Zamrażanie grzybów

Awatar użytkownika

Autor tematu
Agusi1
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 12:46
Lokalizacja: pomorze
Pochwalony: 2 razy
Kontakt:

Zamrażanie grzybów

Postautor: Agusi1 » piątek, 23 września 2011, 20:06

Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób mrozi się grzyby, jakie gatunki ? i jak surowe czy ugotowane. W internecie dużo teorii na ten temat. Lepiej mrozić czy suszyc. Na chłopski rozum chyba suszyć. Zapraszam do dyskusji kulinarzy grzybiarzy :)



Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » sobota, 24 września 2011, 00:12

Agusi1, praktycznie wszystkie można mrozić poza surowymi rydzami które trzeba obgotować bo jakimś cudem robią się gorzkie. Ja osobiście innych nie obgotowuje


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 24 września 2011, 00:14

praktycznie wszystkie można mrozić poza surowymi rydzami które trzeba obgotować bo jakimś cudem robią się gorzkie.
podobnie radzę zrobić to z kurkami.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

nikita
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 787
Rejestracja: piątek, 9 maja 2008, 19:25
Ulubione grzyby: Proszę nie składać żadnych gratulacji bez względu na okazję, ani życzeń, ani żadnych pomogłów.
Pochwalony: 40 razy

Postautor: nikita » sobota, 24 września 2011, 01:19

wszystkie można mrozić poza surowymi rydzami które trzeba obgotować
Słyszałam, że rydze nie powinny być gotowane lecz smażone, może zatem podsmażane krótko...ponoć gotowane tracą swój swoisty aromat i smak, nie wiem, ja tylko smaże rydze i takie mrożę.


Mądrzy ludzie dyskutują pomysły. Przeciętni ludzie dyskutują zdarzenia. Słabi ludzie dyskutują o innych osobach.

Awatar użytkownika

przemeczek
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 198
Rejestracja: niedziela, 11 lipca 2010, 21:43
Ulubione grzyby: Borowik ceglastopory
Lokalizacja: nowy targ
Pochwalony: 3 razy

Postautor: przemeczek » sobota, 24 września 2011, 01:24

W 100% potwierdzone, przesmaż je na maśle, wduś do słoika, czy stosownego pojemnika i delektuj się aromatem rydzów... W lutym :eat:



Awatar użytkownika

józef
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 123
Rejestracja: sobota, 17 września 2011, 18:49
Ulubione grzyby: prawdziwki, podgrzybki, kożlarze i maślaki.
Lokalizacja: Katowice
Pochwalony: 13 razy

Postautor: józef » sobota, 24 września 2011, 06:30

Wszystkie grzyby mrożone tracą na swej sile zapachowej, minimum 60%. Są mdłe. Nie radzę ich mrozić Tracą cały aromat.
Dwukrotne smażenie grzybów, wydobywa z nich substancje trujące. Nie należy tego robić.

Jest to forum ludzi znających się na grzybach i skutkach ich nieodpowiedniego przechowywania.
Ja jestem za - oczywiście wysuszonymi grzybami.
Każdy inny sposób przechowywania grzybów (poza marynatami) jest zagrożeniem dla naszego zdrowia.
Marynaty i suszone w odpowiednich warunkach grzyby (suszarki elektryczne).
W innych warunkach, nie przechowuję grzybów.


Praca uszlachetnia.

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » sobota, 24 września 2011, 09:48

józef,
Wszystkie grzyby mrożone tracą na swej sile zapachowej, minimum 60%. Są mdłe. Nie radzę ich mrozić Tracą cały aromat.

ja jakoś takich ubytków nie zauważyłem osobiście. no możne jak ktoś namrozi starych kapci i rozlatujące się owocniki to tak możne być
Dwukrotne smażenie grzybów, wydobywa z nich substancje trujące. Nie należy tego robić.
co do smażenia to się zgodzę z tym w 100%


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 24 września 2011, 10:00

Dwukrotne smażenie grzybów, wydobywa z nich substancje trujące.
nie bardzo to rozumie chodzi chyba o kilkukrotne podgrzewanie potraw z grzybów podobnie jak np powtórne zamrożenie grzybów gdy się rozmroziły.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » sobota, 24 września 2011, 10:09

Zenit,
nie bardzo to rozumie chodzi chyba o kilkukrotne podgrzewanie potraw z grzybów podobnie jak np powtórne zamrożenie grzybów gdy się rozmroziły.
co do podgrzewania to owszem można bigos 10 razy :D odgrzewany jest coraz smaczniejszy. Józefowi chodziło o podwójne klasyczne smażenie przed zamrożeniem i potem już przy papusianiu.

Co do rozmrażania czegokolwiek jak się coś mi rozmrozi to zostaje zjedzone lub wywalone bo nie stosuje ponownego zamrożenia chyba ze jest to lodowisko :)


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Autor tematu
Agusi1
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 13 września 2011, 12:46
Lokalizacja: pomorze
Pochwalony: 2 razy
Kontakt:

Postautor: Agusi1 » poniedziałek, 26 września 2011, 09:18

ja chyba pozostane przy suszeniu. Mrożone to jedynie pierożki i inne kulinarne mączne rzeczy - owoców mrożonych nigdy nie mogłam strawic wizualnie po rozmrożeniu.
Słyszałąm tylko kiedys opinie od zbieracza - gawędziarza, że mrozi surowe umyte grzyby.
Moi rodzic tylko mrożą - widok po zmrożeniu nieciekawy :) :) ;)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 26 września 2011, 09:28

Słyszałąm tylko kiedys opinie od zbieracza - gawędziarza, że mrozi surowe umyte grzyby.
Jeśli mrozić to nie myte tylko oczyszczone na sucho - myć tylko ja zaczną się rozmrażać po wyciągnięciu z zamrażarki. Mrożone grzybki są o niebo smaczniejsze na sosy czy zupy niż suszone są prawie jak świeże...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8135
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2781 razy
Kontakt:

Postautor: Leszek/S » poniedziałek, 26 września 2011, 09:58

Przed zamrożeniem grzyby można również obgotować, dzięki temu grzyby będą miały szersze zastosowanie, niektóre grzyby po zamrożeniu tracą walory smakowe i stają się papkowate.



Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Postautor: Termit » poniedziałek, 26 września 2011, 11:22

Leszek/S, s
zersze zastosowanie, niektóre grzyby po zamrożeniu tracą walory smakowe i stają się papkowate.
jak zapakujesz stare kapcie to potem masz ciapę, grzyby do zamrażarki powinne być pierwszego sortu


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""

Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8135
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2781 razy
Kontakt:

Postautor: Leszek/S » poniedziałek, 26 września 2011, 11:31

jak zapakujesz stare kapcie
Pisząc "niektóre grzyby" miałem na myśli również "stare kapcie" :lol: ale np. prawdziwka można prosto z zamrażalki wrzucić na patelnię bez uszczerbku dla potrawy :ok:



Awatar użytkownika

klapek
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 937
Rejestracja: czwartek, 25 września 2008, 10:09
Ulubione grzyby: borowiki,kurki
Lokalizacja: Starachowice
Pochwalony: 48 razy

Postautor: klapek » wtorek, 27 września 2011, 09:41

Mrożone grzybki są o niebo smaczniejsze na sosy czy zupy niż suszone są prawie jak świeże...
Moim zdaniem i zupy i wszelkie sosy z suszonych grzybów są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż z surowych, które dla mnie nie mają zbyt wielkich wartości smakowych i aromatycznych :-)


pełnego kosza i napiętego sznura :-)


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości