Strona 1 z 2

Mój pierwszy klops

: poniedziałek, 24 marca 2014, 15:55
autor: Bobik
Nie tak dawno przypomniał mi się klops mojej Mamy, która robiła go wedle najprostszego przepisu: kilo - pół kilo mięsa mielonego, cztery jajka, dwie suche bułki, przyprawy, cebula, olej i koperek. Suche bułki się namaczało, mieszało z wbitym jajkiem z mięsem mielonym na jednolitą masę, dodawało się przypraw: sól, pieprz, papryka, majeranek i gałka muszkatołowa, trzy jajka się gotowało na twardo i następnie masę wkładało się do formy wyłożonej folią aluminiową. Do masy tej wkładało się jajka gotowane na twardo i formowało się klopsa, którego posypywało się od góry posiekanym koperkiem i papryką – ostrą lub nie – w zależności od gustu. :P

Zbrojny w tą wiedzę zrobiłem wszystko, jak w przepisie i posypałem – z braku koperku – ziołami prowansalskimi i papryką nieostrą. Potem tylko rozgrzałem piekarnik do 180°C i wsadziłem klopsa na 50 minut. Po tym czasie wyjąłem klopsa z piekarnika i… :roll:

Był wspaniały! Może trochę za dużo dałem przypraw, ale zamiennik koperku w postaci ziół prowansalskich zdał egzamin. Na zimno był super. Polecam! :ok:
Mam pytanie - czy da się do tego dodać jakiś grzybowy akcent ?? Ktoś coś doradzi ?? :)

Fotki - http://grzybypl.blogspot.com/2014/03/mo ... klops.html" onclick="window.open(this.href);return false;

: poniedziałek, 24 marca 2014, 16:39
autor: Sensibility
Bobik pisze:czy da się do tego dodać jakiś grzybowy akcent ?? Ktoś coś doradzi ?? :)
Pewnie, że się da. Po prostu do masy mięsnej można dorzucić drobno pokrojone i podsmażone z cebulką grzybki :ok:
Oj Bobik, szczujesz a ja nagotowałam sobie garnek zupy warzywnej z kaszą jaglaną, miała być dobra i dietetyczna ale kompletnie nie zdaje egzaminu przy moim łakomstwie. Raz, że jakaś jałowa i mało, jak dla mnie przypraw a dwa, że takie jedzenie to jednak nie dla mnie. :?
Nie będę się umartwiać. Nikt w domu nie chce jeść tej zupy, ja jeszcze się trzymam ale nie wiem, jak długo na takim jedzeniu wytrwam. :placze:
Zdecydowanie wolę ten twój klops. :ok:

: poniedziałek, 24 marca 2014, 16:41
autor: barbra
Bobik, też taki lubię :) Z grzybami też jest pyszny, a kiedyś do środka włożyłam zamiast jajek szpinak i kulki mozarelli było kolorowo i też pysznie :)

: poniedziałek, 24 marca 2014, 16:45
autor: Gali
Jasne że się da :)
Pierwszy sposób to taki że do masy mięsnej możesz dorzucić drobno posiekane grzyby, drugi sposób to jajka możesz zastąpić masą grzybową (z suszonych grzybów)z dodatkiem cebuli.
Trzeci najłatwiejszy sposób to sosik do klopsa na przykład z pieczarek,mam sprawdzone wszystkie trzy sposoby i są :eat:

: piątek, 11 kwietnia 2014, 07:41
autor: Bobik
qseka pisze:Mm... Klops z sosem grzybowym to niebo w gębie.
O widzisz, dobrze żeś mi o tym przypomniał/a !! Dziękuję !!

: wtorek, 22 kwietnia 2014, 16:39
autor: Sensibility
Bobik, ja zrobiłam sobie taki klops na Święta z jajkiem i położyłam warstwę grzybków. :)
Zrobiłam dla ciebie fotki bo mnie do tego zainspirowałeś. ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

: wtorek, 22 kwietnia 2014, 19:06
autor: Wojtas
Bobik, Sensibility, :ok: :ok: :eat:

: wtorek, 22 kwietnia 2014, 22:54
autor: Mefiu
Sensibility, :eat: :eat: :eat: mniam mniam

: środa, 23 kwietnia 2014, 10:47
autor: Bobik
Sensibility - mniamnioszka, muszę też zrobić coś takiego! :eat:

: środa, 23 kwietnia 2014, 14:32
autor: Zenit
Bobik, skoro tu Cię widzę mam pytanie jak tam u Ciebie z opadami bo jechałem przez Spytkowice wczoraj i lało jak z cebra :) czy z tej Twojej deszczowni ktoś nie podpija Ci wody ile ostatnio spadło. Na Słowackiej Orawie mokro jak diabli.

: środa, 23 kwietnia 2014, 18:28
autor: Bobik
Zenit pisze:Bobik, skoro tu Cię widzę mam pytanie jak tam u Ciebie z opadami bo jechałem przez Spytkowice wczoraj i lało jak z cebra :) czy z tej Twojej deszczowni ktoś nie podpija Ci wody ile ostatnio spadło. Na Słowackiej Orawie mokro jak diabli.
U nas pada dopiero od Świąt i to jakieś 1,5 mm dziennie. Góry zatrzymują opady - taki jest urok Jordanowa. A tak BTW, to mógłbyś kiedyś wpaść na kawkę !!

: środa, 23 kwietnia 2014, 19:17
autor: Zenit
Bobik pisze:A tak BTW, to mógłbyś kiedyś wpaść na kawkę !!
było nas 3 osoby :) wpadnę kiedyś na pewno :)

: piątek, 25 kwietnia 2014, 05:33
autor: Bobik
Zenit pisze:było nas 3 osoby wpadnę kiedyś na pewno
No i co z tego, że trzy osoby? Mam trzy dodatkowe kubki, więc w czym problem ?? ;)

Mój pierwszy klops

: sobota, 25 marca 2017, 12:49
autor: erykwoj
Czy ktoś mógłby podać mi przepis na klopsa? Mam dwie lewe ręce do gotowania i naprawdę dużą ochotę na to, aby go zjeść. Sam, znalazłem ten: xxx - myślicie, że się nada?

Mój pierwszy klops

: sobota, 25 marca 2017, 12:52
autor: Henryk
[ref]erykwoj[/ref], :witam:
Sprawdzony przepis -> viewtopic.php?f=56&t=590&start=9915 :roll: :mrgreen: