Mój pierwszy raz

Awatar użytkownika

SlavoYo24
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 458
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2016, 19:02
Imię: Sławek
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 119 razy
Pochwalony: 268 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: SlavoYo24 » środa, 12 kwietnia 2017, 19:27

Kochani, pytanie do bardziej doświadczonych... jak suszyć smardzowate? Tak jak borowiki, podrzybki? Czy macie jakiś specjalny "przepis"? W piekarniku można na 60-70st.? W całości, czy kroić na kawałki? Czy później suszone trzeba poddawać obróbce tarmicznej, tak jak świeże? Będę wczięczy za konstruktywne odpowiedzi... Dziękuję



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Zenit » środa, 12 kwietnia 2017, 21:19

[ref]SlavoYo24[/ref], Grzybiarz powinien mieć suszarkę do grzybów z regulacją temperatury - smardzowate suszą się błyskawicznie. Susząc w piekarniku zawsze możesz je "przepalić".


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26565
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8097 razy
Pochwalony: 19354 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Paweł » środa, 12 kwietnia 2017, 21:55

QR_BBPOST Grzybiarz powinien mieć suszarkę do grzybów
To na jesienne polowania, jak jest nadmiar wilgoci. :D
QR_BBPOST W piekarniku można na 60-70st.?
One szybko wysychają , prawie jak Mollisie w Twoim temacie :) . Ja bym rozłożył na dwa dni w temperaturze pokojowej , a później do piekarnika na max 50°C. Wyższa temperatura /sprawdzałem/ spowoduje lekkie uwędzenie , a lepiej , żeby dosuszały się wolniej. Moje suszyłem w całości i w :sun: :D . Fakt , że miałem ledwo do 10 sztuk :lol: .




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » środa, 12 kwietnia 2017, 23:35

Ja tam nawet maślaki suszyłem w 50 stopniach w piekarniku i wyszły miodzio :)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Wojtas » piątek, 14 kwietnia 2017, 18:53

Moje zdanie na temat suszenia:

1 Na słońcu
2 W suszarce
3 Na kaloryferach

:x nie uznaje suszenia w piekarniku



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Zenit » piątek, 14 kwietnia 2017, 21:34

QR_BBPOST nie uznaje suszenia w piekarniku
dokładnie jak ja...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » piątek, 14 kwietnia 2017, 22:16

QR_BBPOST
QR_BBPOST nie uznaje suszenia w piekarniku
dokładnie jak ja...
Ale obudziłem demony :diabel: :lol: :rotfl: Jak mi się zmieści, to suszę na suszarce, a jak mam za dużo to reszta do piekarnika. Niemniej jednak DOBRY piekarnik z termoobiegiem ustawiony na 45°C stopni z otwartymi drzwiczkami (z mechanicznego punktu widzenia i sposobu suszenia) nie różni się NICZYM od suszarki do grzybów :)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Zenit » piątek, 14 kwietnia 2017, 23:11

QR_BBPOST nie różni się NICZYM od suszarki do grzybów
jedynie zużyciem prądu ale musi być faktycznie góra 45 stopni i termoobieg.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: hittmanka » sobota, 22 kwietnia 2017, 20:02

A u mnie w tym tygodniu jak na mnie to mega ekstremalnie :rotfl: kilka dni temu jajeczko z .... + + = a dzisiaj na obiadek.... =


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Zenit » sobota, 22 kwietnia 2017, 20:12

QR_BBPOST a dzisiaj na obiadek....
i jak smakowały ? :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: hittmanka » sobota, 22 kwietnia 2017, 20:17

QR_BBPOST i jak smakowały ?
smakowały, smakowały.... niewiele ich zostało jak się skurczyły ale podgoniłam cebulą i jeszcze na jutro zostało :ok: do mielonego super taki sosik :tak:
Zostały mi jeszcze zamrożone smardzówki na kiedyś :mrgreen:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 251 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Bukowy » sobota, 22 kwietnia 2017, 21:16

Nigdy nie jadłem, możecie określić jak smakują?.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Henryk » sobota, 22 kwietnia 2017, 21:24

Bukowy, :witam:
Dla mnie smak intensywny grzybowy z orzechowym , bo miałem mix smardzy z smardzówką czeską :mniam:
Borowiki i ceglusie mają na noc , jeśli chodzi o intensywność aromatu ;) ale nie gardzę nimi absolutnie :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: hittmanka » sobota, 22 kwietnia 2017, 21:35

Bukowy, piestrzenica smakuje grzybem :lol: co prawda obgotowałam ją i wylałam wodę, czego normalnie nie robię ale smak pozostał grzybowy. Nie miałam jej dużo więc reszta składników jakie dodałam dla zagęszczenia też osłabiła smak. Ale są smaczne. świeży grzyb w środku zimy chciałoby się powiedzieć....
Szukałam info na ten temat ale nie znalazłam, więc chyba chodzi o coś innego ale mój od obiadu ciągle mnie "zaczepia" .... normalnie, to po dwóch "spadaj" daje za wygraną ale dzisiaj kombinuje na wszystkie sposoby... podejrzana jest ta piestrzenica :hyhy:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7371
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3543 razy
Pochwalony: 6837 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Sysunia » niedziela, 23 kwietnia 2017, 09:59

QR_BBPOST podejrzana jest ta piestrzenica :hyhy:
:lol: :rotfl:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości