Przyprawy, zioła etc.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Mefiu » środa, 16 kwietnia 2014, 07:25

W głównej mierze w tym temacie chodzi mi o zioła lub przyprawy oraz ich przyrządzanie. Bardzo mile widziane se te rosnące dziko. Chodzi mi roślinki typu pokrzywy, mięta i wiele innych.
Zacznę od Bluszczyka kurdybanka.

Obrazek Obrazek

Rośnie na łąkach, w zaroślach, na brzegach lasów. W ogródkach jest tępiony jako chwast.
Występuje on teraz w znacznych ilościach, więc zerwałem go trochę i podsuszyłem. :)
Herbatka z niego jest bardzo dobra i zdrowa :) "Herbatki z bluszczyku kurdybanka można kupić
w niejednej aptece" – po co płacić jak można przyrządzić samemu :)
Kurdybanek zbiera się przeważnie wiosną kiedy pędy są młode i soczyste. Najsmaczniejszy jest w kwietniu i maju.

Pomaga na:

-problemy z żołądkiem i pęcherzem moczowym,
-przyspiesza trawienie i proces przyswajania pokarmów,
-poprawia apetyt,
-jedna z roślin o działaniu wzmacniającym,
-można wykorzystywać go zarówno w przypadku chorób skórnych, jak i trudno gojących się ran,
-można wykorzystać również przygotowując odwar stosowany do płukania gardła i jamy ustnej przez osoby, które mają skłonność do zapadania na częste anginy i inne choroby górnych dróg oddechowych

Bluszczyk zajmował bardzo ważne miejsce nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni polskiej. Kurdybanek charakteryzuje się korzennym, lekko gorzkim smakiem, sprawdza się zatem jako przyprawa dodawana do sałatek, a także potraw mięsnych. W dziewiętnastym i na początku dwudziestego pierwszego wieku bluszczyk jako przyprawa zalecany był zresztą nie tylko dlatego, że poprawiał smak potraw.

Taka tam legenda: Zielarze chętnie opowiadają o tym, że jednym z wielkich entuzjastów kurdybanka był król Jan III Sobieski, który serwował go swoim żołnierzom, gdy ruszał z odsieczą obleganemu przez Turków Wiedniowi.

Tak więc, herbatka już wypita, teraz czas na skosztowanie kurdybanka (strasznie mi się podoba ta nazwa) z jakimś mięsem :)
Ususzyłem 2 słoiczki, w jednym słoiczku większe kawałki na herbatkę, w drugim pokruszyłem drobno jako przyprawa :)




soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Postautor: soohy » środa, 16 kwietnia 2014, 18:59

dąbrówek rozłogowy, liście i kwiaty również smakują gorzko jak bluszczyk kurdybanek, można suszyć i dodawać do potraw. Na surowo też można konsumować i dodawać do świeżych sałatek z innymi roślinami... Roślin dziko rosnących i pospolitych, które można używać jako przypraw jest kilkadziesiąt... Praktycznie wszystko co jest jadalne i ma smak możemy używać jako przyprawę, kwestia tego co jest przyprawą... Czy mąka z żołędzi lub kłączy pałki mogą stanowić przyprawę? Pewnie tak... Ale cieszy mnie temat, ostatnio jakoś zauważam zainteresowanie roślinami na tym forum, a może to dlatego że wiosna?


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;


kutwa38
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 54
Rejestracja: piątek, 12 kwietnia 2013, 12:25
Ulubione grzyby: Jadalne,Niejadalne,Trujące oraz Śmiertelnie Trujące.
Lokalizacja: Jelenia Góra
Pochwalony: 5 razy

Postautor: kutwa38 » środa, 16 kwietnia 2014, 20:45

macierzanke,dziurawiec,jagody,maliny,jeżyny,oregano,dziewannę,zbieram rutynowo co roku,miętę i szałwię mam na działce.kardybanka osobiście na niej tępie,no ale po przeczytaniu w\w,chyba ustąpię mu gdzieś miejsca


jeśli już znajdziesz,nie czekaj aż urośnie,bo od jutra będzie susza.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 17 kwietnia 2014, 07:27

soohy, kutwa38, :ok:
Bardzo mile widziane będą fotki tych roślinek jak potem ich przyrządzanie :P sam pewnie nie wiem o połowie dzikich przypraw czy ziół, dlatego ten wątek i przy okazji zamówiłem sobie - "Przyprawy i zioła Kathryn Hawkins" muszę się troszkę podszkolić w tej dziedzinie.



Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Postautor: viragolo » czwartek, 17 kwietnia 2014, 10:35

O, bardzo ciekawy temat moim zdaniem :)

Wymienię zioła i owoce które ja obecnie zbieram lub uczę się zbierać, nie będę pisał o właściwościach bo tych informacji jest dużo w internecie, nie ma sensu bym kopiował gotowe strony.

1. Królowa polskiego ziołolecznictwa o przebogatym spektrum działania - Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
2. Coś co pięknie ozdabia sałatki bushcraftowe lub survivalowe, dostępna prawie cały rok - Stokrotka pospolita (Bellis perennis)
3. Coś co może być podstawą sałatek, choć zastosowań jest dużo więcej - Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
4. Coś co jest dostępne cały rok, występuje na każdej łące i ma nawet fajny smak skubana na surowo - Gwiazdnica pospolita (Stellaria media)
5. Roślina która ma wspaniałe właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwirusowe - Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
6. Przeciwzapalny i przeciwwirusowy znany wszystkim i również bardzo pospolity - Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla)
7. Uspokajające kwiaty oraz zdrowe owoce na winko - Głóg dwuszyjkowy (Crataegus laevigata)
8. Przeciwgoroączkowe, świetne na napar kwiaty - Lipa (Tilia)
9. Uspokajające szyszki - Chmiel (Humulus)
10. Najbardziej bogate owoce w witaminę C jakie można znaleźć w polsce - Róża dzika (Rosa canina)
11. Ładne kwiatuszki do wszamania odrazu na łące, choć bez dużych właściwości leczniczych - Fiołek wonny (Viola odorata)

c.d.n. :)


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 17 kwietnia 2014, 13:19

Królowa polskiego ziołolecznictwa o przebogatym spektrum działania - Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)
Pewnie dziś pójdę zebrać jej trochę na suszenie i przerobie na herbatę oraz przyprawę :)
c.d.n. :)
:ok: :)




soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Postautor: soohy » czwartek, 17 kwietnia 2014, 14:57

soohy, :ok: Bardzo mile widziane będą fotki tych roślinek jak potem ich przyrządzanie.... zamówiłem sobie - "Przyprawy i zioła Kathryn Hawkins".
Dąbrówek rozłogowy, zdjęć jest 6 wystarczy jechać w prawo. Jest bardzo gorzka, samą bardzo ciężko zjeść... raczej nie polecam, najlepiej mieszać z innymi roślinami.

link: https://picasaweb.google.com/1045722630 ... 8877174338" onclick="window.open(this.href);return false;

Tylko nie wiem czy w ten sposób regulaminowo umieściłem zdjęcie...

Mefiu, jeśli wybierasz się na zbiór pokrzywy zwyczajnej, to zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych.

A jeśli chodzi o książkę, do zaopatrz się w "Jadalne dzikie jagody i rośliny" - Detlev Henschel - to najlepsza książka w rzeczonym temacie.


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 17 kwietnia 2014, 15:11

soohy, wow :) jakie zdjęcia :) Widzę Ty to już pełna profeska :) :brawo:
jeśli wybierasz się na zbiór pokrzywy zwyczajnej, to zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych..
Na bank zrobię tak w najbliższym czasie :)



Awatar użytkownika

Mike
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 445
Rejestracja: środa, 11 października 2006, 18:02
Ulubione grzyby: brak
Pochwalony: 106 razy
Kontakt:

Postautor: Mike » czwartek, 17 kwietnia 2014, 20:23

zbierz więcej młodych pędów, obmyj, drobno pokrój, wyrób ciasto z mąki, wody, pokrojonych pokrzyw, dodaj pieprzu, soli, wyrób ciasto ogółem o konsystencji jak na placki ziemniaczane i smaż. Bardzo smaczne, pożywne i zdrowe danie, proste w przygotowaniu przede wszystkim i szybkie. Pisałem o tym na blogu rok temu, obecnie ciągle trwa okres zbioru najsmaczniejszych pokrzyw, młodych, zdrowych.
Potwierdzam, placki z pokrzywy są wyśmienite. :tak: Nie tylko placki, zupa też jest świetna, a przede wszystkim pożywna i oczyszczająca.
Pokrzywa to niezwykły chwast, w sumie bardzo pożyteczna roślina, zawierająca mnóstwo cennych składników i tak jak soohy pisze, obecnie okres żniw nastał. ;)




soohy
Hubiak
Hubiak
Posty: 376
Rejestracja: środa, 24 października 2012, 21:22
Ulubione grzyby: Błyskoporek podkorowy, Żółciak siarkowy, Hubiak pospolity
Lokalizacja: Małopolskie, Brzesko
Pochwalił: 32 razy
Pochwalony: 57 razy
Kontakt:

Postautor: soohy » czwartek, 17 kwietnia 2014, 21:02

Jak robię zupy z dzikich roślin, to zawszę dodaję dużo pokrojonej pokrzywy. Znam też historię, jak znajomy, kolegi zrobił sok z pokrzywy dla zdrowia i wypił. Zmiksował pokrzywy i uzyskany sok wypił, ot dla oczyszczenia.
Wracając do dąbrówka, dzisiaj dostrzegłem już kwitnące rośliny!


"Olej rówieśniczą presję, realizuj swoje pasje..."
https://picasaweb.google.com/104572263095461936350" onclick="window.open(this.href);return false;
http://mybushcraftsoohy.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » piątek, 18 kwietnia 2014, 06:47

W wielką sobotę po świeceniu jajek :D przejdę się do lasu i zbiorę trochę pokrzyw, następnie je ususzę, a po świętach zajmę się tymi plackami :)



Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Postautor: viragolo » piątek, 18 kwietnia 2014, 09:56

c.d. :)

12. Neutralna przyprawa, choć trudna do zebrania gdyż łatwo o pomyłkę - Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium)
13. Roślinka od której nasz barszczyk odziedziczył nazwę, kiedyś powszechna w kuchni - Barszcz zwyczajny (Heracleum sphondylium) {uwaga na pomyłki z trującym Barszczem sosnowskiego}
14. Również kiedyś poszechnie stosowana w kuchni - Komosa biała (Chenopodium album)
15. Roślina o szerokim działaniu - Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria)
16. Fajna roslinka odtruwająca organizm, rośnie na każdej łące - Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella)
17. Bardzo zdrowy dodatek do sałatek bushcraftowych, rośnie na każdej łące i ogólnie wszędzie - Tasznik pospolity (Capsella bursa pastoris)
18. Smaczne kwiaty o działaniu również odtruwającym, oczyszczającym - Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
19. Kolejna zieleninka do sałatek, spotykana na każdej łące, dotakowo świetny "plaster" na skaleczenia i użądlenia - Babka (Plantago) {wszystkie babki mają podobne właściwości}
20. Ziółko dla kobiet przy kobiecych problemach, ale nie tylko - Jasnota biała (Lamium album)
21. Zdrowe owoce, świetne na nalewki :) - Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) Potocznie - jarzębina
22. Zdrowotne właściwości tych owoców wszyscy znamy, ale nie tylko owoce mają zastosowanie w kuchni - Borówka czarna (Vaccinium myrtillus)
23. Zdrowe owoce świetne na dżemy i konfitury, ale nalewka również wychodzi świetna, a i winko da się zrobić - Morwa czarna (Morus nigra)

c.d.n. :)

PS. W książce "Zioła jagody i grzyby Przewodnik" - Dreyer Eva, Dreyer Wolfgang, znajdziecie ponad 100 przepisów kulinarnych z zastosowaniem dziko rosnących roślin i grzybów. Książkę posiadam, więc jakby ktoś miał jakieś pytania....
Obrazek


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » sobota, 19 kwietnia 2014, 12:06

viragolo, widzę ze masz opanowane te wszystkie zioła :) ja zacznę od tych pospolitych i łatwo dostępnych. Po kurdybanku czas na pokrzywy :)
Świeżutkie :) Obrazek



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 24 kwietnia 2014, 07:32

A pochwale się :D zainwestowałem w półeczkę na przyprawy oraz słoiczki z przyprawami :) .Zawsze chciałem taką mieć :D

Obrazek



Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » czwartek, 24 kwietnia 2014, 17:15

Świeżutkie :) Obrazek c.d

Obrazek Obrazek Obrazek
Często ususzoną i zmieloną pokrzywę daje na kanapki czy też na pomidora :)




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości