MOJE PYCHOTKI

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » środa, 30 sierpnia 2017, 20:10

Paweł, :witam: :D

Podstawą pasteryzacji jest czystość i temperatura ;)
Dodatkowe dogrzewanie jest zbędne ( dla mnie to marnotrawstwo energii ;) )
Mam jeszcze jeden słoik z boczniakiem w solance z zeszłego sezonu , zapewniam , że będzie nadal smaczny :mniam:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » środa, 30 sierpnia 2017, 20:12

sectroyer,
QR_BBPOST A musisz je potem płukać, jak chcesz wykorzystać na jajecznicę, czy coś?
Tak , grzyby płuczę ciepłą wodą przed użyciem i nie dodaję soli do potrawy :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » czwartek, 31 sierpnia 2017, 11:43

QR_BBPOST później do słoików i zapewniam Ciebie , że kwadrans pasteryzowania we wrzącej wodzie wystarcza , aby postały nawet 2-3 lata.
Ciekawe :) Mam złe doświadczenia z psującymi się przetworami :x I stąd moja ostrożność :ok: Poza tym, jak czytam w przepisie "przechowywać w chłodnym miejscu", to już wiem, że jak chcę mieć grzybki "pod ręką", to trza trochę popasteryzować ;) :lol: :lol: :rotfl: :rotfl:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » czwartek, 31 sierpnia 2017, 13:17

Henryk porównując Twój przepis:
Grzybki wrzucam na wrzątek na 3-4 minut , odsączone ładuję do słoików ( do pełna ) na litrowy słoik dodaję dużą czubatą łyżkę soli , zalewam wrzątkiem , zamykam i 10 minut pasteryzuję ;)
To ja łyżkę daję, ale nie na słoik, tylko na litr zalewy :) Grzybów pakuję 2/3 słoika i zalewam. Tak na oko na litrowy słoik wyjdzie pewnie z pół łyżki tak "bezpośrednio" ;) To ja lepiej będę pasteryzować więcej niż 1 raz ;)



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » czwartek, 31 sierpnia 2017, 13:51

QR_BBPOST
QR_BBPOST A ja dziś zrobiłem syrop z czarnego bzu, z owoców. A nigdy nie robiłem, więc zobaczę co mi wyszło.
A to z pulpy owocowej można zrobić SUPER nalewkę :D Zalewasz tylko wódką i gitara :D Tutaj na owoce jeszcze muszę trochę zaczekać, bo na razie połowa zielona :)
Zalać tylko wódką a co z cukrem, przesypać ??. Szkodliwości nie ma? Bo już tyle się naczytałem a szkoda zostawiać bo bez jest teraz wszędzie.



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » czwartek, 31 sierpnia 2017, 14:39

:ok: Zrobiłem, zasypałem cukrem i zalałem wódeczką i zakręciłem słoik na maksa. Akurat trochę miałem to i trochę bzu zebrałem :) :ok: .



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » czwartek, 31 sierpnia 2017, 14:42

QR_BBPOST Dodatkowe dogrzewanie jest zbędne ( dla mnie to marnotrawstwo energii ;) )
Jako, że to moje pierwsze, to pasteryzacja 20 min poszła. Coś tam strzeliło dwa razy a były dwa słoiki, załapało ??.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » czwartek, 31 sierpnia 2017, 15:44

QR_BBPOST :ok: Zrobiłem, zasypałem cukrem i zalałem wódeczką i zakręciłem słoik na maksa. Akurat trochę miałem to i trochę bzu zebrałem :) :ok: .
Ja robię sok i nalewkę (wersja z wódką) wg tego przepisu:
[youtube]https://m.youtube.com/watch?v=EEq3V-gLYvM[/youtube]
Wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś robiłem na samym soku, ale dla niektórych było za słodkie:)
QR_BBPOST
QR_BBPOST Dodatkowe dogrzewanie jest zbędne ( dla mnie to marnotrawstwo energii ;) )
Jako, że to moje pierwsze, to pasteryzacja 20 min poszła. Coś tam strzeliło dwa razy a były dwa słoiki, załapało ??.
Też mam z tym problem :lol: :rotfl: używaj zakrętek z pstrykaczem. Wtedy wszystko jasne. Jest och pełno w Leroy Merlin itp.



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » piątek, 1 września 2017, 22:12

PawelJeleniaGora, sectroyer, :witam: :D
QR_BBPOST Jako, że to moje pierwsze, to pasteryzacja 20 min poszła. Coś tam strzeliło dwa razy a były dwa słoiki, załapało
QR_BBPOST Też mam z tym problem używaj zakrętek z pstrykaczem. Wtedy wszystko jasne.
Panowie , to bardzo proste ;) jeśli zakrętka do słoika nie ma " klika " , wystarczy popatrzeć czy środek zakrętki jest nieco wklęsły :D jeśli jest , słoik trzyma


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: sectroyer » piątek, 1 września 2017, 23:19

QR_BBPOST Panowie , to bardzo proste jeśli zakrętka do słoika nie ma " klika " , wystarczy popatrzeć czy środek zakrętki jest nieco wklęsły jeśli jest , słoik trzyma
Moja żona mówi, to samo. Ona widzi :zdziwiony: ja :nie: widzę :zdziwiony: :lol: :lol: :rotfl: :rotfl:



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » sobota, 2 września 2017, 05:57

QR_BBPOST Panowie , to bardzo proste ;) jeśli zakrętka do słoika nie ma " klika " , wystarczy popatrzeć czy środek zakrętki jest nieco wklęsły :D jeśli jest , słoik trzyma
Zgadza się.



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 3 września 2017, 07:01

Ale u mnie coś poszło nie tak, zrobiłem dwa małe słoiczki i jeden jest ok a drugi mętny :( to już można wywalić?. To myślę, że już lepiej jest przegotować i do zamrażalnika, ewentualnie suszyć.



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » niedziela, 3 września 2017, 08:47

PawelJeleniaGora, :witam: :D
QR_BBPOST Ale u mnie coś poszło nie tak, zrobiłem dwa małe słoiczki i jeden jest ok a drugi mętny
Ja wywalam , nie warto kombinować .
Jeśli zobaczę tego samego dnia albo następnego po wekowaniu , że jakiś słoik nie trzyma , to zjadam na obiad .
Jak nie wiem kiedy słoik puścił , nie ryzykuję jedzenia takich grzybków :nie:

Robiąc marynaty sprawdzam codziennie przez tydzień czy słoiki trzymają ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

MOJE PYCHOTKI

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 3 września 2017, 13:28

A co oznacza, że słoik nie trzyma? Przecieków nie ma.

Bo u mnie niby jest ok tylko w jednym bardziej przejrzysta woda jest a drugim mniej.

Acha robiłem wczoraj śliwki (3 słoje) i ta nakrętka co się łatwo otwiera o której kiedyś pisałem nie trzyma, pewnie to jednorazówka jest.



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Postautor: Henryk » niedziela, 3 września 2017, 17:30

PawelJeleniaGora, :witam: :D
QR_BBPOST A co oznacza, że słoik nie trzyma? Przecieków nie ma.
Przecieków nie będzie , ale mógł zaciągnąć powietrza i zawartość zaczyna się psuć .
Miej oko na ten mętny słoiczek .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości