Przyprawy, zioła etc.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » niedziela, 16 kwietnia 2017, 19:58

No to musimy czekać cierpliwie do piątku. :tak:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » niedziela, 16 kwietnia 2017, 21:19

QR_BBPOST No to musimy czekać cierpliwie do piątku.
nalewki wymagają cierpliwości... ja jestem na tyle cierpliwy że nalewka z pigwy z ubiegłego roku jeszcze nie zlana... nie mam czasu... gdybym bardzo lubił takie procenty nie byłoby pewnie tak :) Nalewki z poprzednich lat leżę i czekają na swój czas... W wrześniu będę nimi częstował na grzybobraniach na Mazurach i Kaszubach - w ubiegłym roku zabrałem za mało... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » środa, 26 kwietnia 2017, 22:15

Nalewka z czosnku niedzwiedziego zrobiona :ok: Kolor lekko jasno zielony ,smak czosnku niweluje zapach wódki .Po spożyciu niewielkiej ilości(łyżeczka)leciutkie pieczenie na języku. Nie jest ani gorzka ani cierpka tak więc nie potrzeba dodawać miodu.Teraz leżakuje w ciemnej butelce. :)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » środa, 26 kwietnia 2017, 22:20

QR_BBPOST Nalewka z czosnku niedzwiedziego zrobiona Kolor lekko jasno zielony ,
Też widzę że w pierwszych dniach mała ładniejszy , intensywniejszy kolor zielony... a tu smak się ma liczyć nie ? :) To zrobiłeś po odcedzeniu z masą zieloną będziesz dodawał do susów , zup ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » środa, 26 kwietnia 2017, 22:21

A to moje ogrodowe zioła i przyprawy. Czosnek niedzwiedzi,mięta i szczypiorek Rozmaryn Lubczyk I cały zielnik



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » środa, 26 kwietnia 2017, 22:27

QR_BBPOST
QR_BBPOST Nalewka z czosnku niedzwiedziego zrobiona Kolor lekko jasno zielony ,
Też widzę że w pierwszych dniach mała ładniejszy , intensywniejszy kolor zielony... a tu smak się ma liczyć nie ? :) To zrobiłeś po odcedzeniu z masą zieloną będziesz dodawał do susów , zup ?
Szczerze mówiąc to jeszcze nic nie zrobiłem z masą czosnkową :zhm: na razie jest w lodówce i nie mam pomysłu co z nią zrobić . :( Jakoś w zupie jej nie widzę ze względu na zawartość alkoholu. :lol:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » środa, 26 kwietnia 2017, 22:55

QR_BBPOST nie widzę ze względu na zawartość alkoholu.
no ale alkohol wyparuje :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

ewuko
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 26 listopada 2017, 20:17
Imię: Ewa
Ulubione grzyby: Prawdziwki
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 3 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: ewuko » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 12:05

Ja lubię mieć przyprawy dostępne cały czas pod ręką w domu. Mam w donicach na parapecie, a w okresie wiosna, lato i jesień super nadaje się do tego szklarnia.




Marcella
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 20 października 2018, 20:49
Imię: Marcella
Ulubione grzyby: Kania
Pochwalił: 1 raz

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Marcella » czwartek, 8 listopada 2018, 21:39

QR_BBPOST Jak robię zupy z dzikich roślin, to zawszę dodaję dużo pokrojonej pokrzywy. Znam też historię, jak znajomy, kolegi zrobił sok z pokrzywy dla zdrowia i wypił. Zmiksował pokrzywy i uzyskany sok wypił, ot dla oczyszczenia.
Wracając do dąbrówka, dzisiaj dostrzegłem już kwitnące rośliny!
Sok z pokrzywy daje na prawdę ogromny potencjał odżywczy. Niewątpliwie warto się przekonać.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości