Twojego, na dodatek takiego wpisu, się nie spodziewałem. No cóż, jedni w mieście w sterylnych warunkach byli chowani, inni na wsi, tam gdzie świeże powietrze przy zamkniętych oknach do domku wchodziło. Jedni jadali szynkę z puszki popijając szampana, drudzy nutrie popijając winko własnej roboty. To i to dobre, mnie bliższe to drugie, wiejskie jedzonko jest najlepsze na świeciehittmanka pisze:QR_BBPOST też jadłam... zazwyczaj w bigosie
MOJE PYCHOTKI
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Świat zwierząt w obiektywie
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Bezowocna wyprawa do lasu zakończona owocną wyprawą na łąkę Pora zacząć się szykować, bo "zima nadchodzi"
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
MOJE PYCHOTKI
Też się wybieramy na zbiory szczawiu choć trochę już za późno, najlepszy jest ten majowy. Mrozisz szczaw?
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
"Najlepszy" to pojęcie względne Mój rekord to zbiór szczawiu w październiku i był Oczywiście, że mrożę. Ale tylko tak posiekany. Taka jedna torebka to porcja na jedną zupę. Wrzucam i po robocie Zamierzam się jeszcze pobawić w kiszenie szczawiu, ale tu mam pewne obiekcje i muszę przemyśleć sprawęWłóczykij pisze:QR_BBPOST Też się wybieramy na zbiory szczawiu choć trochę już za późno, najlepszy jest ten majowy. Mrozisz szczaw?
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
MOJE PYCHOTKI
No cóż różne są opnie w tyn=m temacie, tak jak z przepisami na bigos,ja z racji małego zamrażalnika pakuję krojony do słoika i pasteryzuję.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Słoik zużywasz "na raz" ? I jakie słoiki 300ml ? Ile razy pasteryzujesz, po ile itp. Zasypujesz solą ? Z chęcią spróbuję innej (sprawdzonej) metodyWłóczykij pisze:QR_BBPOST No cóż różne są opnie w tyn=m temacie, tak jak z przepisami na bigos,ja z racji małego zamrażalnika pakuję krojony do słoika i pasteryzuję.
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
MOJE PYCHOTKI
Robię słoik tzw, na raz,takie od np, majonezu ,ok, 300-400 gram.Szczaw płuczę, drobno kroję zasypuję solą(według smaku) do słoików i pasteryzuję,gotuje się około kwadransa.Mogą stać na półce 2-3 lata.Ten ze słoików nie rozpada się tak jak ten mrożony.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Dzięki wielkie za informację. Jak się nadarzy okazja to spróbujęWłóczykij pisze:QR_BBPOST Robię słoik tzw, na raz,takie od np, majonezu ,ok, 300-400 gram.Szczaw płuczę, drobno kroję zasypuję solą(według smaku) do słoików i pasteryzuję,gotuje się około kwadransa.Mogą stać na półce 2-3 lata.Ten ze słoików nie rozpada się tak jak ten mrożony.
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
MOJE PYCHOTKI
Polecam ten sposób, sprawdzony i wypróbowany.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Najpierw muszę do niego moją żonę przekonać, ona woli mrożonyWłóczykij pisze:QR_BBPOST Polecam ten sposób, sprawdzony i wypróbowany.
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
MOJE PYCHOTKI
No fakt, a to jak ja musiałbym przekonać że placki ziemniaczane lepsze są na słodko.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Ja swojej polałem śmietaną, posypałem cukrem i cynamomonem. Po tym już nie mogła zaprzeczaćWłóczykij pisze:No fakt, a to jak ja musiałbym przekonać że placki ziemniaczane lepsze są na słodko.
-
- Moderator
- Posty: 2310
- Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
- Imię: Mirosław
- Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
- Lokalizacja: wodzisław śląski
- Pochwalił: 76 razy
- Pochwalony: 598 razy
MOJE PYCHOTKI
U mojej żony ten numer nie przeszedł.
Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Placki ziemniaczane tylko ze śmietaną i cukrem
Ja robiłem na próbę dżem z rabarbaru z dodatkiem truskawek. Dobrze wysmażony bez cukru żelującego. Co prawda nie ma tak ładnego koloru jak kupny, ale smakuje wybornie. W przyszłym tygodniu ruszy pełna produkcja.
Ja robiłem na próbę dżem z rabarbaru z dodatkiem truskawek. Dobrze wysmażony bez cukru żelującego. Co prawda nie ma tak ładnego koloru jak kupny, ale smakuje wybornie. W przyszłym tygodniu ruszy pełna produkcja.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.