Pieczemy własny chleb

Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Postautor: Joanna » poniedziałek, 7 listopada 2011, 13:53

Ząbek, co do szybkowara, to potwierdzam. To prawda, ze mniej czasu zabiera takie gotowanie. A wypiekacz do chleba mielismy, ale oddalismy z powrotem do sklepu. Nie mozna bylo ogladac telewizji, bo kiedy wypiekacz dzialal, to pojawialy sie jakies chochliki w telewizorze. :lol:
Ostatnio zmieniony piątek, 11 listopada 2011, 09:36 przez Joanna, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 519 razy
Kontakt:

Postautor: Ząbek » poniedziałek, 7 listopada 2011, 14:48

Nie mozna było ogladac telewizji, bo kiedy wypiekacz działał, to pojawialy się jakies chochliki w telewizorze. :lol:
:lol: :lol: :lol:
Mamy ochotę też wypiekać mniamuśne bułeczki i rogaliki. A może jeszcze coś co nam do łba przyjdzie. :D Powiedzieliśmy sobie: dosyć sklepowej fuszery. :)
A szybkowar ? Tak to się zgadza. Zapomniałem dodać że wcinałem żarełko z tej maszynerii. Było nie tylko mniamuśniejsze ale i zdrowsze. Wszystkie składniki nie idą w diabły ale pozostają w potrawach i to nas przekonało.


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Postautor: Hudy » wtorek, 15 listopada 2011, 12:04

Gdyby komuś się piec nie chciało a miał ochotę na drobną przekąskę to polecam:
http://www.spolem.bielsko.pl/17070,brus" onclick="window.open(this.href);return false; ... tanie.html


Moja nauka poszła w las :)

Awatar użytkownika

DPS
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 17 października 2011, 08:54
Ulubione grzyby: Podgrzybki, prawdziwki
Lokalizacja: z głębi lasu
Pochwalony: 1 raz

Postautor: DPS » sobota, 19 listopada 2011, 20:44

DPS, Mam pytanko jak długo czekasz po wyrobieniu ciasta i dodaniu zakwasu do tego aby ciasto wyrosło. Przyznam że pierwszym razem po dodaniu zakwasu chleb nie wyrósł w normalnym trybie wypieku (drugim razem czekałem ok godziny po wyrobieniu ciasta i coś wyrósł ale nie tak jakbym chciał)
Przepraszam, dopiero zauważyłam Twoje pytanie!
Czekam długo, kilka godzin, od 5 do 10 nawet, zdarza się i 12, zależy od temperatury otoczenia. Zakwas to zupełnie inna bajka niż drożdzę.
Najczęściej robię tak, że zamieszam chleb rano i rośnie do wieczora, a latem często wieczorem robię i rano wstawiam do pieczenia.
I jak, pieczesz??? :D


Codziennie wstaję piękniejsza, ale dzisiaj to już przesadziłam! :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9009 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » piątek, 16 sierpnia 2013, 22:59

najlepszy jest ze słonecznikiem i wogóle z mnóstwem ziaren :)
a robiłaś może chleb z ziarnami soi ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


ada1984
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 9
Rejestracja: środa, 21 sierpnia 2013, 13:23
Kontakt:

Postautor: ada1984 » czwartek, 22 sierpnia 2013, 21:13

Czy polecicie taka maszynę do pieczenia chleba? Sprawdza się ?



Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9009 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 22 sierpnia 2013, 23:23

Czy polecicie taka maszynę do pieczenia chleba? Sprawdza się ?
ja polecam


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » poniedziałek, 3 marca 2014, 17:16

Odświeżę trochę watek chlebusiowy :) Do dzieła:

2 cebule ,20 dkg boczku usmażyć na patelni. 8 łyżek płatków owsianych ,5 dkg rozgniecionych drożdży 1,5 łyżki soli i łyżkę cukru wymieszać i zalać 4 szklankami ciepłej wody. Odstawić na pół godziny, aż płatki spęcznieją. Potem dodać kilogram mąki pszennej 550 lub można mieszać mąki ale tak żeby było 1kg, ok 20 dekagramów łuskanych ziaren słonecznika i łyżkę siemienia lnianego. Dodajemy ostygnięty boczek z cebula i wszystko mieszamy łyżką lub malakserem. Wkładamy w 2 duże lub 3 średnie foremki, które następnie wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawić temp. na 180 stopni i piec 1h. Po upieczeniu wyjąc z foremek. Wierzch posmarować lekko schłodzona wodą (pędzelkiem) oraz posypać go startym serem żółtym. (można też makiem, sezamem bądź kminkiem)

Smacznego :eat:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Do tego chleba nie dodawałem słonecznika.



Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7008
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1994 razy
Pochwalony: 1454 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: Bobik » czwartek, 6 kwietnia 2017, 06:54

Piekochlebom i cukrzykom polecam dwie znakomite mąki do pieczenia chleba: mąka pełnoziarnista Lubelli (z 3 rodzajów ziarna) i mąka chlebowa z Zamościa. Pomieszałem obie w stosunku 1 : 1, dodałem sól, drożdże i posypałem czarnuszką, a potem upiekłem 175*C i 40 min z termoobiegiem. Chlebek był bardzo smaczny, i co najważniejsze - nie nabijał tak cukru we krwi, jak sklepowy. Polecam! :eat:


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7008
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1994 razy
Pochwalony: 1454 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: Bobik » czwartek, 6 kwietnia 2017, 09:47

Aha, no i oczywiście trzeba dosypać kminek do ciasta !!


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: hittmanka » czwartek, 6 kwietnia 2017, 10:10

My też od kilku miesięcy pieczemy własny chleb. Żytni 100% na zakwasie bez drożdży... czyli zakwas żytni, mąka żytnia razowa typ 2000, woda, sól, cukier i czarnuszka... Bardzo wiele zależy od mąki, tz. ten sam typ mąki ale od różnych producentów daje różne efekty. Wybrałam z firmy Bio Planet i dla mnie jest najlepsza :)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Katrini
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 18 kwietnia 2017, 23:40
Imię: Kasia
Ulubione grzyby: Rydze, Smardze, Maślaki, Kanie, prawdziwki, kurki
Lokalizacja: Powiat Nowosolski
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 51 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: Katrini » czwartek, 4 maja 2017, 23:36

Ja swego czasu piekłam chleby nawet nagrałam film dla siostry jak upiec chleb. Teraz trochę brak mi miejsca i czasu. Stare dzieje.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VVQpA6gxT7o[/youtube]



Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7008
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1994 razy
Pochwalony: 1454 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: Bobik » piątek, 5 maja 2017, 16:06

Dzisiaj upiekłem chlebki z czarnuszką a zamierzam upiec z grzybami. Może mi się uda... ??


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 688 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: sectroyer » piątek, 5 maja 2017, 16:57

QR_BBPOST Dzisiaj upiekłem chlebki z czarnuszką a zamierzam upiec z grzybami. Może mi się uda... ??
Na pewno się da z boczkiem, mniam mniam :mniam: :mniam: :mniam: :mniam: :mniam:



Awatar użytkownika

Bobik
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7008
Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
Pochwalił: 1994 razy
Pochwalony: 1454 razy
Kontakt:

Pieczemy własny chleb

Postautor: Bobik » piątek, 5 maja 2017, 18:49

Sectroyer - preferuję boczek w płatach, podsmażony na patelni z pomidorami, papryką, solą i pieprzem, a do tego pajda chleba - mniam! :eat:


Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości