MOJE PYCHOTKI

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1885 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Lobaria » sobota, 23 października 2010, 18:29

Wiem - zakładam nowy temat kulinarny, ale chcę w nim podzielić się z Wami tymi przepisami, które u moich przyjaciół wywołują zachwyt, ale nigdy ich wcześniej nie próbowali.
Przedtem nie lubiłam specjalnie gotować - moja przygoda z kuchnią zaczęła się po powrocie z Indii i Nepalu. Tam dopiero kuchnię robią :o
Pierwszy przepis z polskiej kuchni jednak.
Boczek gotowany
50 dag wędzonego boczku / z jak najmniejszą ilością tłuszczu /, 1 pęczek włoszczyzny, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 goździk, 1 główka czosnku, 2 cebule

Umytą i obraną włoszczyznę zagotuj w dużym garnku z wodą, włóż boczek / powinien być cały zanurzony w wodzie /, dodaj przyprawy, obrany czosnek, podzielony na ząbki - sorki - Ząbki, oraz cebulę i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu ostudź boczek w wywarze. Podawaj z chrzanem.

Ja dodałam jeszcze ziarnko kardamonu / dało egzotyczny posmak / i obyłam się bez chrzanu - taka była pychotka.


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Gwiton
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2473
Rejestracja: środa, 19 września 2007, 16:49
Ulubione grzyby: Boletus erythropus & Tricholoma equestre
Lokalizacja: Legnica
Pochwalił: 74 razy
Pochwalony: 496 razy
Kontakt:

Postautor: Gwiton » sobota, 23 października 2010, 18:40

Podawaj z chrzanem.
Toż to profanacja jakże zacnego smaku!
Dobrze, że go nie zastosowałaś. Już o wiele bardziej pasuje tutaj napój grzybiarza :)
No a boczuś ma leżeć na świeżutkim białym pieczywie.
Rzeczywiście pychotka...


" ...Gdy zimny wiatr tłucze o szyby deszczem przez ciemność listopadowego wieczoru, siądźmy w bezpiecznym cieple naszego domu... Ucieszmy się przypomnieniem wesołej grzybiarskiej przygody, pomilczmy, powspominajmy.
Może zobaczymy znów rozświetlony słońcem bór, gdzie ruda kolumnada prastarych sosen w zapachu żywicy i jasna zieleń mchów, wśród których miękkich poduszek rozsiadła się królewska rodzina borowików..."

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1885 razy

Postautor: Lobaria » sobota, 23 października 2010, 18:47

No a boczuś ma leżeć na świeżutkim białym pieczywie.
Koniecznie z grubą warstwą masełka :P


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Garru
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6416
Rejestracja: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 16:08
Ulubione grzyby: Grzybki w pomidorach
Lokalizacja: Dietzenbach
Pochwalił: 65 razy
Pochwalony: 1182 razy
Kontakt:

Postautor: Garru » sobota, 23 października 2010, 18:50

Boczek gotowany
- ;D :beer: Obrazek


GALERIA GARRU

Mając grzyby i kwiaty nie wracam do chaty.

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » sobota, 23 października 2010, 18:54

podzielony na ząbki - sorki - Ząbki
No. :598: Dobrze że się poprawiłaś. :mrgreen:
Co do boczku to nie mam go ani na sobie ani w jadłospisie, chociaż lubię się przytulić od czasu do czasu do boczku... :wink: :mrgreen:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1885 razy

Postautor: Lobaria » sobota, 23 października 2010, 19:01

Dobrze że się poprawiłaś.
Nie śmiałabym NIE poprawić :lol:


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Garru
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6416
Rejestracja: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 16:08
Ulubione grzyby: Grzybki w pomidorach
Lokalizacja: Dietzenbach
Pochwalił: 65 razy
Pochwalony: 1182 razy
Kontakt:

Postautor: Garru » sobota, 23 października 2010, 19:04

Nie śmiałabym NIE poprawić :lol:
- dobrze przyprawiony boczek nigdy nie jest zły :mrgreen:


GALERIA GARRU

Mając grzyby i kwiaty nie wracam do chaty.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1885 razy

Postautor: Lobaria » sobota, 23 października 2010, 19:16

dobrze przyprawiony boczek nigdy nie jest zły
A bałeś się, ze będzie to wegetariański przepis :mrgreen:
Chociaż takie pychoty też mam w zanadrzu, np. vegetable curry z oryginalnej indyjskiej książki kulinarnej :)t


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Garru
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6416
Rejestracja: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 16:08
Ulubione grzyby: Grzybki w pomidorach
Lokalizacja: Dietzenbach
Pochwalił: 65 razy
Pochwalony: 1182 razy
Kontakt:

Postautor: Garru » sobota, 23 października 2010, 19:29

A bałeś się, ze będzie to wegetariański przepis :mrgreen:
- z wegetariańskiej kuchni to ja trawie: grzyby w trawie... tak prawie i piwo :wink: :mrgreen:
a z tortów to najbardziej kocham: schabowy z gnatem i zasmażka :roll:


GALERIA GARRU

Mając grzyby i kwiaty nie wracam do chaty.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1885 razy

Postautor: Lobaria » sobota, 23 października 2010, 19:40

a z tortów to najbardziej kocham: schabowy z gnatem i zasmażka
zawsze mówiłam, że ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię schabowszczaka :)


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Postautor: krzysio » sobota, 23 października 2010, 20:24

że ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię schabowszczaka
A z weselnych słodkości najlepsza jest „weselna” albo dwie. :mrgreen:
Co do schaboszczaka to zapodam Wam myk który podpatrzyłem u jednego knajpianego kucharza. :mrgreen: Oklepane i posolone kotlety przed panierką lekko potrzepać mielonym kminkiem (jeśli się go w potrawach toleruje). Smak :?: Sami spróbujcie. :lol:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1885 razy

Postautor: Lobaria » sobota, 23 października 2010, 20:35

z weselnych słodkości najlepsza jest „weselna” albo dwie.
Nio nie - najlepszy jest Pan Młody :lol:...
Jak się okazuje - do czasu :lol:


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Postautor: krzysio » sobota, 23 października 2010, 20:38

najlepszy jest Pan Młody
Nie gustuję w panach młodych ani starych. :mrgreen:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....

Awatar użytkownika

Autor tematu
Lobaria
Moderator
Moderator
Posty: 11007
Rejestracja: wtorek, 8 kwietnia 2008, 17:19
Ulubione grzyby: borowik ceglastopory
Lokalizacja: Gdynia
Pochwalił: 639 razy
Pochwalony: 1885 razy

Postautor: Lobaria » sobota, 23 października 2010, 20:39

Nie gustuję w panach
:lol: :lol: :lol:


"Brak przemocy prowadzi do najwyższej etyki, która jest celem całej ewolucji. Dopóki nie przestaniemy krzywdzić innych żywych stworzeń, ciągle będziemy dzikusami."
Thomas Edison

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » sobota, 23 października 2010, 21:12

Nie gustuję w panach młodych ani starych. :mrgreen:
W profilach znajomych w Facebooku często u panów :mrgreen: widziałem "zainteresowania - mężczyźni" :mrgreen: Sprawdzcie. :mrgreen:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 2 gości