Nasze wędzonki

Awatar użytkownika

moni
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 120
Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
Pochwalony: 10 razy

Nasze wędzonki

Postautor: moni » środa, 22 lutego 2017, 14:10

:ok:

mój tata też juz rozpoczął sezon wędzarniczy, w czwartek wędził :)


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: sectroyer » czwartek, 2 marca 2017, 11:41

QR_BBPOST Słynny glutaminian sodu występuje naturalnie praktycznie w każdej potrawie. Dodawany "sztucznie" do potraw jest w znikomej ilości (0,2-0,8%)
Azjaci się nie nim zajadają i uwielbiają sam umami :)



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » sobota, 4 marca 2017, 13:14

Czteropak :beer: kupiony i relaksik przy wędzeniu.



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Wojtas » niedziela, 5 marca 2017, 12:48

QR_BBPOST Czteropak kupiony
Jakie piwko :?: :)



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » niedziela, 5 marca 2017, 12:55

QR_BBPOST
QR_BBPOST Czteropak kupiony
Jakie piwko :?: :)
Zimne :lol: :lol:
Bitburger z racji tego że nie chciało mi się szukać Tyskiego ;)



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » środa, 8 marca 2017, 11:23

Kakadu :ok: a gdzie produkt końcowy? :) Ja kopcę w sobotę. Troszkę dla siebie w tym kiełbasę szynkową i trochę dla kumpla z pracy.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: kakadu » środa, 8 marca 2017, 18:37

Upsssss jakoś mi uszło :oops:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » sobota, 11 marca 2017, 19:47

Teraz moje wyroby. Polędwiczki na zimno, reszta sparzona. Szynkowa w przekroju. Pierwszy raz robiona według przepisu. Słoność super, konsystencja też, ale osobiście dałbym więcej pieprzu i mielonej kolendry(co na pewno w przyszłości uczynię).
Do tego były jeszcze boczki i schab. Było co robić, ale jaka przyjemna to praca. :)


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1509 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Henryk » sobota, 11 marca 2017, 19:54

Bukowy, :witam:
Nie dziwię się , że zrezygnowałeś z kolacji :zhm: ja też bym zrezygnował z kolacji na korzyść nocnego lunatykowania do lodówki ;) :D


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » piątek, 14 kwietnia 2017, 20:18

Na te święta oprócz szynki do święconki dla siebie nie wędziłem. Zrobiłem schab i szynkę dla rodziny. Natomiast dzisiaj na święta robiłem białą (ok. 5kg. ) z przepisu wygrzebanego z internetu z 1969r. Wiem że dzisiaj jest post, ale nie wytrzymałem i spróbowałem. Jest boska w smaku, zdjęcie przez skręceniem.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Wojtas » piątek, 14 kwietnia 2017, 20:40

QR_BBPOST Wiem że dzisiaj jest post, ale nie wytrzymałem i spróbowałem. Jest boska w smaku, zdjęcie przez skręceniem.
Każdy kto robi własne wyroby, musi próbować, to nie jst konsumpcja, lecz doskonalenie przepisu :o Piękna kiełbaska :brawo: :beer:



Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Bukowy » sobota, 24 czerwca 2017, 20:37

Dawno nic nie kopciłem, więc trochę coś postanowiłem zarzucić. Tym razem wędziłem trzy dni po 5h, bez parzenia na końcu. Wyszedł taki efekt.



Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: sectroyer » niedziela, 25 czerwca 2017, 00:21

QR_BBPOST Dawno nic nie kopciłem, więc trochę coś postanowiłem zarzucić.
Świetna sprawa :ok: Ja też dawno nic nie robiłem, bo dieta połączona z notorycznym brakiem czasu daje się we znaki :placze:



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: Wojtas » niedziela, 25 czerwca 2017, 00:49

Ja idę na łatwiznę :doh:

Znalazłem sobie fajny lasek, z grzybkami jak na łódzkie warunki jest :ok:
Po drodze do lasu, mam sklepik z wyrobami własnej robótki, wędzonki z tego sklepu naprawdę mi smakują :eat:

Nie jest to to samo, co samemu zrobić, lecz ja nigdy samemu wędlinki nie robiłem :(
Wędzonka ma wiejski smak, przypomina lata dzieciństwa, podobny do tego co mój dziadek serwował własnej produkcji, później mój tata, i reszta wujostwa robiąca swoje wędzony :mniam:
Dziadka już nie ma , tata opuścił wieś, wujostwo czasami wędzonki na święta zrobi :zhm:
Trzeba szukać innych rozwiązań, za które trzeba trochę WIĘCEJ zapłacić. :beer:

Dzisiejsze wiejskie kiełbaski, wrzucone na grill + baleron :eat:




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze wędzonki

Postautor: sectroyer » niedziela, 25 czerwca 2017, 00:53

QR_BBPOST Nie jest to to samo, co samemu zrobić, lecz ja nigdy samemu wędlinki nie robiłem
Jak będę znowu robił to Ci coś przygotuję na spróbowanie :) Ja jedyne czego nie robię, to kiełbasy itp., bo nie chcę mi się bawić w te cudowania z flakami. Co więcej mam źródło w miarę dobrej surowej, którą po swojemu wędzę i parzę i jak na razie wszystkim smakuje :ok:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości