Wodnicha jasnożółta i boczniak w occie?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Anna73
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 780
Rejestracja: wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:47
Ulubione grzyby: wszystkie grzyby nadające się do jedzenia
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalony: 815 razy
Kontakt:

Wodnicha jasnożółta i boczniak w occie?

Post autor: Anna73 » środa, 14 listopada 2012, 09:36

Na wczorajszym grzybobraniu znalazłam ok. 80 sztuk wodnichy i kilkanaście owocników trzech gatunków boczniaka (w tym dwa dość duże). Wszystkiego od razu nie zjem, więc przeznaczę część na przetwory. Jak smakuje marynowana wodnicha? Czy boczniaki nadają się do marynaty? Oczywiście wcześniej dobrze ugotowane.


Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Post autor: Pawlo » środa, 14 listopada 2012, 09:41

Marynowałem wodnichy, mi osobiście bardzo smakują. Dosładzam tylko ocet, po łyżeczce cukru do każdego słoiczka, a na spód daję plasterek cebuli i plasterek marchewki.


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
Awatar użytkownika

Autor tematu
Anna73
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 780
Rejestracja: wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:47
Ulubione grzyby: wszystkie grzyby nadające się do jedzenia
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalony: 815 razy
Kontakt:

Post autor: Anna73 » środa, 14 listopada 2012, 10:04

A co z boczniakami? Czy też są smaczne w occie?


Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 27340
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8669 razy
Pochwalony: 20857 razy
Kontakt:

Post autor: Paweł » środa, 14 listopada 2012, 10:19

Anna73 pisze:A co z boczniakami? Czy też są smaczne w occie?
Kwestia gustu i smaku :roll: muszą być nieduże kapelusze :p a najbardziej ostatnio mi smakują boczniaki obgotowane w wodzie z dodatkiem kucharka lub wegety - maja taki rosołowy smak :eat: i wciągam je zanim ostygną :lol: część obgotowanych do słoika i pasteryzuję :| duże można w paski i zrobić a'la flaczki lub pół na pół z flaczkami :eat:
SMACZNEGO :eat:


Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » środa, 14 listopada 2012, 17:39

Anna73 pisze:kilkanaście owocników trzech gatunków boczniaka
Mogłabyś powiedzieć co to za gatunki? Jeśli jednym z nich był łycznik późny, to nie polecam. Jest gorzkawy, gumiasty i śliski :mrgreen:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat