Tradycyjne potrawy wielkanocne

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:05

Lobaria, może muchomor czerwieniejący?
:brawo:
Kolor mnie zgubił, moje muchomorki w occie nie mają takiego koloru, są bardziej blade blaszki bialutkie i nawet ten pyłek na kapeluszu został :) Obrazek Obrazek



Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1886 razy

Postautor: Lobaria » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:14

moje muchomorki w occie nie mają takiego koloru,
Swoich nie robiłam w occie, tylko usmażyłam na tłuszczyku :)


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Postautor: Gabi » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:14

Jest to danie podobno tylko dla smakoszy a mnie ten smak bardzo ciekawi.
zgadza sie, dlatego tutaj przede wszystkim mozna dostac w sklepach z jedzeniem azjatyckim. Trzeba jednak uwazac, ale to co nam sie przydazylo, to dodam chyba w temacie Eli "o jajach". :lol:


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac

Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1886 razy

Postautor: Lobaria » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:15

ale to co nam sie przydazylo, to dodam chyba w temacie Eli "o jajach".
Temat zapewne odpowiedni :lol:


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:20

Swoje robiłam w occie, tylko usmażyłam na tłuszczyku :)
Ciekawy przepis, muszę wypróbować, rozumiem że najpierw smażenie a potem w ocet. To tak jak z płotkami najpierw smażymy a potem w ocet - te słoiczki na pewno mi się skończyły :eat:
Dziś już nie uda mi się stworzyć fotek smażonych muchomorów w occie, nie mam gdzie nazbierać świeżych muchomorów :(



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:24

zgadza się, dlatego tutaj przede wszystkim mozna dostac w sklepach z jedzeniem azjatyckim.
Ja w takich sklepach nie sprawdzałem, lubię robić wszystko samemu zamiast kupować gotowe. Takie kupione w sklepie mogą być przeterminowane - no może tym 100 dniowym to nie grozi, ale i tak to nie to samo co kupione na chińskim targu i nie to samo co zrobione samemu. Kurde dzisiaj biegałem aby trochę sadła zrzucić a teraz to mam ochotę zjeść woła z kopytami i pewnie zaraz uderzę do lodówki :x



Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1886 razy

Postautor: Lobaria » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:31

rozumiem że najpierw smażenie a potem w ocet
Żadnego octu. Zrobione wg tego przepisu
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam" onclick="window.open(this.href);return false; ... nt&id=2330


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 21 kwietnia 2011, 20:56

Teraz rozumiem a wcześniej było coś o occie - przecież widzę co cytowałem :) :brawo:



Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1886 razy

Postautor: Lobaria » czwartek, 21 kwietnia 2011, 21:02

wcześniej było coś o occie
Pisałeś, że Twoje czerwieniejące są w occie i maja inny kolor od moich


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 21 kwietnia 2011, 22:56

Jutro jak nie zapomnę to wrzucę coś do tego tematu, nie jest to potrawa ale wyklejanki robione przez moją prababcię rodowitą Łowiczankę - mają ponad 30 lat :)



Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1886 razy
Kontakt:

Postautor: Agorszczyk » piątek, 22 kwietnia 2011, 08:20

Lobaria, ja też zaprawiałam więc się opatrzyłam, a ponieważ zaglądam na stronę z doskoku miedzy jednym a drugim ciastem to odpowiedziałam trochę później. Mam jeszcze pytanie na talerzu oprócz podgrzybków i muchomorków są jeszcze maślaczki czy to pstre ?
Ostatnio zmieniony piątek, 22 kwietnia 2011, 10:19 przez Agorszczyk, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

klapek
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 937
Rejestracja: czwartek, 25 września 2008, 10:09
Ulubione grzyby: borowiki,kurki
Lokalizacja: Starachowice
Pochwalony: 48 razy

Postautor: klapek » piątek, 22 kwietnia 2011, 08:39

Muchomor Czerwieniejący?


pełnego kosza i napiętego sznura :-)

Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1886 razy

Postautor: Lobaria » piątek, 22 kwietnia 2011, 09:15

oprócz podgrzybków i muchomorków są jeszcze maślaczki czy to pstre ?
Masz niezłe opatrzenie :) Maślaczki, ale już nie pamiętam, które.

klapek, tak :)


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » piątek, 22 kwietnia 2011, 10:38

Jaja gotowe, moczyły się w wywarze 15 godzin, zapach wywaru unosi się w całym mieszkaniu :)
Obrazek Obrazek Obrazek
i link http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2" onclick="window.open(this.href);return false; ... g2_page=41

Oczywiście podajemy z tym co najlepsze :eat: i oczywiście pytanie jaki to grzyb ??
Słabo tłukłem te jajka i efekt taki sobie następne porozbijam znacznie mocniej :)
Wywaru jeszcze zostało wiec trochę go wzmocnię i jeszcze jedną porcję zrobię jakby okazały się wyjątkowe w smaku.



Awatar użytkownika

Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1886 razy

Postautor: Lobaria » piątek, 22 kwietnia 2011, 11:04

Słabo tłukłem te jajka i efekt taki sobie
Całkiem fajnie wyszły :brawo:
pytanie jaki to grzyb
Borowiczek, ale jaki gatunek ??


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość