Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Babielato
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 538
Rejestracja: piątek, 9 października 2015, 11:39
Imię: Beata
Ulubione grzyby: absolutnie wszystkie
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 86 razy
Pochwalony: 460 razy
Kontakt:

Postautor: Babielato » piątek, 16 października 2015, 21:22

Nie mogę się doszukać postów o muchomorach czerwieniejących (ciągle jestem nimi podekscytowana i jutro ruszam na dalsze poszukiwania) - mam proste pytanie, czy oprócz smażenia można je np. marynować w occie? Nie rozpadną się? I jak długo musiałabym je obgotowywać (żeby nie przerobić ich na paćkę) :) Czy ktoś z Was może wie?


Nieuleczalnie grzybnięta

Awatar użytkownika

meryt
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 994
Rejestracja: sobota, 3 czerwca 2006, 22:17
Ulubione grzyby: prawdziwki, smardze
Lokalizacja: ryczów
Pochwalony: 460 razy
Kontakt:

Postautor: meryt » sobota, 17 października 2015, 14:02

czy oprócz smażenia można je np. marynować w occie?
Jak najbardziej są pyszne, u mnie lubią wszyscy. Marynuję młode owocniki, wrzucam na gotującą się wodę i trzymam do chwili jej ponownego zagotowania. Nie wiem czy to konieczne, ale ściągam skórkę z kapelusza.


meryt

Awatar użytkownika

Babielato
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 538
Rejestracja: piątek, 9 października 2015, 11:39
Imię: Beata
Ulubione grzyby: absolutnie wszystkie
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 86 razy
Pochwalony: 460 razy
Kontakt:

Postautor: Babielato » sobota, 17 października 2015, 18:42

meryt, bardzo dziękuję! Na pewno się na takie skuszę w tym sezonie.


Nieuleczalnie grzybnięta

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » piątek, 1 stycznia 2016, 01:33

Moje pierwsze zdjęcie w tym roku :eat: Dwa postanowienia noworoczne przepadły :oops:



Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 167 razy
Kontakt:

Postautor: PociągDoGrzybów » czwartek, 28 stycznia 2016, 22:33

Spotkałem ostatnio uszaki bzowe i pomimo czytania o tym, że "stare, brzydkie, niesmaczne" zdecydowałem się na nie :D
Powód był prosty, sporo maluszków wokół i przyznam, byłem głodny rotfl ale teraz jestem ciągle głodny, bo chudnę.
Prawda tak, że dużo ich nie było i postanowiłem zrobić je klasycznie w formie chińskiej miseczki ;)
Uszaków była garść. Po konsultacjach "z pamiętnikiem młodej grzybiarki", ;) aby nie było, że na coś się potem uskarżam, bo młoda grzybiarka na rubieży z chęcią otworzyła się na szeroki wachlarz zjawisk, postanowiłem gotować swoje pierwsze uszaki.
Ryż brązowy, który okazał się brązowy tylko z nazwy, chociaż gotował się jak brązowy a smakował jak dziki :) Marchewkę, pietruszkę i selera pokroiłem w paski. Uszaki umyte i obgotowane, pokroiłem w paski (kilka zjadłem, bo ciekaw bylem smaku) a potem to wszystko z ziołami i masłem dusiło się. Ryż, doprawiłem masłem i czosnkiem oraz dodałem warzywa z grzybami. Całość zwieńczyły trzy paluszki z mięsa mielonego z pietruszką, bo takie białko też jeść trzeba. I gotowe. Smaczne i dało wiele radości. Od spotkania uszaków, przez proces ich obróbki po dzieło końcowe. Wpisuję je do swojego menu!
Fotka szeroka i miniatura nie ogarnia, pokazując tylko środek, dlatego warto kliknąć na miniaturę by zobaczyć cały proces.


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » czwartek, 28 stycznia 2016, 22:38

PociągDoGrzybów, Gratulacje, jesteś jednym z tych, którzy lubią poznawać smaki i o to chodzi :beer:



Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 167 razy
Kontakt:

Postautor: PociągDoGrzybów » czwartek, 28 stycznia 2016, 22:58

PociągDoGrzybów, Gratulacje, jesteś jednym z tych, którzy lubią poznawać smaki i o to chodzi :beer:
Zainspirowany zjem i czyrenia sosnowego rotfl
Mam już kolejne grzyby na liście i się po nie wybiorę, bo widziałem je ostatnio.
Lubię pichcić i mam pewien pomysł na uszaki już --> uszaki z farszem, a jakim, to się dowiecie :)

Najlepszego Wojtas :beer: i zmykam, bo za kilka godzin wstaje.


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach

Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Postautor: Traper » poniedziałek, 29 lutego 2016, 14:16

Dzisiaj potraktowałem swoje suszone kanie i szmaciaki robotem kuchennym :) Będą do sosów :tak:



Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » poniedziałek, 29 lutego 2016, 20:52

Zainspirowany zjem i czyrenia sosnowego rotfl
;) :lol: ;)




Józka23
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 3 marca 2016, 01:01
Ulubione grzyby: maślaki, kurki
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Postautor: Józka23 » czwartek, 3 marca 2016, 01:22

a ja polecam najprostsze i bardzo smaczne smaki z dzieciństwa czyli maslaki duszone na maśle i jajecznicę z kurkami :ok: Grzyby lubię dodawać do róznych potraw jako sosy, nawet pieczarki dobrze przysmazone z cebulka i duszone na maśle potrafia dobrze smakować.....



Awatar użytkownika

Rodzina
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 720
Rejestracja: wtorek, 20 lipca 2010, 10:55
Ulubione grzyby: Borowiki,kożlarze
Lokalizacja: spod Warszawy
Pochwalony: 224 razy
Kontakt:

Postautor: Rodzina » piątek, 11 marca 2016, 20:47

Ale jaja :shock: :shock: :shock:



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » sobota, 12 marca 2016, 05:51

A bywały takie, bywały... :D
W tym roku tez trzeba zrobić :)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 12 marca 2016, 06:54

A bywały takie, bywały... :D
te w środku daję odlot :) :oops:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Postautor: Traper » sobota, 12 marca 2016, 07:18

A z czego te brązowe kapelusze :?


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » sobota, 12 marca 2016, 09:13

A z czego te brązowe kapelusze :?
też miąłam pytać :mrgreen: bardzo fajne grzybki :ok:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości