Awatar użytkownika

ewar
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1842
Rejestracja: środa, 2 listopada 2011, 15:33
Pochwalony: 454 razy

Postautor: ewar » czwartek, 8 grudnia 2011, 11:32

Ząbek,

Zadumałam się trochę. Ileż to zabiegów, żeby takie maleństwo, w stanie chrupiącym, znalazło się na talerzu.
Ząbek! a co dzieje się z drugim okiem karpia?
I na co Ci pół kilograma maki? :| :D :papa:


_________________________________

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » czwartek, 8 grudnia 2011, 12:00

Ząbek, no po takim przemówieniu, gwarantowane powiększenie klubiku antykarpiowego :lol:
Nio. Odwalam robotę za Hudego bo się chłop obija i kombinuje jak tu w czasie świąt być w pracy, nie w domu. :lol:
Ząbek! a co dzieje się z drugim okiem karpia?
Jak to co ? Podziwia w tym czasie piękno i strukturę drewnianych słojów deski. Co jest elementem uspokajającym dla przyszłej ofiary mordu. :D
I na co Ci pół kilograma maki? :| :D :papa:
A jakby brakło ? :lol: Nie zapominaj że przepis pisany był przez chłopa który mistrzem w kuchni nie jest. ;) Prawdę dopiszę niebawem. :mrgreen:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Darek29
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3115
Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 00:09
Ulubione grzyby: duże i twarde
Lokalizacja: Pustynia Wlkp.
Pochwalony: 279 razy

Postautor: Darek29 » czwartek, 8 grudnia 2011, 12:11

A więc co nam będzie potrzebne do przyrządzenia karpia:
karp, 1/2 kg mąki, sól, jajka, woda, nóż, trochę sadyzmu (tego nie trzeba szukać na półkach).
:lol:
Podczas korzystania z ubikacji zasłaniamy karpiowi oczy czymś, lub oddzielamy wannę parawanem od reszty świata.
Tak, żeby sie nie zgorszyła? A co, mówisz że to taka pruderyjna ryba? ROTFL
Dzień przed planowanym zabójstwem stajemy się jeszcze milsi i uprzejmiejsi dla rybki
Jak Judasz :lol:
Mówimy na głos, że chcemy przybić ten obrazek nad wanną dla naszej kochanej rybuni. Nachylamy się nad wanną i udajemy, że wbijamy gwóźdź w ścianę. Nagle, ni stąd ni z owąd upuszczamy młotek do wody. Karp przyjaźnie nastawiony do nas podpłynie do młotka chcąc go podnieść i podać nam. Kiedy już podpłynie, momentalnie wkładamy rękę do wody, jednocześnie chwytając młotek. Trzymając go w ręku walimy z całej siły w głowę ryby. Karp zostanie oszołomiony.
No skoro już podpowiadasz jak zabić karpia, to witamy we właściwym klubie antykarpiowym :lol: :ok:
Wypatroszając rybę, wnętrzności wyrzucamy na balkon sąsiadów (z myślą o ich kocie)
ROTFL ROTFL
I na co Ci pół kilograma maki
Tam jest mowa o zabójstwie, więc może dla zatarcia śladów, odcisków palców itd. ;)
Ząbek! a co dzieje się z drugim okiem karpia
Może ląduje na choince jako bombka ROTFL
no po takim przemówieniu, gwarantowane powiększenie klubiku antykarpiowego
Prędzej Fanclubu Karpia, czyli klubu tych którzy go lubią na tyle by go nie pożerać :p

A tak na serio, to podejrzewam, że nikogo ze zjadaczy karpia to nie zniechęci. Wszak inne zwierzątka jak świnie, krowy, czy kury też trzeba zabić żeby je zjeść. Tak jest ten świat urządzony.


Jestem wesoły Romek mam na pustyni domek, a na niej całkiem pusty las powtarzam jeszcze raz, jestem wesoły Romek mam na pustyni domek...

Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Postautor: Gabi » czwartek, 8 grudnia 2011, 12:21

Ząbus dobry ten przepis, ale sie usmialam. :lol:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » czwartek, 8 grudnia 2011, 12:24

Darek29, Brawa za wyobraźnię. :lol: Podobno ludzie inteligentni cechują się tym że mają poczucie humoru. :lol:
A tak na serio, to podejrzewam, że nikogo ze zjadaczy karpia to nie zniechęci. Wszak inne zwierzątka jak świnie, krowy, czy kury też trzeba zabić żeby je zjeść. Tak jest ten świat urządzony.
Ani mi w głowie zniechęcać do pożarcia karpia. Po prostu jaja sobie robię i proszę tego nie traktować dosłownie. :lol:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Darek29
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3115
Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 00:09
Ulubione grzyby: duże i twarde
Lokalizacja: Pustynia Wlkp.
Pochwalony: 279 razy

Postautor: Darek29 » czwartek, 8 grudnia 2011, 13:07

Darek29, Brawa za wyobraźnię. Podobno ludzie inteligentni cechują się tym że mają poczucie humoru.
Dzięki. :ok: O Tobie moge śmiało powiedzieć to samo :beer:
Ani mi w głowie zniechęcać do pożarcia karpia. Po prostu jaja sobie robię i proszę tego nie traktować dosłownie
No wiem, ja też cały czas sobie jaja robie. Bez jaj byłoby nudno. I tak eunuchowato ROTFL A więc jaja muszą być, nie ma bata. ;)

Tak swoją drogą, ten cały przepis to Twój własny, czy gdzieś w necie znalazłeś? Bo jak Twój to :brawo: Zresztą nawet jak nie Twój to i tak :beer: sie należy bo zabawna rzecz :lol:


Jestem wesoły Romek mam na pustyni domek, a na niej całkiem pusty las powtarzam jeszcze raz, jestem wesoły Romek mam na pustyni domek...

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » czwartek, 8 grudnia 2011, 13:29

Ten przepis nie jest mój. :lol: Wcześniej napisałem że "Prawdę dopiszę niebawem" :lol:
Ale ja napisze swoją wersję. :mrgreen: :lol:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Darek29
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3115
Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 00:09
Ulubione grzyby: duże i twarde
Lokalizacja: Pustynia Wlkp.
Pochwalony: 279 razy

Postautor: Darek29 » czwartek, 8 grudnia 2011, 14:22

Ten przepis nie jest mój
I tak brawo za wyszukanie :ok:
Ale ja napisze swoją wersję.
No to czekamy :lol: :beer:


Jestem wesoły Romek mam na pustyni domek, a na niej całkiem pusty las powtarzam jeszcze raz, jestem wesoły Romek mam na pustyni domek...

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 8 grudnia 2011, 14:52

Ząbek, Może dam ten przepis na portal :) może nową ulepszoną wersję :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » czwartek, 8 grudnia 2011, 17:59

Muszę ulepszoną wersję najpierw napisać. :mrgreen: Ale obawiam się że do zastosowania się nadawać nie będzie. :lol: Chyba że to potraktujemy nie jako przepis a szopkę wigilijną. :D


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości