Tradycyjne potrawy wielkanocne

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 26 kwietnia 2011, 23:32

A pamiętacie potrawę wykonaną przez smakoszy z Slow Food na Smardzowaniu w Brezowicy?
oj pamiętam w tym roku miał być znajomy z Slow Food ale niestety nie może...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Postautor: maud » środa, 27 kwietnia 2011, 07:54

S l o w F o o d :papa:


Zauważyliście jak przekręca program to słowo: s l o w


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » wtorek, 17 kwietnia 2012, 21:52

Zainspirowana świątecznymi kurczakami z pewnego demotywatora, postanowiłam wykorzystać pomysł na faszerowane jajka :mrgreen: Wcale nie jest to takie proste jakby się wydawało. Mnie podobno wyszły bałwanki ROTFL Obrazek Trochę późno, bo już chwilę po Wielkanocy, ale myślę że warto :mrgreen:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Postautor: Gabi » wtorek, 17 kwietnia 2012, 22:29

Ania fajnie wygladaja. :ok: A mozesz podac przepis ? I stol swiateczny - I klasa! :ok: Moze w koncu spedze Swieta Wielkanocne w Polsce, to tez taki bede miala. :)


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » wtorek, 17 kwietnia 2012, 22:32

Ania, Pięknie podane :beer: :beer: :beer:



Awatar użytkownika

Autor tematu
Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » wtorek, 17 kwietnia 2012, 22:52

Gabi, Wojtaslodz, dzięki :)
Gabi, można różne pasty zrobić. Ja zrobiłam z serem żółtym jedną, a drugą z szynką.

Jajka faszerowane żółtym serem

4 jajka na twardo
2 łyżki startego żółtego sera
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
W tym przypadku oszczędnie z solą, bo można przesolić. Ser sam w sobie jest słony.

Jajka faszerowane szynką

4 jajka na twardo
2 grubsze plastry szynki
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz

Można też:

Jajka faszerowane łososiem

4 jajka na twardo
2 łyżki wędzonego łososia lub łososia z brzuszków
2 łyżeczki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz

Jajka faszerowane tuńczykiem

4 jajka na twardo
1/4 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jajka faszerowane pieczonym kurczakiem

4 jajka na twardo
1/3 upieczonej piersi z kurczaka
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jajka faszerowane pieczarkami

4 jajka na twardo
3 średnie pieczarki
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka masła
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jajka faszerowane chrzanem i cebulą

4 jajka na twardo
1 mała cebula
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki majonezu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
:)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:00

Ania, Super dodam to do przepisów - masz jedną fotkę ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:03

masz jedną fotkę ?
Tak :cry:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:06

Tak :cry:
ale jaka piękna ! :brawo: :brawo: :brawo:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » wtorek, 17 kwietnia 2012, 23:29

Ania, Pomogłów do tej pory nie dałem ale niusik wstawiłem :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » środa, 18 kwietnia 2012, 17:09

Ania, Pomogłów do tej pory nie dałem ale niusik wstawiłem :)
:mrgreen:
Zapomniałam załączyć instrukcję obsługi do tych jaj :lol:
Oto i ona:
Jajka przecinamy na połówki, wyciągamy żółtka i ucieramy z majonezem, odpowiednio rozdrobnionym składnikiem uzupełniającym w postaci kurczaka, startego sera żółtego, pieczarek itp. oraz solą i pieprzem. Baza zawsze ta sama. Tak przygotowanym farszem nadziewamy jajka. Dekorujemy dowolnie.


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 18 kwietnia 2012, 20:28

Ania, dodam po pracy.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Postautor: Ania » środa, 18 kwietnia 2012, 21:47

Zenit, ok :)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 18 kwietnia 2012, 22:11

Zenit, ok :)
Właśnie wróciłem :) :beer:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 18 kwietnia 2012, 22:15

Wstawione :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości