Strona 44 z 47
: piątek, 16 października 2015, 21:22
autor: Babielato
Nie mogę się doszukać postów o muchomorach czerwieniejących (ciągle jestem nimi podekscytowana i jutro ruszam na dalsze poszukiwania) - mam proste pytanie, czy oprócz smażenia można je np. marynować w occie? Nie rozpadną się? I jak długo musiałabym je obgotowywać (żeby nie przerobić ich na paćkę)
Czy ktoś z Was może wie?
: sobota, 17 października 2015, 14:02
autor: meryt
Babielato pisze: czy oprócz smażenia można je np. marynować w occie?
Jak najbardziej są pyszne, u mnie lubią wszyscy. Marynuję młode owocniki, wrzucam na gotującą się wodę i trzymam do chwili jej ponownego zagotowania. Nie wiem czy to konieczne, ale ściągam skórkę z kapelusza.
: sobota, 17 października 2015, 18:42
autor: Babielato
meryt, bardzo dziękuję! Na pewno się na takie skuszę w tym sezonie.
: piątek, 1 stycznia 2016, 01:33
autor: Wojtas
Moje pierwsze zdjęcie w tym roku
Dwa postanowienia noworoczne przepadły
: czwartek, 28 stycznia 2016, 22:33
autor: PociągDoGrzybów
Spotkałem ostatnio uszaki bzowe i pomimo czytania o tym, że "stare, brzydkie, niesmaczne" zdecydowałem się na nie
Powód był prosty, sporo maluszków wokół i przyznam, byłem głodny
ale teraz jestem ciągle głodny, bo chudnę.
Prawda tak, że dużo ich nie było i postanowiłem zrobić je klasycznie w formie chińskiej miseczki
Uszaków była garść. Po konsultacjach "z pamiętnikiem młodej grzybiarki",
aby nie było, że na coś się potem uskarżam, bo młoda grzybiarka na rubieży z chęcią otworzyła się na szeroki wachlarz zjawisk, postanowiłem gotować swoje pierwsze uszaki.
Ryż brązowy, który okazał się brązowy tylko z nazwy, chociaż gotował się jak brązowy a smakował jak dziki
Marchewkę, pietruszkę i selera pokroiłem w paski. Uszaki umyte i obgotowane, pokroiłem w paski (kilka zjadłem, bo ciekaw bylem smaku) a potem to wszystko z ziołami i masłem dusiło się. Ryż, doprawiłem masłem i czosnkiem oraz dodałem warzywa z grzybami. Całość zwieńczyły trzy paluszki z mięsa mielonego z pietruszką, bo takie białko też jeść trzeba. I gotowe. Smaczne i dało wiele radości. Od spotkania uszaków, przez proces ich obróbki po dzieło końcowe. Wpisuję je do swojego menu!
Fotka szeroka i miniatura nie ogarnia, pokazując tylko środek, dlatego warto kliknąć na miniaturę by zobaczyć cały proces.
: czwartek, 28 stycznia 2016, 22:38
autor: Wojtas
PociągDoGrzybów, Gratulacje, jesteś jednym z tych, którzy lubią poznawać smaki i o to chodzi
: czwartek, 28 stycznia 2016, 22:58
autor: PociągDoGrzybów
Wojtas pisze:PociągDoGrzybów, Gratulacje, jesteś jednym z tych, którzy lubią poznawać smaki i o to chodzi
Zainspirowany zjem i czyrenia sosnowego
Mam już kolejne grzyby na liście i się po nie wybiorę, bo widziałem je ostatnio.
Lubię pichcić i mam pewien pomysł na uszaki już
uszaki z farszem, a jakim, to się dowiecie
Najlepszego
Wojtas i zmykam, bo za kilka godzin wstaje.
: poniedziałek, 29 lutego 2016, 14:16
autor: Traper
Dzisiaj potraktowałem swoje suszone kanie i szmaciaki robotem kuchennym Będą do sosów
: poniedziałek, 29 lutego 2016, 20:52
autor: Sensibility
: czwartek, 3 marca 2016, 01:22
autor: Józka23
a ja polecam najprostsze i bardzo smaczne smaki z dzieciństwa czyli maslaki duszone na maśle i jajecznicę z kurkami
Grzyby lubię dodawać do róznych potraw jako sosy, nawet pieczarki dobrze przysmazone z cebulka i duszone na maśle potrafia dobrze smakować.....
: piątek, 11 marca 2016, 20:47
autor: Rodzina
: sobota, 12 marca 2016, 05:51
autor: Nadir
A bywały takie, bywały...
W tym roku tez trzeba zrobić
: sobota, 12 marca 2016, 06:54
autor: Zenit
Nadir pisze:A bywały takie, bywały...
te w środku daję odlot
: sobota, 12 marca 2016, 07:18
autor: Traper
A z czego te brązowe kapelusze
: sobota, 12 marca 2016, 09:13
autor: hittmanka
Traper pisze:A z czego te brązowe kapelusze
też miąłam pytać
bardzo fajne grzybki