Nasze wędzonki

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » niedziela, 5 lutego 2017, 16:59

@sectroyer Tracisz połowę zabawy. Komponowanie przypraw, szukanie ulubionej mieszanki, nabijanie w jelito itp.
Tak jak napisałem wcześniej, tak zrobiłem. Nad ranem w Szczecinie mocno padało, później na szczęście przestało, ale było chłodno. Niestety w moim rejonie chłód potęgowany jest przez wilgoć, ale twardy jestem. Był czas przywyknąć. :)
Smak jak najbardziej w porządku, ale jeszcze coś mi nie pasuje. Wychodzi brak wprawy (dziurki w przekroju), oraz jeszcze coś. Nie wiem dokładnie jeszcze co, ale się dowiem. Wędzonki wychodzę mi dobrze, ale przy kiełbasie czegoś brakuje. Może się czepiam, ale lubię jak wszystko gra.
Niemniej jednak są pyszne, zwłaszcza ta z dodatkiem jałowca, imbiru kozieradki i innych przypraw.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 215 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Jozefg » poniedziałek, 6 lutego 2017, 08:02

QR_BBPOST dodatkowo kupuję ( z dobrego źródła) około 10 kilogramów białej surowej i ją sam sobie wędzę, bo jestem zbyt leniwy by się pawić we flaki i kiełbaśnice
Hehe.... A ja myślałem że to mój pomysł.... :D

Kupuję białą kiełbasę produkcji zakładu Morliny paczkowaną próżniowo w opakowania ~1kg . Jest tak przyprawiona że niemal gotowa do wędzarni.
Rozpakowuję, myję dokładnie o na godzinę do solanki ~8% (zwykła sól) Potem dokładne suszenie i do wędzarni. :P
Nie wiem jaka będzie biała z innych zakładów, trzeba by zrobić próbę. :ok:



Awatar użytkownika

moni
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 120
Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
Pochwalony: 10 razy

Nasze wędzonki

Postautor: moni » poniedziałek, 6 lutego 2017, 13:42

kiełbasa biała Morliny nie jest najszczęśliwszym wyborem
posiada w sobie mało miesa a duzo zapychaczy i dodatkowo MOM :/ no i ten nieszczesny glutaminian sodu


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » poniedziałek, 6 lutego 2017, 20:33

A tak zaczyna się produkcja moich następnych wędzonek :sex: :sex: :sex: :lol: :lol: :lol:



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Nasze wędzonki

Postautor: Nadir » czwartek, 9 lutego 2017, 07:15

kakadu, fajnie masz, nie musisz ich prosić bo same się proszą :hihi:



Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 496
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 215 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Jozefg » czwartek, 9 lutego 2017, 14:10

QR_BBPOST kiełbasa biała Morliny nie jest najszczęśliwszym wyborem
A jaka jest lepsza?



Awatar użytkownika

moni
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 120
Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
Pochwalony: 10 razy

Nasze wędzonki

Postautor: moni » piątek, 10 lutego 2017, 10:11

z tego co sie orientuje Intermache ma dobrą jakościowo kiełbasę białą, Auchan również o dziwo


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » piątek, 10 lutego 2017, 14:06

Proszę Was nie mówcie mi że w którymś z tych molochów jest dobra kiełbasa czy inne wyroby. :( Dobre to są jak sobie sam zrobię bo wiem co jest w środku. :tak:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » piątek, 10 lutego 2017, 23:39

Jakość kiełbasy (czy innych wyrobów) trzeba sobie przeliczyć. Taka łopatka kosztuje ok 10zł, mięsa drobne koło 8zł. Do tego doliczamy prace ludzką, transport, marżę, i inne (przyprawy, koszty zakładu za prąd wodę itp). Nie ma cudów jeżeli biała kiełbasa kosztuje kilkanaście zł lub jeszcze mniej to na pewno nie jest dobra. Może być tylko pełna ulepszaczy, wypełniaczy tłuszczu czy fosforanów które zwiążą dodaną wodę.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1509 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Henryk » sobota, 11 lutego 2017, 08:53

Bukowy, :witam: 100% racji :tak: , niestety w obecnych czasach jesteśmy skazani na taką żywność :(
Tradycyjne metody produkcji są zwyczajnie nie wystarczające do popytu i pozostaną tylko jako uzupełnienie rynku .


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

moni
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 120
Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
Pochwalony: 10 razy

Nasze wędzonki

Postautor: moni » poniedziałek, 13 lutego 2017, 08:10

ja wlaśnie o tym mówie, nie jest to jakość taka jakbyśmy sobie zrobili w domu, ale jak nie ma w skladzie glutaminianu i karagenu to juz jest dla mnie duzy plus


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » poniedziałek, 13 lutego 2017, 19:11

Słynny glutaminian sodu występuje naturalnie praktycznie w każdej potrawie. Dodawany "sztucznie" do potraw jest w znikomej ilości (0,2-0,8%).
To nie on jest szkodliwy w żywności przetworzonej, a utwardzone tłuszcze roślinne, zwiększona ilość tłuszczy zwierzęcych, Dodatki słodzące dodatki wiążące wodę w produkcie itp.
Mało tego jeżeli całkowicie wyeliminujemy glutaminian sodu z diety to nasz organizm sam do wytworzy, gdyż :
jest substratem do syntezy białek,
jest ważnym neuroprzekaźnikiem, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
jest składnikiem glutationu – wymiatacza wolnych rodników,
dostarczany z żywnością stanowi główne źródło energii dla komórek jelit.
Nie twierdzę że to samo zdrowie, ale nie popadajmy w paranoję i nie wierzmy reklamom, są substancje dużo bardziej szkodliwe które spożywamy w kupowanych produktach.
Można sobie tutaj poczytać.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 37276.html


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

moni
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 120
Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
Pochwalony: 10 razy

Nasze wędzonki

Postautor: moni » wtorek, 14 lutego 2017, 08:47

oczywiście każdy zjada to co lubi i jest to kwestia subiektywnej oceny
glutaminian sodu to nie to samo co kwas glutaminowy
jest on jednak samodzielnie wytwarzany w organizmie, po co więc dodawać go syntetyzowanego chemicznie do potraw zeby wzmocnić smak?
nie jest to napewno E doprowadzające do śmierci, ale juz do otyłości owszem
mało tego, z badań wynika że dostarczany organizmowi z umiarem nie jest szkodliwy, tylko jak oszacować umiar skoro
1. nasz organizm produkuje go samoczynnie
2. dostarczamy go w żywności w czystej postaci
3. spozywamy produkty które sztucznie mają dodane E621
reasumując więc, ja wychodzę z założenia że skoro pkt 1i 2 obligatoryjnie towarzyszy mojemu żywieniu, a pkt 3 moge świadomie regulować to czemu tego nie robić
wiadomo że nie mozna popadac w paranoje, ale jesli stoję w sklepie i wybieram kiełbaskę na grilla, a do wyboru mam 10 róznych produktów, to wybieram ten który zawiera jak najmniej chemii w tym glutaminianu, a juz napewno nie zawiera karagenu :)
polecam sprobować zwrócić uwagę na skład kupowanej żywności bo mozna sie naprawde zdziwić
np wspomniany juz karagen - kontrowersyjny w podobnym stopniu co glutaminian, jedni mowią ze nie szkodliwy, inni że szkodliwy i rakotwórczy
cieżko stwierdzić jak jest naprawdę ale jeśli mogę kupić smietanę 30% bez karagenu lub z karagenem to kupuje bez, mało tego, osobiscie znam tylko dwie śmietany które nie mają karagenu (zagęszczacza) a są takiej samej konsystencji jak reszta z karagenem (śmietana President i śmietana marki TESCO!) reszta typu Mlekowita, Zott, Piatnica - wszystkie zawierają karagen, oczywiscie jak juz wspomnialam byc moze nie ma on wpływu na zdrowie, być moze ma, ale skoro moge go unikać bez wiekszego wysiłku to czemu nie, tym bardziej ze są też zagęszczacze które są na 100% nie szkodliwe typu guma guar


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Nasze wędzonki

Postautor: viragolo » wtorek, 14 lutego 2017, 09:08

- ....polecam sprobować zwrócić uwagę na skład kupowanej żywności bo mozna sie naprawde zdziwić.... - :ok:


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » wtorek, 21 lutego 2017, 20:50

Dzisiejszego dnia zrobiłem już zalewę z przyprawami i 5 kg szyneczki już się pekluje :figielek: Za 10 dni pierwsze wiosenne wędzenie a jak dopisze pogoda to jakiś grill i :beer: :beer: :beer:

kombiii wszystko według Twoich wskazówek :ok:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości