Pieczemy własny chleb

Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Postautor: krzysio » środa, 19 października 2011, 09:37

Musi być zakwas, urabianie łapkami i pieczenie w piecu chlebowym :)
Zakwas być musi.
Urabianie nie koniecznie łapkami. Ewa urabia drewnianą łyżką.
Pieczenie nie musi być w piecu chlebowym choć było by optymalnie, ale 1 1/2 godziny w piekarniku najlepiej z termoobiegiem przy 180°C też się ładnie pieką.
Uwielbiam wieloziarniste z otrębami. Poezja smaku. :D Mogę go z samym masełkiem zjeść w całości. :mrgreen:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....

Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 19 października 2011, 09:56

Mogę go z samym masełkiem zjeść w całośc
Szczególnie jeszcze ciepłe :roll: A masło sam... trzepiesz? :oops: :mrgreen:


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 19 października 2011, 09:59

A masło sam... trzepiesz? :oops: :mrgreen:
wnuczek masło się ubija nie trzepie - mylisz biciem piany :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 19 października 2011, 10:05

ubija nie trzepie
Ruchy podobne, tylko prędkość inna :D


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 19 października 2011, 10:08

Ruchy podobne, tylko prędkość inna :D
afekt końcowy taki sam...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 313 razy

Postautor: Hudy » środa, 19 października 2011, 10:16

afekt końcowy taki sam...
Tylko teraz o krowie mleko coraz trudniej :)


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

DPS
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 17 października 2011, 08:54
Ulubione grzyby: Podgrzybki, prawdziwki
Lokalizacja: z głębi lasu
Pochwalony: 1 raz

Postautor: DPS » środa, 19 października 2011, 16:39

Teraz mam zakwas cały czas, bo odbieram po prostu nieco ciasta od wyrabianego właśnie chlebka, wsadzam do słoika i pakuję do lodówki. Co najmniej 10 dni nie potrzebuje żadnej troski, absolutnie. A chlebek - pyszności po prostu, sklepowego nie ruszamy nawet widłami. :mrgreen:
Jakoś do tej pory nie robiłem zakwasu :) i ciągle piekę na drożdżach ale wierzę że ten na zakwasie jest o niego lepszy...
:) jakbyś przysłała może zacząłbym robić na zakwasie :)
Daj adres na priva - nie ma problemu z przesłaniem. :D


Codziennie wstaję piękniejsza, ale dzisiaj to już przesadziłam! :D

Awatar użytkownika

DPS
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 17 października 2011, 08:54
Ulubione grzyby: Podgrzybki, prawdziwki
Lokalizacja: z głębi lasu
Pochwalony: 1 raz

Postautor: DPS » środa, 19 października 2011, 16:44

Zenit, takich maszyn to na pewno sobie nabywać nie będę :) Musi być zakwas, urabianie łapkami i pieczenie w piecu chlebowym :)
Dołączam do Hudego - maszyna jest be! :lol:
Chlebek na zakwasie, wyrabiany drewnianą łopatką, cały proces wyrabiania zabiera około 15 do 20 minut, piekę w zwyczajnym piekarniku w foremce keksowej długiej.
Chlebek wychodzi pyszny, gwarantowane!
Do bardzo prostej i szybkiej receptury dochodziłam ponad rok, ale teraz to naprawdę przysłowiowy pikuś.
Nie mam czasu na długie bawienie się w kuchni, mamy mnóstwo innej pracy. ;)


Codziennie wstaję piękniejsza, ale dzisiaj to już przesadziłam! :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 19 października 2011, 18:57

Daj adres na priva - nie ma problemu z przesłaniem. :D
ok :) podaję tylko proszę podaj jeszcze ile go dodajesz i jak utrzymujesz ciągłość zakwasu.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Postautor: krzysio » środa, 19 października 2011, 19:23

A masło sam... trzepiesz? :oops: :mrgreen:
wnuczek masło się ubija nie trzepie - mylisz biciem piany :)
Ruchy podobne, tylko prędkość inna :D
:lol: :lol: ROTFL ROTFL Ale dajecie popalić. Uśmiałem się po pachy.
Masełko ze sklepu od krówki z Garwolina. :D
Niektórzy starsi forumowicze pamiętają czasy reglamentacji i wtedy czasem trzeba było sobie masło w słoiku utrzepać jak to Hudy nazwał. :lol: Krowy jeszcze ludzie chowali i mleczko było cacy a nie biała woda z kartonu. A jak postoi otwarte kilka dni to się nie skwasi tylko zrobi się taki syf, że buty spadają. :lol:


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » środa, 19 października 2011, 23:30

:lol: :lol: ROTFL ROTFL Ale dajecie popalić. Uśmiałem się po pachy.
No i ja też :lol: , Hudy inaczej nie może, ten typ tak ma... ;) ROTFL
Krowy jeszcze ludzie chowali i mleczko było cacy a nie biała woda z kartonu.
Tiaaaa..... :roll: , a jak się wypiło kubek prawdziwego mleczka, to już nic nie trzeba było jeść, bo człowiek był syty :D
A jak postoi otwarte kilka dni to się nie skwasi tylko zrobi się taki syf, że buty spadają. :lol:
To prawda, ze "sklepowego" mleka zrobić zsiadłe mleko, to trzeba by jakiegoś chemika wynająć razem z laboratorium, to może by coś z tego bełtu wycisnął, jakby potraktował menzurkami :mrgreen:



Awatar użytkownika

DPS
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 17 października 2011, 08:54
Ulubione grzyby: Podgrzybki, prawdziwki
Lokalizacja: z głębi lasu
Pochwalony: 1 raz

Postautor: DPS » sobota, 29 października 2011, 14:15

Jak się doda łyżkę jogurtu, kefiru albo czegoś podobnego, żeby zawierało bakterie - wtedy można spokojnie liczyć na to, że skwaśnieje. ;)


Codziennie wstaję piękniejsza, ale dzisiaj to już przesadziłam! :D

Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Postautor: krzysio » piątek, 4 listopada 2011, 08:17

wtedy można spokojnie liczyć na to, że skwaśnieje. ;)
No właśnie. :( Można tylko liczyć, ale pewności nie ma. ROTFL ROTFL


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » piątek, 4 listopada 2011, 08:51

DPS, Mam pytanko jak długo czekasz po wyrobieniu ciasta i dodaniu zakwasu do tego aby ciasto wyrosło. Przyznam że pierwszym razem po dodaniu zakwasu chleb nie wyrósł w normalnym trybie wypieku (drugim razem czekałem ok godziny po wyrobieniu ciasta i coś wyrósł ale nie tak jakbym chciał)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 518 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » poniedziałek, 7 listopada 2011, 13:40

Dzisiaj mnie szlag trafił. :lol: Postanowiliśmy szarpnąć się na porządny wypiekacz do chleba bo to co w sklepach sprzedają to nie jest chleb.
A żeby nie tracić na smaku i jakości obiadkowej po gotowaniu na piecu dołożymy szybkowar.
Koleżanka korzysta z szybkowara i mówi że różnica kolosalna. Zarówno w smaku jak i czasie potrzebnym do przyrządzania obiadku. I howgh - jak to indianie powiadają. :eat:


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość