Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » niedziela, 13 marca 2016, 00:06

A z czego te brązowe kapelusze :?
Białko moczone w mocnej herbacie :)

Muchomorki mają kapelusze z pomidora a cętki z majonezu - tak więc wbrew powszechnej wiedzy o muchomorach czerwonych, te akurat były w całości jadalne :mniam: :D



Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » niedziela, 13 marca 2016, 00:09

a widzisz .... obstawiałam łupinki cebuli :P Muszę zrobić .... może na jutro bo mam gościa :D a muchomorki znałam :ok:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » niedziela, 3 kwietnia 2016, 18:56

:eat:



Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Postautor: Traper » niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:28

Wojtas, z grzybami :?: Co do tych pierogów ;) :beer:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7371
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3543 razy
Pochwalony: 6837 razy
Kontakt:

Postautor: Sysunia » niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:30

A z czego te brązowe kapelusze :?
Białko moczone w mocnej herbacie :)

Muchomorki mają kapelusze z pomidora a cętki z majonezu - tak więc wbrew powszechnej wiedzy o muchomorach czerwonych, te akurat były w całości jadalne :mniam: :D
Zrobiłam na święta, wszystkim szczęki opadły. :) :mrgreen: :ok:



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2656 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:32

Wojtas, z grzybami Co do tych pierogów
Jaki temat, takie nadzienie :eat:



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:43

Ja dziś jadłam też pierogi z grzybami, odmroziłam z Wigilii. Podobne do twoich.
Dostałam je w prezencie od znajomej, bo jej dałam swoje nędzne zbiory grzybów z 2015 roku, jak jeździłyśmy razem na grzyby.
Ja już od tygodnia nic nie gotuję bo nie mogę ustać przy kuchence.
Mąż jeszcze żyje ;) :ok:



Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Postautor: Traper » niedziela, 3 kwietnia 2016, 19:50

Ja już od tygodnia nic nie gotuję bo nie mogę ustać przy kuchence.
Idź do jakiegoś dobrego lekarza, nie ma żartów :cry:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » niedziela, 3 kwietnia 2016, 20:22

Idź do jakiegoś dobrego lekarza, nie ma żartów :cry:
Wiem bo raz już to przerabiałam ale najpierw muszę wyleczyć oskrzela :placze:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Postautor: Zenit » środa, 25 maja 2016, 11:16

Jest wielu smakoszy frytek, chociaż tłuste i nie zdrowe mało kto odmawia sobie przyjemności ich jedzenia...
Grzybiarze mogą robić frytki z tego co spotkają w lesie... Najlepiej nadają się do tego młode żółciaki siarkowe. W tym roku na wiosnę jakoś te grzyby nie rozpieszczają nas bo jest ich, co kot napłakał...
Mnie kilka dni temu udało się znaleźć kilka żółciaków - zbyt mało, żeby zrobić z nich np. smakowite sznycelki, dlatego postanowiłem zrobić z nich frytki...
W mojej relacji pokażę, jak ja robię takie żółciakowe frytki.

Do wykonania frytek oczywiście niezbędne są żółciaki. Oczywiście, muszą być bardzo młode i miękkie, takie jak te które ostatnio znalazłem.
Zebrane żółciaki czyścimy i płuczemy a potem kroimy w plastry o szerokości od 0,5 do 1 cm


Przed smażeniem żółciakowych frytek wrzucamy je do gotującej się osolonej wody. Gotujemy do 5 minut.
Po zagotowaniu odcedzamy.


Odcedzone i zagotowane żółciaki wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy do zarumienienia się żółciaków. Pod koniec smażenia jeszcze dosalamy do smaku. Wykładamy na talerz i smacznego...
2 lata temu miałem okazję poczęstować w Grucznie znanego mistrza kuchni Karola Okrasę. Jadł po raz pierwszy w życiu żółciaki siarkowe i bardzo mu smakowały...
Polecam, skosztujcie żółciaki, może Wam zasmakują jak Karolowi Okrasie :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Postautor: Agnes » środa, 25 maja 2016, 17:06

Baaaardzo smakowicie wygląda :eat: :)
Chyba zaraz polecę na Lisią Górę sprawdzić, czy te żółciaki jeszcze się nadają Obrazek



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Postautor: Zenit » środa, 25 maja 2016, 20:52

QR_BBPOST Chyba zaraz polecę na Lisią Górę sprawdzić, czy te żółciaki jeszcze się nadają Obrazek
bezpiecznego lotu życzę i owocnego grzybobrania :) Jak tam padało u Was dużo ? Czekam na te pierwsze borowiki :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Postautor: Agnes » środa, 25 maja 2016, 22:30

Cierpliwości, dopiero grządki skopałam, przy niewielkiej pomocy miejscowych jeleni i dzików :lol: Ale już lada dzień :jupi:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Postautor: Zenit » środa, 25 maja 2016, 23:03

QR_BBPOST Ale już lada dzień :jupi:
super :) zawsze gdzieś 2 lub 3 tygodnie po pojawieniu się pierwszych ceglaków pojawiają się pierwsze borowiki szlachetne...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9004 razy
Kontakt:

Moje grzybki w kuchni

Postautor: Zenit » czwartek, 26 maja 2016, 18:19

Kolejny grzyby wiosny, który gości w mojej kuchni to borowik ceglastopory. Czytam czasami z przerażeniem, że śmiałkowie, którzy decydują się na spożywanie tego grzyba, przed przyrządzaniem czegokolwiek z poćców (to potoczna nazwa tych grzybów) obgotowują te grzyby a wodę wylewają. Niektórzy twierdzą, że spożywanie alkoholu po zjedzeniu tych grzybów prowadzi do podobnych dolegliwości jak po spożyciu czernidłaków pospolitych... Chciałbym obalić te przesądy pokazując jak ja robię sos z tych grzybów bez obgotowywania i odlewania wody. Nie wspomnę, że niejednokrotnie po tych grzybkach wypiłem sobie :beer: i żadnych złych dolegliwości nie zaliczyłem.
Często złe opinie o tym grzybie płyną od osób, które w czasie zbierania borowików ceglastoporych czasami nieświadomie, zbierali "podobne" do nich borowiki żółtopore, które dodane do potrawy z prawdziwymi ceglakami czyniły potrawy gorzkie i niesmaczne. Aby przekonać się, że borowiki ceglastopore są smaczne i nie gorzkie trzeba po prostu nauczyć się rozpoznawać prawidłowo te grzyby.
Ale do rzeczy, jak ja robię sos z borowików ceglastoporych?

To proste - po pierwsze zbieramy piękne młode ceglaki, a te na wiosnę są chyba najsmaczniejsze...
W skład sosu wchodzą następujące składniki: cebula, odrobina oleju roślinnego, masło, odrobina śmietany, sól i pieprz.



Pierwsze co robię to kroję w cienkie plastry borowiki a potem cebulę. Cebulę podsmażam na oleju do czasu aż się lekko zrumieni.


Potem do zrumienionej cebuli dodaję masło i pokrojone borowiki. Zaznaczam, że najlepszy smak sosu jest gdy grzyby nie są płukanie i moczone w wodzie a tylko dokładnie oczyszczone na sucho.
W wielu publikacjach na temat grzybów wspomina się, że borowiki ceglastopore trzeba długo gotować... ja duszą na maśle te grzyby, góra 20 minut.


Sos może być podawany bez dodatku śmietany... jest różnież smaczny ze śmietaną. Sos ma wyrazisty smak i pewnie Wam będzie smakował.
Aby się o tym przekonać, musicie sami zrobić taki sos i obalić złe mity na temat tego grzyba.

Sos najlepiej podawać z ziemniakami purre i z mięsem


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości