Nasze wędzonki

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kombiii » piątek, 28 lipca 2017, 11:28

nie chcę mi się bawić w te cudowania z flakami.
:nie:

To nie cudowanie, kolego, tylko wspaniała przygoda! Wystarczą jelitka wieprzowe, dostępne juz niemal wszędzie, maszynka do mięsa z "lejkiem" skoro nie masz nadziewarki i ... jazda!
Daję słowo (a moje słowo droższe pieniędzy) że nie będziesz już więcej kupował swojej w miarę dobrej surowej. Jeśli będzie inaczej, to nie jestem kombiii, jako żywo! :tak:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: sectroyer » piątek, 28 lipca 2017, 20:06

QR_BBPOST To nie cudowanie, kolego, tylko wspaniała przygoda! Wystarczą jelitka wieprzowe, dostępne juz niemal wszędzie, maszynka do mięsa z "lejkiem" skoro nie masz nadziewarki i ... jazda!
I tak mi się nie chcę :)
QR_BBPOST Daję słowo (a moje słowo droższe pieniędzy) że nie będziesz już więcej kupował swojej w miarę dobrej surowej. Jeśli będzie inaczej, to nie jestem kombiii, jako żywo!
A ja Ci daję słowo, że moja "w miarę dobra surowa" jest naprawdę dobra :ok: Pół życia spędziłem na wsi i smak wiejskiej/domowej kiełbasy jest mi DOSKONALE znany :) Ta, którą ja teraz robię ma 70-80% smaku właśnie tej "ze wsi", a oszczędność czasu ogromna, dlatego polecam :ok:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: sectroyer » czwartek, 24 sierpnia 2017, 13:08

No cóż, przygotowania do zimy ciąg dalszy :ok:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » sobota, 26 sierpnia 2017, 20:43

Dawno nic nie dymiłem więc trzeba było coś wykombinować. Padło na grubą kiełbasę na kanapki. Część normalnie po wędzeniu sparzyłem, a część po parzeniu na pół godz. z powrotem do wędzarni.
W przekroju wyszło moje niewielkie doświadczenie (dziury), ale smak :mniam:


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26348
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8050 razy
Pochwalony: 18944 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Paweł » sobota, 26 sierpnia 2017, 21:13

QR_BBPOST W przekroju wyszło moje niewielkie doświadczenie (dziury)
To może zacznij w serowarstwie :mrgreen: .
W sumie dziury nie przeszkadzają w szamaniu :mniam: . :brawo: :brawo: :drink: :drink:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: sectroyer » sobota, 7 października 2017, 22:54

Ehh już sporo czasu minęło, ale przez te awarie forum nie było kiedy wrzucić :) Oto efekty:




Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » niedziela, 18 lutego 2018, 09:00

Naszła mnie ochota na kiełbaskę. Gruba z ud i piersi z indyka, cienka wieprzowa. Ta z wieprzowiny poszła na razie do podsuszenia, z indyka do konsumpcji. :tak:


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię


mysiapysia
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 26 września 2019, 08:31
Imię: Mysia
Ulubione grzyby: muchomor

Nasze wędzonki

Postautor: mysiapysia » czwartek, 26 września 2019, 08:33

a jeśli chodzi o jakiś poradnik odnośnie wędzenia to znalazłam jeden, co myślicie o takim sposobie?
Jak długo wędzić kiełbasę jestem zielona w temacie, a bym dla rodziny chętnie coś zrobiła smacznego :)



Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 215 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Jozefg » czwartek, 26 września 2019, 09:00

Nie pal głupa - to się nazywa krypto-reklama :P




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości