Mój pierwszy klops
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
Mój pierwszy klops
Nie tak dawno przypomniał mi się klops mojej Mamy, która robiła go wedle najprostszego przepisu: kilo - pół kilo mięsa mielonego, cztery jajka, dwie suche bułki, przyprawy, cebula, olej i koperek. Suche bułki się namaczało, mieszało z wbitym jajkiem z mięsem mielonym na jednolitą masę, dodawało się przypraw: sól, pieprz, papryka, majeranek i gałka muszkatołowa, trzy jajka się gotowało na twardo i następnie masę wkładało się do formy wyłożonej folią aluminiową. Do masy tej wkładało się jajka gotowane na twardo i formowało się klopsa, którego posypywało się od góry posiekanym koperkiem i papryką – ostrą lub nie – w zależności od gustu.
Zbrojny w tą wiedzę zrobiłem wszystko, jak w przepisie i posypałem – z braku koperku – ziołami prowansalskimi i papryką nieostrą. Potem tylko rozgrzałem piekarnik do 180°C i wsadziłem klopsa na 50 minut. Po tym czasie wyjąłem klopsa z piekarnika i…
Był wspaniały! Może trochę za dużo dałem przypraw, ale zamiennik koperku w postaci ziół prowansalskich zdał egzamin. Na zimno był super. Polecam!
Mam pytanie - czy da się do tego dodać jakiś grzybowy akcent Ktoś coś doradzi
Fotki - http://grzybypl.blogspot.com/2014/03/mo ... klops.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zbrojny w tą wiedzę zrobiłem wszystko, jak w przepisie i posypałem – z braku koperku – ziołami prowansalskimi i papryką nieostrą. Potem tylko rozgrzałem piekarnik do 180°C i wsadziłem klopsa na 50 minut. Po tym czasie wyjąłem klopsa z piekarnika i…
Był wspaniały! Może trochę za dużo dałem przypraw, ale zamiennik koperku w postaci ziół prowansalskich zdał egzamin. Na zimno był super. Polecam!
Mam pytanie - czy da się do tego dodać jakiś grzybowy akcent Ktoś coś doradzi
Fotki - http://grzybypl.blogspot.com/2014/03/mo ... klops.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Pewnie, że się da. Po prostu do masy mięsnej można dorzucić drobno pokrojone i podsmażone z cebulką grzybkiBobik pisze:czy da się do tego dodać jakiś grzybowy akcent Ktoś coś doradzi
Oj Bobik, szczujesz a ja nagotowałam sobie garnek zupy warzywnej z kaszą jaglaną, miała być dobra i dietetyczna ale kompletnie nie zdaje egzaminu przy moim łakomstwie. Raz, że jakaś jałowa i mało, jak dla mnie przypraw a dwa, że takie jedzenie to jednak nie dla mnie.
Nie będę się umartwiać. Nikt w domu nie chce jeść tej zupy, ja jeszcze się trzymam ale nie wiem, jak długo na takim jedzeniu wytrwam.
Zdecydowanie wolę ten twój klops.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1678
- Rejestracja: sobota, 18 sierpnia 2012, 22:54
- Imię: Sławek
- Ulubione grzyby: wszystkie jadalne
- Lokalizacja: Milicz
- Pochwalił: 12 razy
- Pochwalony: 1433 razy
- Kontakt:
Jasne że się da
Pierwszy sposób to taki że do masy mięsnej możesz dorzucić drobno posiekane grzyby, drugi sposób to jajka możesz zastąpić masą grzybową (z suszonych grzybów)z dodatkiem cebuli.
Trzeci najłatwiejszy sposób to sosik do klopsa na przykład z pieczarek,mam sprawdzone wszystkie trzy sposoby i są
Pierwszy sposób to taki że do masy mięsnej możesz dorzucić drobno posiekane grzyby, drugi sposób to jajka możesz zastąpić masą grzybową (z suszonych grzybów)z dodatkiem cebuli.
Trzeci najłatwiejszy sposób to sosik do klopsa na przykład z pieczarek,mam sprawdzone wszystkie trzy sposoby i są
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
O widzisz, dobrze żeś mi o tym przypomniał/a Dziękujęqseka pisze:Mm... Klops z sosem grzybowym to niebo w gębie.
Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
Sensibility - mniamnioszka, muszę też zrobić coś takiego!
Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Bobik, skoro tu Cię widzę mam pytanie jak tam u Ciebie z opadami bo jechałem przez Spytkowice wczoraj i lało jak z cebra czy z tej Twojej deszczowni ktoś nie podpija Ci wody ile ostatnio spadło. Na Słowackiej Orawie mokro jak diabli.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
U nas pada dopiero od Świąt i to jakieś 1,5 mm dziennie. Góry zatrzymują opady - taki jest urok Jordanowa. A tak BTW, to mógłbyś kiedyś wpaść na kawkęZenit pisze:Bobik, skoro tu Cię widzę mam pytanie jak tam u Ciebie z opadami bo jechałem przez Spytkowice wczoraj i lało jak z cebra czy z tej Twojej deszczowni ktoś nie podpija Ci wody ile ostatnio spadło. Na Słowackiej Orawie mokro jak diabli.
Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
było nas 3 osoby wpadnę kiedyś na pewnoBobik pisze:A tak BTW, to mógłbyś kiedyś wpaść na kawkę
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
No i co z tego, że trzy osoby? Mam trzy dodatkowe kubki, więc w czym problemZenit pisze:było nas 3 osoby wpadnę kiedyś na pewno
Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój pierwszy klops
Czy ktoś mógłby podać mi przepis na klopsa? Mam dwie lewe ręce do gotowania i naprawdę dużą ochotę na to, aby go zjeść. Sam, znalazłem ten: xxx - myślicie, że się nada?