Smażona kania


Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Smażona kania

Postautor: Server » wtorek, 5 czerwca 2012, 22:25

Witajcie. Rosną u mnie dwie kanie, jeszcze dość małe, ale cierpliwie czekam na wzrost :) Planuje je wrzucić na patelnię i w związku z tym mam pytania:

1. Ile czasu trzeba smażyć, żeby nadawała się do spożycia?
2. Czy niedosmażona kania szkodzi?
3. Czy mam usmażyć ją w panierce, czy bez?



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » wtorek, 5 czerwca 2012, 22:48

Server,

ad.1
To tak jak ze schabowym - trzeba smażyć na "czuja" :) - bo to zależy jak duża jest ta kania, jak gruby i masywny ma owocnik, czyli identycznie jak z mięchem na kotlety :lol:

ad.2
Tu się nie wypowiem, półsurowych nie próbowałem :/
Ale pewnie mogą być emocje okrężnicy :zdziwko: :lol:

ad.3
To już wedle gustu. jak masz przynajmniej dwie sztuki, albo nawet jedną, którą można podzielić na pół to nic prostszego - jedną część usmażyć w panierce, drugą bez... Eksperymenty kulinarne to najlepsza droga do przekonania się co lepiej Ci smakuje :)

...tylko oczywiście najpierw upewnij się, że te kanie to są kanie :)
Eksperymenty kulinarne typu "Hmm... ciekawe co ja zjadłem :| " mogą się źle skończyć.




Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Postautor: Server » środa, 6 czerwca 2012, 09:29

To na pewno kanie, bo rosną na podwórku :)
Dzięki za pomoc.



Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3631
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 769 razy
Pochwalony: 2390 razy
Kontakt:

Postautor: Ronka » środa, 6 czerwca 2012, 09:41

Server, na podwórku mogą rosnąć również inne grzyby :)



Awatar użytkownika

Pan K.
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6034
Rejestracja: piątek, 3 października 2008, 10:09
Ulubione grzyby: Borowik,podgrzybek,maślak,kurka,koźlaki przeróżne oraz kania.
Lokalizacja: Łódź
Pochwalony: 759 razy

Postautor: Pan K. » środa, 6 czerwca 2012, 11:40

Server, na podwórku mogą rosnąć również inne grzyby :)
No właśnie, może to być Czubajka Czerwieniejąca
a ta wedle opisu:
"Uwagi: Nie zaleca się spożywania tego gatunku grzybów gdyż stwierdzono w Polsce poważne zatrucia odmianą ogrodową tego grzyba (Macrolepiota rachodes var. Bohemica). W wielu atlasach grzyb ten podawany jest jako trujący."




Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Postautor: Server » środa, 6 czerwca 2012, 17:56

Widzę, że jednym ze sposobów rozpoznania obu grzybów jest sprawdzenie trzonu. Ta pseudo kania ma idealnie "goły" ten trzon, a kania ma tak jakby chropowaty. Jutro wrzucę zdjęcia moich grzybków, a dzisiaj znalazłem trzecią :)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » środa, 6 czerwca 2012, 22:21

Server, Nie kombinuj, wrzuć zdjęcia bo nie o gołe trzony tu chodzi :)
http://www.galeria.nagrzyby.pl/d/749633-2/A+_7_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.galeria.nagrzyby.pl/d/749642-2/A+_10_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;




Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Postautor: Server » piątek, 8 czerwca 2012, 12:21

Dobra, wrzucam. Odpiszcie szybko, bo już chcę ją zeżreć! :)

http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://imageshack.us/photo/my-images/83" onclick="window.open(this.href);return false; ... 139yt.jpg/

To ta sama kania. Na koniec zdjęcie mojego kota, które przypadkowo się wrzuciło :)

Obrazek



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » piątek, 8 czerwca 2012, 12:29

Czubajka kania


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Postautor: Server » piątek, 8 czerwca 2012, 21:43

Wiecie co? Ta kania już się chyba nie nadaje do zjedzenia, więdnie, za dużo zwlekałem z przygotowaniem. Na szczęście inna rośnie i mam nadzieję, że rano będzie rozłożona :)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » piątek, 8 czerwca 2012, 22:34

Wiecie co?
wiemy żeby nie zwiędła mogłeś ją podlać wodą a jak nie mogłeś zebrać całą i wstawić do wody...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Postautor: Server » piątek, 8 czerwca 2012, 22:56

No mogłem, ale burza ją jeszcze dodatkowo trochę zniszczyła, również strasznie nasiąkła wodą... No szkoda jej, ale mam drugą :)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » piątek, 8 czerwca 2012, 23:02

No mogłem, ale burza ją jeszcze dodatkowo trochę zniszczyła, również strasznie nasiąkła wodą... No szkoda jej, ale mam drugą :)
odnoszę wrażenie jakbyś czytał o czym dyskutujemy na forum byłoby Ci łatwiej bez zadawania pytań robić to co radzimy :) i co jest napisane niejednokrotnie. O podawaniu zdjęć na portalu nie wspomnę bo gdybyś choć raz napisał gdzie masz tą nie zatwierdzoną galerię główną dawno byś ją miał...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Autor tematu
Server
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 231
Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
Pochwalił: 1 raz
Pochwalony: 36 razy
Kontakt:

Postautor: Server » niedziela, 10 czerwca 2012, 21:33

Dzisiaj mama usmażyła mi kanię z bólem serca. Z bólem, gdyż obawia się, że grzybek jest trujący, co jest nieprawdą. Miąż po przecięciu nie zmieniał koloru jak jest w czubajce czerwieniejącej. I co mogę powiedzieć: kania smażona jest ZA-RĄB-ISTA!!!

Wspaniały smak, nawet bez żadnego dodatku, np. kromki chleba! Cudowna, będę je częściej jadł :)



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5863 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » niedziela, 10 czerwca 2012, 22:01

będę je częściej jadł :)
Jak je znajdziesz. ;)
Ja patrzyłam dziś w lesie za kaniami ale u nas sucho i nic nie rosło. :)




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości