Pieczemy własny chleb

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: Zenit » czwartek, 30 grudnia 2010, 12:19

Wielu z nas ma smak chleba z dzieciństwa pieczony w piecach chlebowych na zakwasie bez nieznanych w tamtych czasach konserwantach.
Przyznam że w tym roku zaraziłem się od Rodziny pieczeniem własnego chleba.
Od kilku tygodni bawię się w pieczenie własnego chleba i chciałbym aby ten temat był poświęcony pieczeniu własnego chleba. Czekam na wasze przepisy i uwagi na temat sprzętu do pieczenia. Mam już kilka własnych doświadczeń na ten temat i chętnie podzielę się tu moimi uwagami. Obrazek
http://www.euro.com.pl/foto/5/302360080" onclick="window.open(this.href);return false; ... 0080_3.jpg
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 grudnia 2010, 12:32 przez Zenit, łącznie zmieniany 1 raz.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » czwartek, 30 grudnia 2010, 12:28

Temat nie jest mi obcy. :) Myślę że jakąś cegiełkę a raczej chlebuś do tego tematu dołożę. A myślę że i trochę historii tu przemycę w tym temacie. :)


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 30 grudnia 2010, 12:35

Pierwsze pytanie jakie drożdże preferujecie bo co prawda te suszone są wygodniejsze ale gdy przeczytałem że zawierają E491 to zaczynam jednak bardziej eksperymentować z drożdżami normalnymi.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6986
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1956 razy
Pochwalony: 1409 razy
Kontakt:

Postautor: Bobik » czwartek, 30 grudnia 2010, 20:50

Chleby piekliśmy jeszcze w zeszłym roku (2009) ze ś.p. Markiem z Międzyzdrojów. Marek piekł w maszynce, a ja w piekarniku. Na drożdżach, z dodatkiem kminku do ośródki i czarnuszki na posypce. Naprawdę warto było piec. Od tego czasu piekę chleb sobie sam.
Pyszne :!:


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 30 grudnia 2010, 20:56

Naprawdę warto było piec. Od tego czasu piekę chleb sobie sam.
i skąd bierzesz proporcje jakich mąk używasz ? Ja wczoraj szukałem mąki razowej i kupiłem ale ziarna (pisało do wypieku chleba) kupiłem też orkisz... ale ziarno. Potem pojechałem do młyna i kupiłem 3kg torby mąki razowej... teraz już wiem gdzie trzeba kupować... Teraz mam dodatkowo ziarno pszenicy i żyta które będę musiał na czymś zmielić... a nie mam na czym... a na opakowaniu tak pięknie pisało do wypieku chleba :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1886 razy
Kontakt:

Postautor: Agorszczyk » czwartek, 30 grudnia 2010, 21:09

Zenit, zapytasz jutro Romka on jest fachowcem i praktykiem w tej dziedzinie, kiedyś miał piekarnię :)



Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 30 grudnia 2010, 21:13

zapytasz jutro Romka on jest fachowcem i praktykiem w tej dziedzinie, kiedyś miał piekarnię :)
super bo mam takie problemy że czasami chlebuś pięknie wyrasta i w momencie gdy zaczya się piec opada środkiem (choć nie robi się jakiś zakalec) a czasami ma piękny kształt... i nie wiem czy zbyt dużo drożdży czy zbyt "ciężka" mąka... teraz piekę kolejny chlebuś i ten jest idealny... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Morchella
Hubiak
Hubiak
Posty: 371
Rejestracja: czwartek, 16 grudnia 2010, 09:49
Ulubione grzyby: Borowik, kania, kozak, rydz i podgrzybek
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalony: 200 razy

Postautor: Morchella » piątek, 31 grudnia 2010, 19:25

Ja z Mitkiem też lubimy swój pieczony chlebek, a przepis poszedł w świat i też się udaje :) Stosujemy drożdże instant Dr Oetkera. Znalazłam kiedyś w sieci blog - pracowniawypiekow.blogspot.com - jest tam sporo przepisów i wiadomości technicznych. Polecam wszystkim zainteresowanym :D


Ewa

Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6986
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1956 razy
Pochwalony: 1409 razy
Kontakt:

Postautor: Bobik » piątek, 31 grudnia 2010, 21:28

Jak to robię? Na intuicję - najczęściej z 2 kg mąki pszennej albo żytniej + 25 dag do pół kilo otrąb, kostka drożdży, miarka soli, trochę wody. No i kminek + czarnuszka. najpierw rozrabiam drożdże i potem wysypuję podgrzaną mąkę na miednicę. dosypuję sól i kminek, a potem dolewam drożdży i ciepłą wodę. Rozrabiam ciasto i mieszam je tak długo, aż przestanie się wyczuwać w nim grudki mąki, a ciaasto przestaje sie kleić do ręki. Potem ładuję do blaszek i posypuję czarnuszką - na kwadrans odstawiam do wyrośnięcia, a potem ładuję do piekarnika i piekę jak ciasto drożdżowe - t = 175*C w czasie = c.a. 40 min. Ot i wszystko...


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Agorszczyk
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6043
Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
Lokalizacja: Zator
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 1886 razy
Kontakt:

Postautor: Agorszczyk » sobota, 1 stycznia 2011, 19:50

teraz piekę kolejny chlebuś i ten jest idealny...
to fakt przepyszny :D

Obrazek



Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 1 stycznia 2011, 19:52

to fakt przepyszny :D
co do tego nie byłem zadowolony z wyglądu (ten drugi był ok) ale smak był dobry :) Obrabiam fotki z Sylwestra.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » sobota, 1 stycznia 2011, 20:54

Hmmmm, chlebuś. Ostatnio prawdziwy chleb z prawdziwego pieca pamiętający jeszcze 1 wojnę św. jadłem w rodzinnych stronach na Kurpiach. :roll: Bardzo bym chciał tam pojechać bo daaawno nie byłem.
Tymczasem się zastanawiam czy nie kupić takiego wypiekacza do chleba.


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » sobota, 1 stycznia 2011, 23:22

...no i chyba mnie wkręciliście w nową nieznaną pasję ;) Od dawna robiłem przymiarki do upieczenia domowego chlebusia, ale jak to w życiu - pa przymiarkach się na razie skończyło... Ale jak czytam ten temat, to zaczynam myśleć, że trzeba sprzedać butelki po piwie i kupić jakiś chebo-wypiekacz ;)
Ostatnio prawdziwy chleb z prawdziwego pieca pamiętający jeszcze 1 wojnę św. jadłem w rodzinnych stronach na Kurpiach. :roll:
ja pamiętam z dzieciństwa chleb mojej ś.p. babci, która robiła w swoim domowym piecu taki chlebowy rarytas, że będę go pamiętał do końca moich dni :)

A tak na marginesie - z masową produkcją chlebków mam trochę do czynienia (piekarnie, nasi firmowi klienci :mrgreen: ) - może uda się kiedyś wyskubnąć trochę tajników na temat wypieku chlebka ;)



Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6986
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1956 razy
Pochwalony: 1409 razy
Kontakt:

Postautor: Bobik » niedziela, 2 stycznia 2011, 07:53

...no i chyba mnie wkręciliście w nową nieznaną pasję Od dawna robiłem przymiarki do upieczenia domowego chlebusia, ale jak to w życiu - pa przymiarkach się na razie skończyło... Ale jak czytam ten temat, to zaczynam myśleć, że trzeba sprzedać butelki po piwie i kupić jakiś chebo-wypiekacz
Piec warto, bo i satysfakcja i zdrowy chlebuś bez chemicznego - za przeproszeniem - guana. Poza tym nie musisz kupować wypiekacza - wystarczy jak masz piekarnik z termoobiegiem. Idealnie się piecze w nim - nastawiasz temperaturę i czas...


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » niedziela, 2 stycznia 2011, 11:08

A tak na marginesie - z masową produkcją chlebków mam trochę do czynienia (piekarnie, nasi firmowi klienci :mrgreen: ) - może uda się kiedyś wyskubnąć trochę tajników na temat wypieku chlebka ;)
Nie wiem czy Ci wszystko powiedzą. :lol:
Ja czasami wpadam na stacje BP i "wyciągam" ciemny chleb oraz jasne bułki. :lol: Te stacje które prowadzą szybkie żarcie mają w swoim menu chleb i bułki pieczone na miejscu. Nawet niezłe. :D


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości