Mój pierwszy raz

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: hittmanka » piątek, 21 października 2016, 20:21

QR_BBPOST
QR_BBPOST teraz jak na nie wejdę to mu zakoszę
Brak słów :rotfl: :rotfl: :rotfl:
hehe... szef mi od 10 lat powtarza, że żmiję na własnej piersi wyhodował :figielek: trza było nie pokazywać :lol:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Nathas
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 124
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2013, 11:52
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 49 razy

Mój pierwszy raz

Postautor: Nathas » piątek, 21 października 2016, 20:56

:witam:
:brawo: :brawo: Krzysztof , skusiłeś się na czernidłaki :ok: smacznego :mniam:
No kurczę, też bym się skusił, szwagier mi ostatnio zdjęcia pokazywał i pytał co to, bo rośnie tam gdzie pracuje setkami. Mam opór jedynie dlatego, że to teren biogazowni przy fermie świń :? Jak długo od zebrania mogą te grzybki przetrwać, ze trzy godziny dadzą radę? Poluję na nie od kiedy mam otwarty umysł, tzn. od kiedy trafiłem tutaj ;) Niestety, pamiętam tylko jedno spotkanie, rosły kilka metrów od domu, ale że rodzice i dziadkowie zgodnie twierdzili, że to niejadalne, to nie mogłem jako kilkulatek tego podważać. Dlatego szokiem dla mnie było trafiając tu po kilkudziesięciu latach życia w nieświadomości i widząc, że ludzie to jedzą :D



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Henryk » piątek, 21 października 2016, 21:03

QR_BBPOST ze trzy godziny dadzą radę?

:witam: wytrzymają spokojnie trzy godziny , wszystkie publikacje podają tylko by je w miarę krótkim czasie poddać obróbce cieplnej :ok:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Nathas
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 124
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2013, 11:52
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 49 razy

Mój pierwszy raz

Postautor: Nathas » piątek, 21 października 2016, 21:11

:witam: wytrzymają spokojnie trzy godziny , wszystkie publikacje podają tylko by je w miarę krótkim czasie poddać obróbce cieplnej :ok:
No i git, rozumiem że przechowanie ich przez noc w lodówce nie wchodzi w grę, ale jak kilka godzin wytrzymają, to myślę, że się zgramy w przyszłym tygodniu. Jak się uda to zdam relację :)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Henryk » piątek, 21 października 2016, 21:15

Grzyby zebrałem o godzinie 16:30 , a smażyłem dopiero o godzinie 20:28 i nic się z grzybkami nie działo :ok: popatrz w relacji , zdjęcia mają datownik ;)
Nocy w lodówce nie przetrzymają , sinieją i zaczyna się proces rozpadu , tak piszą ci co próbowali .

Jedyny WARUNEK :!: należy zbierać młode zamknięte owocniki całkowicie białe w środku .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 389 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: kakadu » sobota, 22 października 2016, 16:08

QR_BBPOST :witam:
:brawo: :brawo: Krzysztof , skusiłeś się na czernidłaki :ok: smacznego :mniam:
Heniek po wczorajszej kolacji żyje i to najważniejsze. :ok: Nawet moja ślubna spróbowała i stwierdziła że smaczne i delikatne grzybki. :tak:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Henryk » sobota, 22 października 2016, 21:49

:witam:
Dzisiaj zebrałem czernidłaki kołpakowate ( 12:52 PM ) , kilka zostawiłem nietkniętych by sprawdzić po jakim czasie zaczną się psuć .
Teraz mamy 21:41 , czernidłaki młode zupełnie zamknięte po przekrojeniu nie wykazują żadnych śladów psucia się :ok:
Uszkodzone kołpaki i te które wcześniej przekroiłem ( sprawdzam co godzinę ) zaczęły się przebarwiać :tak: trzymam je w misce w temperaturze pokojowej 25 *C
Wniosek : można o wiele dłużej jak piszą w publikacjach nimi działać ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Babielato
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 538
Rejestracja: piątek, 9 października 2015, 11:39
Imię: Beata
Ulubione grzyby: absolutnie wszystkie
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 86 razy
Pochwalony: 460 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Babielato » sobota, 22 października 2016, 22:27

Henryk, dokładnie tak! Młodziutkie czernidłaki wytrzymały mi prawie dobę w pokojowej temperaturze- nie rozwinęły się, nie ściemniały. Jeść ich, co prawda, nie jadłam, miałam tylko 3 egzemplarze, więc postanowiłam sprawdzić ich wytrzymałość. Spieszyć się trzeba tylko z tymi, które zaczęły się już rozwijać :)


Nieuleczalnie grzybnięta

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: hittmanka » poniedziałek, 28 listopada 2016, 05:30

A ja w tym roku po raz pierwszy jadłam smardza, gołąbka błotnego, rydza i wodnichę późną :) Mam jeszcze gąski ziemistoblaszkowe w occie ale je wywalę bo jakoś nie mam przekonania :zhm: Chciałabym w tym roku trafić jeszcze na boczniaka i ucho bzowe ... :roll:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...


VasT
Hubiak
Hubiak
Posty: 296
Rejestracja: piątek, 7 października 2016, 15:05
Imię: Paweł
Ulubione grzyby: Rydze, kanie, borowiki ..
Lokalizacja: Zawiercie/Kraków
Pochwalił: 100 razy
Pochwalony: 218 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: VasT » wtorek, 29 listopada 2016, 21:40

QR_BBPOST A ja w tym roku po raz pierwszy jadłam smardza
Ja również w tym roku dołączyłem do tego "grona" :tak: I jeszcze na tą listę "po raz pierwszy" wpisałem boczniaka :)




alek00
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 23 grudnia 2016, 09:32

Mój pierwszy raz

Postautor: alek00 » czwartek, 26 stycznia 2017, 12:48

Boczniaki - brawo to już poziom zaawansowany:)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Wojtas » sobota, 8 kwietnia 2017, 19:17

Szyszkówka świerkowa 08.04.2017. :eat:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » sobota, 8 kwietnia 2017, 19:34

QR_BBPOST Szyszkówka świerkowa 08.04.2017. :eat:
To jajka ? :P Po prostu podsmażona? :) Daj przepis :)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Wojtas » sobota, 8 kwietnia 2017, 19:40

Wrzucić grzybki na rozgrzane masło, podsmażyć 4 minuty, wbić jajka i zrobić jajecznicę jaką się lubi :eat:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » sobota, 8 kwietnia 2017, 19:53

QR_BBPOST Wrzucić grzybki na rozgrzane masło, podsmażyć 4 minuty, wbić jajka i zrobić jajecznicę jaką się lubi :eat:
Hehe, okay ob na zdjęciu to wyszło tak, że masz jakieś ziemniaczki polane sosikiem grzybowym :D Stąd chciałem się upewnić, czy jednak jaja, czy nie ;)




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości