Nasze wędzonki

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » czwartek, 22 grudnia 2016, 22:37

sectroyer no ale z tym sznurkiem to żeś zaszalał. :lol: Smacznego ładnie wygląda. :ok:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: sectroyer » czwartek, 22 grudnia 2016, 22:56

QR_BBPOST sectroyer no ale z tym sznurkiem to żeś zaszalał. :lol: Smacznego ładnie wygląda. :ok:
Dziękuję, ale akurat to żony, ja tylko fociłem ;) A co do sznurka, to mówi, że to musi być dużo mocniej ściśnięte niż wędzonka. Musi się całe zewrzeć, a w środku do tego są ząbki czosnku i nic ma nie wypadać. No i jeszcze jak mocno i gęsto zwiążesz to możesz sobie ładnie "uformować" bo mięso jak to mięso przed pieczeniem nie jest równe. Grube z jednej strony, cienkie z drugiej, jak natura dała :D Ale jak mocno ściśniesz to możesz sobie w miarę równy kawałek uformować. Po pieczeniu dajesz wystygnąć, zrywasz sznurki i jest pychaśna wędlinka :D :eat:




ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Nasze wędzonki

Postautor: ajlaa » piątek, 23 grudnia 2016, 07:52

kombiii a trzeba do pieczenia w jakiejś zalewie troszkę pomoczyć czy na żywca do piekarnika. :lol:[/quote] :witam: Ja sarninę nacieram musztardą w folie i do lodówki na minimum24 godz.Potem czosnek troche leśnych przypraw i do rękawa+wino lub woda.Piekę w gęsiarce lub na blasze do miękkości.Mozna naszpikowac [zmrożoną-lepiej sie szpikuje słoninką lub tłuściejszym boczkiem]


Ajla

Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 215 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Jozefg » piątek, 23 grudnia 2016, 16:19

U mnie po wędzeniu.... :tak: Częściowo "się rozeszło" , zostało dla mnie to co widać
czyli kości na grochówkę , szyneczka i obowiązkowo boczek :ok:



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » piątek, 23 grudnia 2016, 16:30

QR_BBPOST U mnie po wędzeniu.... :tak: Częściowo "się rozeszło" , zostało dla mnie to co widać
czyli kości na grochówkę , szyneczka i obowiązkowo boczek :ok:

Smakowicie wyglądają :ok: :ok:



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kombiii » piątek, 23 grudnia 2016, 19:37

kakadu, zrób marynatę:
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki żywicznego octu
- 10 ziaren jałowca (rozgniecione)
- 2 łyżki cząbru
- 5 ząbków czosnku
Natrzyj dziada i na 12, albo 24 godziny w lodówkę.

Gwarantuję opadnięcie gaci. :)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » piątek, 23 grudnia 2016, 19:53

:drink: :poklon: kombiii



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » niedziela, 25 grudnia 2016, 06:42

QR_BBPOST Koledzy mam jeszcze w zanadrzu pół jelonka :ok: Czy wędzimy tak samo jak wieprzowinę czy są jakieś inne procedury peklowania i wędzenia. :)
Ja na te święta pierwszy raz wędziłem cąber z sarny, zalewa oprócz większej ilości jałowca tak sama jak inne. Osobiście najbardziej obawiałem się że wyjdzie suchar z racji tego że sarnina jest bardzo chuda, a jest naprawdę pychota. Wędzenie w 50-60°C i parzenie do 72°C (ja to robię w garnku do got. na parze, nie bezpośrednio w wodzie).
Zdjęcie z dzisiaj:


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kombiii » poniedziałek, 26 grudnia 2016, 08:28

Bukowy, :ok:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » sobota, 14 stycznia 2017, 19:05

W związku z tym że zeszłoroczne wędzonki zostały prawie :mniam: :mniam: :mniam: przyszła kolej na następne . :figielek: Tym razem sarenka i wieprzowinka razem w jednej zalewie.Co prawda kolor zalewy tym razem stał się troszkę bardziej czerwony ale myślę że to z uwagi na kolor dziczyzny. Dodałem do mojej receptury troszkę więcej jałowca i myślę że będzie. :ok:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » niedziela, 15 stycznia 2017, 12:13

kakadu będzie będzie. Moja sarnina też zabarwiła tak solankę.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » sobota, 21 stycznia 2017, 15:20

Dzisiejsze wędzenie dziczyzny , wieprzowinki i kiełbaski wieprzowej. :)



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » sobota, 21 stycznia 2017, 17:16

Efekt końcowy :) Możecie sobie wyobrazić zapach jaki rozszedł sie po domu gdy przyniosłem wędzonki z wędzarni. :roll: :roll:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » sobota, 21 stycznia 2017, 18:28

Kakadu, ja sobie wyobrażam. :ok: Mam jeszcze w zamrażarce kawałek wędzonej sarninki.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » sobota, 21 stycznia 2017, 18:54

Efekt końcowy.Nie mogłem -musiałem :mniam: :mniam: :mniam: :mniam: :mniam:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 2 gości