MOJE PYCHOTKI


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » niedziela, 20 sierpnia 2017, 21:20

Kurki podejście drugie. Mi nie smakują (brak im śluzu :( ) za to żonie tak :) Marynowane kurki:



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » wtorek, 22 sierpnia 2017, 00:30

QR_BBPOST No i następny przetworowy debiut. Podobno pyszności, pożyjemy zobaczymy. Kiszone pomidory. :tak:
Zrobiłem dziś, ale jako, że robiłem pierwszy raz to kupiłem pomidory LIMA no, ale cóż trochę za duże albo słoiki za małe :). Dobrze, że kupiłem także trochę mniejszych, twardych pomarańczowych. A co z tego wyjdzie to się okaże niebawem. Niektórzy twierdzą, że dobre są.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » wtorek, 22 sierpnia 2017, 10:24

QR_BBPOST Zrobiłem dziś, ale jako, że robiłem pierwszy raz to kupiłem pomidory LIMA no, ale cóż trochę za duże albo słoiki za małe . Dobrze, że kupiłem także trochę mniejszych, twardych pomarańczowych. A co z tego wyjdzie to się okaże niebawem. Niektórzy twierdzą, że dobre są.
Powodzenia, jak zdążę, to też zrobię :D :ok:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Bukowy » wtorek, 22 sierpnia 2017, 22:59

QR_BBPOST
QR_BBPOST Zrobiłem dziś, ale jako, że robiłem pierwszy raz to kupiłem pomidory LIMA no, ale cóż trochę za duże albo słoiki za małe . Dobrze, że kupiłem także trochę mniejszych, twardych pomarańczowych. A co z tego wyjdzie to się okaże niebawem. Niektórzy twierdzą, że dobre są.
Powodzenia, jak zdążę, to też zrobię :D :ok:
Mi smakowały, do bezpośredniego spożycia najlepsze są ok dwutygodniowe. Starsze robią się "klapciate", ale są moim zdaniem wspaniałym dodatkiem do potraw. Osobiście uważam że jako przekąska najlepsze są kiszone koktajlowe.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » wtorek, 22 sierpnia 2017, 23:21

No i zrobiłem dziś na próbę jeden słoik z papryki, upchałem po jednej zielonej, czerwonej i białej. Kiedyś dam znać czy coś wyszło czy do kosza.



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » piątek, 25 sierpnia 2017, 23:42

QR_BBPOST Mi smakowały, do bezpośredniego spożycia najlepsze są ok dwutygodniowe.
Pomidory.

Chciałem potrzymać do zimy, ale jeden z czterech wycieka więc niedługo go otworzę i sprawdzę co i jak. Zalewam wodą, wszystkie do około 5 milimetrów od nakrętki i jak któryś cieknie to widzę bo słoiki kładę na papierze :) :ok: .



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » sobota, 26 sierpnia 2017, 23:57

QR_BBPOST Przygotowania do zimy, odcinek 2 :) Syrop z kwiatów czarnego bzu :D
A ja dziś zrobiłem syrop z czarnego bzu, z owoców. A nigdy nie robiłem, więc zobaczę co mi wyszło.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » niedziela, 27 sierpnia 2017, 12:39

QR_BBPOST A ja dziś zrobiłem syrop z czarnego bzu, z owoców. A nigdy nie robiłem, więc zobaczę co mi wyszło.
A to z pulpy owocowej można zrobić SUPER nalewkę :D Zalewasz tylko wódką i gitara :D Tutaj na owoce jeszcze muszę trochę zaczekać, bo na razie połowa zielona :)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » niedziela, 27 sierpnia 2017, 16:16

:witam: :D
Jeszcze parę godzin wcześniej rosły w lesie :D teraz już zawekowane w solance , czystej masy grzybowej tylko prawdziwków uzbierało się 1,65 kg. :jupi:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1064 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: hittmanka » niedziela, 27 sierpnia 2017, 19:23

A ja dostałam troszkę suszonych smardzów od facebookowej znajomej.... i zrobiłam masełko smardzowe :D Pyyyycha :D nawet nie spodziewałam się tak fajnego smaku :mrgreen:

zrobione wg przepisu Zenita :P https://galeria.nagrzyby.pl/v/rozne/sma ... ?g2_page=1


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » wtorek, 29 sierpnia 2017, 21:50

:witam: :D , dzisiejsza zdobycz już obrobiona , 4 słoiki - ceglaste w zalewie octowej , 1 słoik - prawdziwki w solance :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » środa, 30 sierpnia 2017, 12:27

QR_BBPOST , dzisiejsza zdobycz już obrobiona , 4 słoiki - ceglaste w zalewie octowej , 1 słoik - prawdziwki w solance
Sporo robisz w solance:) 1 łyżka na litr wody? :) Pasteryzujesz 2, czy 3 razy ? :)



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » środa, 30 sierpnia 2017, 13:34

sectroyer, :witam: :D
QR_BBPOST 1 łyżka na litr wody?
Tak , duża stołowa łyżka soli , ale nie czubata ;) z umiarem .
QR_BBPOST Pasteryzujesz 2, czy 3 razy ?
Jaja se robisz :?: :)
Oczyszczone i umyte grzyby kroję i wrzucam do gotującej się solanki , 5 - 10 minut gotowania ( zależy jakie mam grzybki ) , taką gorącą " zupką " wypełniam słoiki ..zakręcam mocno i wkładam pod kocyk :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » środa, 30 sierpnia 2017, 19:09

QR_BBPOST Tak , duża stołowa łyżka soli , ale nie czubata z umiarem .
A musisz je potem płukać, jak chcesz wykorzystać na jajecznicę, czy coś? Czy też nie są za słone i używasz "bezpośrednio" :?: :lol: :rotfl:
QR_BBPOST Jaja se robisz
Oczyszczone i umyte grzyby kroję i wrzucam do gotującej się solanki , 5 - 10 minut gotowania ( zależy jakie mam grzybki ) , taką gorącą " zupką " wypełniam słoiki ..zakręcam mocno i wkładam pod kocyk
Ale to pewnie za długo ich nie trzymasz :zhm: :zhm: Ja chcę, by mi trochę postały ;)



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Paweł » środa, 30 sierpnia 2017, 19:31

QR_BBPOST a chcę, by mi trochę postały ;)
QR_BBPOST 5 - 10 minut gotowania
później do słoików i zapewniam Ciebie , że kwadrans pasteryzowania we wrzącej wodzie wystarcza , aby postały nawet 2-3 lata. :)
Tylko kto wytrzyma tak długo ;) , chyba , że :doh: i zakurzone umkną pamięci i uwadze grzybożerców. :mrgreen:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości