Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Moje grzybki w kuchni

Postautor: Mefiu » środa, 4 grudnia 2013, 07:46

Na początku chciałem powiedzieć, ze oprócz zbierania grzybów i spacerów po lesie lubię dudrać coś w kuchni :) Będę chciał wątek wzbogacać moimi przepisami, których mam troszkę oraz dodawać zdjęcia ze zrobionych dań z grzybów.
Lubie jeść grzyby pod każda postacią, lecz najbardziej lubię smażone gołąbki na maśle z dodatkiem vegety.:)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek




Spike
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 246
Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
Ulubione grzyby: wszystkie
Pochwalony: 33 razy

Postautor: Spike » środa, 4 grudnia 2013, 13:22

hmmmm widziałeś kiedyś jak koniowi cieknie ślina z pyska :placze: to weź Pan nie denerwuj takim widokami ......... :eat: :eat:



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » środa, 4 grudnia 2013, 13:25

Heh, oj ja też jak sobie wspomnę te smaki z lata to ślinotok po pachy :P



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 5 grudnia 2013, 17:02

Przedstawiam Wam fajny przepis na Grzyby marynowane z p.pomidorowym na zimę (sałatka grzybowa) robię go od paru lat i zawsze w połowie zimy już jej nie ma. Sorki za jakość zdjęć.
SKŁADNIKI: 2 kg mieszanych grzybów
3-4 listki laurowe
15 ziarenek ziela angielskiego
2 słoiki przecieru pomidorowego
2 łyżki soli
1/2 szkl octu
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 kg cebuli
pieprz mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyścić. Grzyby obgotować (ja zawsze gotuje z 30 min), odcedzić. Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz przecier pomidorowy i grzybki. Dokładnie wymieszać i dusić około 10 minut. Do grzybków dodać sól, cukier i ocet, jeszcze chwilę dusić. Gotowe grzybki nakładać do słoiczków. Nie trzeba pasteryzować, lecz ja zawsze to robię z 10 min. :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Smacznego :eat: :eat: :eat: :eat: :eat: :eat:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 5 grudnia 2013, 19:11

Grzyby marynowane z p.pomidorowym na zimę (sałatka grzybowa)
Pozwolisz że w najbliższym czasie dam ten przepis na główną stronę portalu :) smakowicie wygląda :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 5 grudnia 2013, 19:16

Jak najbardziej, nie chce się chwalić ale ta sałatka smakuje mi oraz moim bliskim bardzo bardzo bardzo :) Aż chyba do pracy jutro wezmę sobie słoiczek :)
Z reguły robię z borowików bo najlepsze, ostatnio zrobiłem z opieńkami to tez dobre ale nie to samo.



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » sobota, 7 grudnia 2013, 13:56

Tradycyjny, prosty sos z grzybów.
Grzybki obieramy, kroimy, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu około 40min, po tym czasie dolewamy śmietanę z mąką po czym mieszamy i dusimy jeszcze z 15min . Ja dodaje zawsze jakieś zioła typu oregano, bazylia, koperek itp.
Kilka zdjęć sosu grzybowego w mojej kuchni :) Obrazek Obrazek Obrazek



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » wtorek, 10 grudnia 2013, 17:01

Mefiu, wygląda smakowicie i z jakiej ilości grzybków, nie żałowałeś ich ;) super :eat: :eat:
Ja dziś walczyłam z bigosem, więc grzybki poszły w ruch. ;) :) :borowik:



Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26565
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8097 razy
Pochwalony: 19354 razy
Kontakt:

Postautor: Paweł » środa, 11 grudnia 2013, 14:40

Mefiu, :P :eat: :placze:
sosik z mąką zwykłą czy kartoflanką :|
spróbuję w przyszłym sezonie :borowiczki: :ceglaś: :grzyb1: z przecierem pomidorowym :) widziałem podobne z nazwą po cygańsku



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » środa, 11 grudnia 2013, 16:10

PAWEŁ54 sosik ze zwykłą mąką.



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 12 grudnia 2013, 17:10

Kania w panierce :) Każdy chyba zna to danie :) pycha :)
Robimy kanie tak samo jak schabowe, choć ostatnio robiłem bez panierki i nie wiem czy czasem same z mąką i przyprawami nie są lepsze :) czuć bardziej tą kanie :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Małe kanie zawsze odstawiam do miseczki z woda lub mąka na noc, na drugi dzień są gotowe na kotleciki :) Obrazek



Awatar użytkownika

Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Postautor: Robi » czwartek, 12 grudnia 2013, 19:47

Same pyszności :)
Z młodymi kaniami to chyba każdy tak robi.
Kiedyś wstawione do pojemnika z wodą, fotografowałem przez całą noc uwieczniając tempo rozwoju.


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 12 grudnia 2013, 20:13

Ponoć można tez małe osobniki włożyć do szklanki z mlekiem, tez działa :)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 12 grudnia 2013, 22:09

Z młodymi kaniami to chyba każdy tak robi.
Ja tak nie robię, ładnie wyglądają zamarynowane w słoiku i dobrze smakują :eat:



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » piątek, 13 grudnia 2013, 08:38

O widzisz, właśnie nie wiedziałem czy można tak z nimi postąpić. Czyli Wojtas polecasz marynowanie małych kań ?




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość