Mój pierwszy raz

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Henryk » niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:41

QR_BBPOST Zostały mi jeszcze zamrożone smardzówki na kiedyś
:witam: nie warto mrozić smardzy i smardzówek , po rozmrożeniu są zflaczałe , ale to moje zdanie ;)
Suszyć albo zjeść na świeżo .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Zenit » niedziela, 23 kwietnia 2017, 23:38

QR_BBPOST co prawda obgotowałam ją i wylałam wodę, czego normalnie nie robię ale smak pozostał grzybowy.
widzę że mi nie zaufałaś :) to tak jakbyś ugotowała wędzony boczek i wylała wodę bo do niczego się nie nadaję - mówiłem z 30 minut pogotuj :) To jest tak ja w niektórych atlasach piszą że ceglastopore obgotować wylać wodę... ja tam je duszę i to co najsmaczniejsze nie wylewam do zlewu :) i żyję :) Mało tego piszą że nie można pić procentów... co też jest guzik prawdą....


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 251 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Bukowy » sobota, 29 kwietnia 2017, 20:09

Każdy jadł tradycyjne gołąbki, ale nie wszyscy jedli z główek kapusty kiszonej. Ja miałem przyjemność robić, i najważniejsze jeść. :tak:
Plusem jest zupełnie inny smak i szybkość w przygotowaniu. Liści nie parzymy, bo same odchodzą. Minus to dłuższy czas gotowania. Dal mnie bomba, na pewno będziemy powtarzać takie gołąbki.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2255
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Mój pierwszy raz

Postautor: Włóczykij » sobota, 29 kwietnia 2017, 20:15

W Bułgarii gołąbki w liściach kiszonych jadłem i bardzo popularne to jest :ok:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » niedziela, 18 czerwca 2017, 11:51

Chyba mnie tu jeszcze nie byłó :zhm: :lol: :rotfl: No to zaczynam mój pierwszy raz z borowikiem usiatkowanym :D Pyszności :eat: :mniam:



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Henryk » środa, 26 lipca 2017, 17:03

:witam: :D
Mój pierwszy gołąbek trafi w paszczu :) miałem trzy sztuki , ale jeden odpadł , był zamieszkały :lol:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » środa, 26 lipca 2017, 21:29

QR_BBPOST :witam: :D
Mój pierwszy gołąbek trafi w paszczu :) miałem trzy sztuki , ale jeden odpadł , był zamieszkały :lol:
Smakowało ? :) Gołąbki mają ten plus, że rosną latem, gdy nic innego nie rośnie :D :ok:

I dorzucam coś od siebie, pierwszy w życiu gołąbek jasnożółty :D
I pierwsza w życiu purchawka chropowata, z braku laku ujdzie ;)



Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8134
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2777 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Leszek/S » środa, 26 lipca 2017, 21:40

QR_BBPOST I pierwsza w życiu purchawka chropowata, z braku laku ujdzie
https://fotki.nagrzyby.pl/upload/2017/0 ... 1e85fc.jpg Na diecie jesteś ? :mrgreen: ;)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1860
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1476 razy
Pochwalony: 1574 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Henryk » środa, 26 lipca 2017, 21:49

QR_BBPOST Smakowało ?
Paszcza testowa była większa od próbki testowej :D muszę powtórzyć test :lol:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » czwartek, 27 lipca 2017, 12:19

QR_BBPOST
QR_BBPOST I pierwsza w życiu purchawka chropowata, z braku laku ujdzie
https://fotki.nagrzyby.pl/upload/2017/0 ... 1e85fc.jpg Na diecie jesteś ? :mrgreen: ;)
A za dużo w lesie wtedy nie było to zrobiłem próbę ;)
QR_BBPOST Paszcza testowa była większa od próbki testowej muszę powtórzyć test
Powodzenia :ok:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » czwartek, 17 sierpnia 2017, 21:44

No to ja dzisiaj podzielę się dwoma wtopami. Gołąbek zielonawy:
Trochę (typowo dla gołąbków) twardawy, więc amatorom gołąbków na pewno przypadnie do gustu, ale nie dla mnie :D

Mleczaj smaczny. Twardawy i gorzki, choć możliwe, że źle przygotowałem ;)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Zenit » czwartek, 17 sierpnia 2017, 22:16

QR_BBPOST Mleczaj smaczny. Twardawy i gorzki, choć możliwe, że źle przygotowałem
nie wiem ale tak duże cebuli w stosunku do grzybów zabija smak grzybów :) może to cebula była gorzka dziś robiłem zupkę w skład której weszły gołąbki kunowe, mleczaje smaczne, borowiki ceglastopore, kolczaki obłączaste, pieprzniki ametystowe i nie było żadnej goryczy :) Zabijasz smak grzybów cebulą !


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: hittmanka » czwartek, 17 sierpnia 2017, 22:22

też mi się wydaje, że przypiekłeś cebulę i zgorzkniała ...;)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » czwartek, 17 sierpnia 2017, 22:38

QR_BBPOST też mi się wydaje, że przypiekłeś cebulę i zgorzkniała ...;)
Ehh, wyraźnie goryczkę było czuć jak się trafiło na kawałek grzyba. Gdzieś przeczytałem, że TYLKO rydze nie są w ogóle gorzkie :zhm: :zhm:



Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7371
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3543 razy
Pochwalony: 6837 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Sysunia » czwartek, 17 sierpnia 2017, 22:51

sectroyer, mój przepis na gołąbki zielonawe - dla mnie i reszty rodzinki - mniam!

Oczyścić, opłukać, obrać kapelusz ze skórki, ile się da. Przyciąć trzon [ja to robię od razu w lesie]. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Pokroić cebulkę - ja to robię na oko, do kilku kapeluszy 1 mała cebula w półplasterki.
Rozgrzewam masło, kładę blaszkami do patelni grzybki i obsmażam na złoty kolor. Odwracam na drugą stronę i to samo. Jak już są prawie gotowe, dorzucam cebulę i smażę na złoty kolor. Pałaszuje się z chlebem - jaki kto lubi. :mrgreen:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości