Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 8 listopada 2014, 07:36

Kebab na frytkach
do przepisów proszę :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » sobota, 8 listopada 2014, 08:54

Sensibility, apetycznie to wygląda :D U mnie się to nazywa frytki z posypką tylko dodaje się jeszcze kukurydze oraz i ser żółty :)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » poniedziałek, 10 listopada 2014, 21:39

Pieczarki jak zawsze na pizzawkach lądują, więc tym razem a może po raz kolejny, w tym temacie zamieszczam :eat:
Obrazek



Awatar użytkownika

damianeczunieczek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1321
Rejestracja: sobota, 19 lipca 2014, 13:36
Ulubione grzyby: Opieńka Miodowa
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Pochwalił: 18 razy
Pochwalony: 554 razy
Kontakt:

Postautor: damianeczunieczek » poniedziałek, 10 listopada 2014, 21:53

Wojtas, :brawo: ale miseczka najlepsza :D

A u mnie jutro mamusia przybywa i będą pączusie :D :eat:


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2 ... zunieczek/" onclick="window.open(this.href);return false;

:cool2: :beer: :hyhy: :piwo: 8)

Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 215 razy
Kontakt:

Postautor: Moniś » środa, 12 listopada 2014, 20:32

Barszczyk z pasztecikami już był, ale dzisiaj dodatkowo w wersji odświętnej czyli z grzybkami w cieście. Bardzo smaczna i elegancka przekąska, na Wigilię zawsze na moim stole, ale jak widac nie tylko w święta ;)

Przepis mega prosty. Całe kapelusze grzybów suszonych obgotowuję w osolonej wodzie al'dente. Robię ciasto naleśnikowe bardzo gęste, z przypraw daję tylko sól i pieprz ziołowy. Grzybki obtaczam w cieście i smażę na złoty kolorek
Obrazek Obrazek

Wersja mniej odświętna ;)

Obrazek


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 13 listopada 2014, 00:51

czyli z grzybkami w cieście. Bardzo smaczna i elegancka przekąska, na Wigilię zawsze na moim stole, ale jak widac nie tylko w święta ;)
w tym roku zrobię takie na Wigilie :) mam trochę pięknie ususzonych borowików :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 215 razy
Kontakt:

Postautor: Moniś » czwartek, 13 listopada 2014, 20:46

w tym roku zrobię takie na Wigilie :) mam trochę pięknie ususzonych borowików
Polecam :) Ja na Wigilie tez borowiczki mam schowane, na co dzień podgrzybki muszą wystarczyć ;)


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !

Awatar użytkownika

gregforet
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1040
Rejestracja: poniedziałek, 30 lipca 2012, 23:42
Ulubione grzyby: koźlarz czerwony
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 417 razy
Kontakt:

Postautor: gregforet » czwartek, 13 listopada 2014, 21:01

Barszczyk z pasztecikami już był, ale dzisiaj dodatkowo w wersji odświętnej czyli z grzybkami w cieście. Bardzo smaczna i elegancka przekąska, na Wigilię zawsze na moim stole, ale jak widac nie tylko w święta ;)
Moniś
Jesteś wielka z tymi grzybowymi przepisami :jupi: :jupi:

U mnie (a właściwie w rodzinie teściowej, ja wcześniej tego nie znałem) wigilijnym przysmakiem jest żurek z całymi kapeluszami suszonych grzybów, oczywiście najlepiej borowików. Bardzo ciemny, pikantny i kwaśny, Bez niego nie ma Wigilii :eat: Może dlatego moja lepsza połowa nie za bardzo chce spędzać Wigilię u swojej teściowej ;)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » środa, 14 października 2015, 22:44

Wczorajsze czubajki i siedzuń powoli zdążają do słoiczków...
Nie spieszę się i nie robię to w jeden dzień zagotuję sprawdzę jak przestygnie jak coś dosolę...
Czy też tak robicie ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Postautor: ajlaa » czwartek, 15 października 2015, 08:21

:witam: Zenit ja staram się grzyby marynować jednego dnia[wypracowałam taki sposób-obgotowane grzyby 10-15min na cedzak ,przelewam wodą z kranu[delikatnie] i w gotującą się zalewę na 3-5min i w słoiki.Jak grzyby się gotują robię zalewe .Ja robie różne wynalazki z marynat;dodaję ząbki czosnku , małe cebulki czosnkowe[super sprawa cebula czosnkowa-szkoda ,że w tym roku tak jej mało ale jak się przetrzyma to na wiosnę mogę dać na zasadzenie], i moja ulubiona marynata; do gotujących się grzybków w zalewie octowej;3 do 4 szklanek wody, 1szklanka octu, łyżeczka soli, łyżka cukru+przyprawy-liśćlaurowy, ziele, kulki czarnego pieprzu dodaję pokrojoną w grubsze paski kolorową paprykę.Gotuję z papryką 1min i do słoików.Słoiki do góry dnem i gotowe. No i do marynata z marchewką nie dodaję cukru.Czekam na opieńki bo nie robiłam w tym roku pasty grzybowej i sałatki grzybowej[nie było z czego].Do blaszkowych grzybów daję pół szklanki octu mniej-wydaje mi się,że siatkowe potrzebują go troszkę więcej.Udanych przetworów :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:


Ajla

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 251 razy
Kontakt:

Postautor: Bukowy » czwartek, 15 października 2015, 11:09

Zenit gotowanie kani do marynowania to moim zdaniem zbrodnia. ;) Do octu najlepiej usmażyć panierowane i takie marynować.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Postautor: Traper » czwartek, 15 października 2015, 13:23

Zenit, piękne te kanie :tak: :brawo: Nigdy ich nie marynowałem bo tyle nie miałem ;)


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 15 października 2015, 17:37

Czy też tak robicie ?
Nigdy nie sprawdzam, co wyjdzie to wyjdzie, lubię niespodzianki :)



Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Postautor: Agnes » czwartek, 15 października 2015, 23:03

Zenit gotowanie kani do marynowania to moim zdaniem zbrodnia. ;) Do octu najlepiej usmażyć panierowane i takie marynować.
Też popełniłam tę zbrodnię :mrgreen: Wiecie? Te kanie to nawet już po ugotowaniu smaczne są Ja do gotowania grzybków, szczególnie prawdziwków, dodaję troszkę kwasku cytrynowego, bo to im daje taki ładny biały kolorek (tylko do kurek nie wolno, bo kurki ciemnieją) Do kani też dodałam, pycha, ledwie się powstrzymałam, żeby ich przed zapakowaniem do słoika nie :eat:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » czwartek, 15 października 2015, 23:06

Dzięki za uwagi skorzystam w przyszłości jak nazbieram znowu :) kosztowałem dziś jak wyszły są super.
Fotki niedługo zamieszczę przy okazji kolejnego marynowania.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości