Mój pierwszy raz

Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Agnes » czwartek, 17 sierpnia 2017, 22:55

sectroyer, ale wygląda zaje... fajnie :ok: :brawo:
A gołąbki to jednak najlepiej smakują w zupce :mniamm:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » czwartek, 17 sierpnia 2017, 22:58

QR_BBPOST obrać kapelusz ze skórki, ile się da.
Obierasz ze skórki? A po co ? :zhm: Mam miejscówkę, gdzie rosną i z tego co widzę nikt ich nie zbiera, więc pewnie jeszcze spróbuję, choć ja lubię (oprócz kani) grzyby w małych kawałkach :D :ok:



Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7371
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3543 razy
Pochwalony: 6837 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Sysunia » czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:03

QR_BBPOST Obierasz ze skórki? A po co ?
Taki dostałam przepis i wcale się nad tym nie zastanawiałam, po co. Tyle ściągam, ile się da, zbytnio się na tym nie doktoryzuję, najczęściej cały środek jest ze skórką. W lesie, po którym buszuję, też ich nikt nie zbiera. Szkoda, że ja tak późno dojrzałam do tego, bo na początku lipca było ich mnóstwo a teraz się trafiają.
QR_BBPOST choć ja lubię (oprócz kani) grzyby w małych kawałkach :D :ok:
I dobrze. Każdy lubi, jak lubi. :ok:



Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7371
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3543 razy
Pochwalony: 6837 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Sysunia » czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:06

QR_BBPOST A gołąbki to jednak najlepiej smakują w zupce :mniamm:
Może wrzuć jakiś przepis. :)




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:17

QR_BBPOST Może wrzuć jakiś przepis.
Popieram :ok:



Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Agnes » czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:19

Sysunia, co Ty, artystą w grzybowych przepisach to jest Zenit, ja jestem tylko odtwórcą.
Ale zupka to klasyka i chyba nikt nic innego nie wymyśli: wywar warzywny (albo, jak ktoś lubi mięsny), dodać podsmażone z cebulką grzybki ( moja Babcia nie podsmażała i mi nawet bardziej smakowało), podprawić śmietanką i gotowe :) Ja robię z makaronem albo miksuję na krem ( wtedy gotuję z ziemniakami, żeby ten krem miał konsystencję) i z grzankami :)



Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7371
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3543 razy
Pochwalony: 6837 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Sysunia » czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:28

QR_BBPOST Sysunia, co Ty, artystą w grzybowych przepisach to jest Zenit, ja jestem tylko odtwórcą.
Oj ta, od czegoś trzeba zacząć. Dzięki. :)




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:29

QR_BBPOST Sysunia, co Ty, artystą w grzybowych przepisach to jest Zenit, ja jestem tylko odtwórcą.
Ale zupka to klasyka i chyba nikt nic innego nie wymyśli: wywar warzywny (albo, jak ktoś lubi mięsny), dodać podsmażone z cebulką grzybki ( moja Babcia nie podsmażała i mi nawet bardziej smakowało)
Myślę, że podsmażanie bardzo pomaga :) :ok:



Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Agnes » czwartek, 17 sierpnia 2017, 23:36

No, niby wyciąga smak. Ale ja wolę takie chrupiące, szczególnie jak dodajesz blaszkowce. I maślaki wolę bez smażenia.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » piątek, 18 sierpnia 2017, 00:24

QR_BBPOST No, niby wyciąga smak. Ale ja wolę takie chrupiące, szczególnie jak dodajesz blaszkowce. I maślaki wolę bez smażenia.
Oj nie, maślaki smażone to przysmak :eat: :eat: :mniam: :mniam:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 251 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Bukowy » piątek, 18 sierpnia 2017, 17:58

QR_BBPOST
QR_BBPOST No, niby wyciąga smak. Ale ja wolę takie chrupiące, szczególnie jak dodajesz blaszkowce. I maślaki wolę bez smażenia.
Oj nie, maślaki smażone to przysmak :eat: :eat: :mniam: :mniam:
Smażone maślaczki, pychotka. :eat: Jak aura w niedzielę nie pozwoli wypłynąć na wodę to chyba ich poszukam. :tak:


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » piątek, 18 sierpnia 2017, 20:49

QR_BBPOST Smażone maślaczki, pychotka. Jak aura w niedzielę nie pozwoli wypłynąć na wodę to chyba ich poszukam.
Już jutro ma zacząć padać deszcz, ale na maślaki, to jeszcze chyba za gorąco :?: :zhm: :zhm:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 251 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Bukowy » piątek, 18 sierpnia 2017, 20:58

QR_BBPOST
QR_BBPOST Smażone maślaczki, pychotka. Jak aura w niedzielę nie pozwoli wypłynąć na wodę to chyba ich poszukam.
Już jutro ma zacząć padać deszcz, ale na maślaki, to jeszcze chyba za gorąco :?: :zhm: :zhm:
U mnie deszczu nie brakuje. Jak nie pójdę do lasu to się nie przekonam. :)


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: sectroyer » sobota, 19 sierpnia 2017, 15:06

Lejkowce dęte są :ok: :ok:



Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Mój pierwszy raz

Postautor: Agnes » niedziela, 20 sierpnia 2017, 00:19

Pyszny prosty krem z kurek:

1 cebulka, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałeczek selera, 2 ziemniaczki, 200-300 g kurek, 2 łyżki śmietany, ze 2-3 ziarnka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól i pieprz do smaku, ok 1 l. wody

1. Patent na mycie kurek z piasku: suche kurki posypać solą i zalać wrzątkiem. Po chwili kurki będą pływać po wierzchu, a piasek opadnie na dno. Ja zwykle myłam w zimnej wodzie z solą, piasek też ładnie opadał, ale przy tej metodzie kurki nie nasiąkają wodą i pięknie zachowują jędrność i twardość.
2. Warzywa obrać i pokroić w kostkę,
3. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoto
4. Dodać pokrojone warzywa i smażyć ok 5 min., po czym dołożyć umyte i osączone z wody kurki i smażyć jeszcze z 5 min
5. Wlać wodę, dodać listki i zielę, sól i pieprz i gotować ok. 15 min.
6. Garnek zdjąć z ognia i lekko przestudzić, wyjąć listki i ziarenka ziela i kilka ładnych kurek do dekoracji
7. Zupkę zblendować, jeszcze raz postawić na ogniu i krótko zagotować, zabielić śmietanką ( można, ale niekoniecznie)
8. Serwować z grzankami i palce lizać ;)




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość