Przyprawy, zioła etc.

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 255 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: Bukowy » poniedziałek, 3 października 2016, 15:05

Ja za pigwą nie przepadam, ale uwielbiam pigwowca. Co roku zbieram dojrzałe owoce i mrożę. W zimie i wiosną używam zamiast cytryny do herbaty. Taka herbata jest o wiele zdrowsza i niesamowicie aromatyczna.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: viragolo » wtorek, 4 października 2016, 14:59

Perfidna i badziewna reklama badziewnego portalu.


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: Zenit » wtorek, 4 października 2016, 15:41

[ref]hobbysta[/ref], jeszcze raz wpiszesz jakieś reklamy to znikniesz z tego forum.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Gelentar
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 7
Rejestracja: środa, 28 września 2016, 09:57
Imię: adam
Ulubione grzyby: Prawdziwki
Pochwalony: 3 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: Gelentar » wtorek, 11 października 2016, 10:07

Ja właśnie taką porą roku jak teraz lubię wypić herbatę z imbirem albo goździkami, bardzo fajnie hartuje organizm i uodparnia przed jakimiś ustrojstwami, przeziębieniami :)



ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: ajlaa » wtorek, 11 października 2016, 14:54

Zbiory warzyw i bardzo urodziwa i zdrowa natka pietruszki aż się prosi o zagospodarowanie :jupi: :jupi: :jupi:
Ja natkę mrożę, suszę i na surowo.Ale ile można ją przetrzymać na surowo.Więc proponuję ;

PESTO

-natka pietruszki
-olej
-czosnek lub orzeszki
-sól

Natkę dokładnie płuczemy i pozbawiamy łodyg-zostawiając tylko te najmniejsze i najcieńsze przy listkach.
Do melaksera wrzucam tak około litra natki +łyżka soli +1/2 szklanki oleju+ główka[duża]obranego czosnku-miksuję i wkładam do małych słoiczków.Jak mam dużo to kilka słoiczków zalewam olejem[cienka warstwa na wierzchu] .Dobrze zakręcam i do lodówki.Jak ktoś nie lubi czosnku to można dodac orzeszki ja eksperymentowałam z prażonym słonecznikiem i dynią i też zjadliwe.Można robić bez dodatków.
U mnie błyskawicznie znika jako dodatek kanapkowy na masło.....


Ajla
Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 409 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: kakadu » wtorek, 11 października 2016, 21:14

Dzisiaj po raz pierwszy przy przygotowywaniu wieczornej przekąski do nalewki jeżynowej :drink: otwarłem słoiczek kiszonych liści czosnku niedźwiedziego. Mmmm :mniam: :mniam: szkoda tylko że nie za dużo tego zrobiłem. :(



ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: ajlaa » środa, 12 października 2016, 09:39

kakadu pisze:QR_BBPOST Dzisiaj po raz pierwszy przy przygotowywaniu wieczornej przekąski do nalewki jeżynowej :drink: otwarłem słoiczek kiszonych liści czosnku niedźwiedziego. Mmmm :mniam: :mniam: szkoda tylko że nie za dużo tego zrobiłem. :(
:witam: Ja nigdy czosnku niedzwiedziego nie kisiłam - zwykły tak.Napisz jak go kisisz -przyda się następnym razem :brawo:

Najprostszy sposób kiszenia czosnku zwykłego;

-obrane ząbki czosnku
-woda z przyprawami po kiszonych ogórkach
Do pozostałej wody z przyprawami po ogórkach kiszonych kładziemy czosnek -jak ktoś ma suchy koper to można na wierzch położyć.Zakrywamy i odstawiamy na kilka dni.GOTOWE

U mnie w tym roku najbardziej" kuszące" to ogórki"krokodylki". Do pozostałej po nich zalewy wkładam plastry czosnku i po kilku dniach super na kanapki.


Ajla

ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: ajlaa » niedziela, 13 listopada 2016, 12:12

Czas na przemrozone owocw jarzębiny i dzikiej róży :jupi:

Owoce dzikiej róży susze i dodaje do herbatek owocowych.
Są super dodatkiem do konfitur.Ja robię konfiturę pigwowo-różaną [bardzo lubię z nią herbatę] i dla dzieci konfiturę jabłkowo-różaną przeciw robaczycom

Owoce jarzębiny też suszę do owocowej herbatki.
Z przemrożonych owoców robię soki z dodatkiem innych owoców i konfitury wieloowocowe.Są one niezastąpione w anemii i wzmacniają pracę serca.

No i oczywiście SZYSZKOJAGODY JAŁOWCA.

Suszę je -są doskonałym dodatkiem do pieczeni a w szczególności do pieczeni z dziczyzny.
Doskonałe jako dodatek do mocnych wódek a rozgniecione i zmacerowane do win.


Ajla

ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: ajlaa » poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:05

Czemu po napisaniu tekstu jak nacisnę WYŚLIJ ginie mi tekst[nie pojawia się na stronie] .Dzis już tak mi się stało 2 razy a opisałam się sporo.


Ajla
Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8040
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Lokalizacja: Połaniec
Pochwalił: 4625 razy
Pochwalony: 7606 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: Sysunia » poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:35

ajlaa, prawdopodobnie Cię wylogowuje, dlatego przepada. Warto podczas pisania używać opcji: edytuj [na dole obok wyślij] albo po prostu pisać w jakimś pliku tekstowym i kopiować i wklejać. Szkoda czasu. Niestety mnie też zdarza się czasem taka wpadka przy wklejaniu zdjęć. :?


Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 956
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 948 razy
Pochwalony: 520 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: PawelJeleniaGora » poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:41

ajlaa pisze:QR_BBPOST Najprostszy sposób kiszenia czosnku zwykłego;

-obrane ząbki czosnku
-woda z przyprawami po kiszonych ogórkach
Do pozostałej wody z przyprawami po ogórkach kiszonych kładziemy czosnek -jak ktoś ma suchy koper to można na wierzch położyć.Zakrywamy i odstawiamy na kilka dni.GOTOWE
?? Czym zakrywamy gazą ?? zamykamy ??.

Bo ciekawy pomysł a tyle wody po ogórkach kiszonych już zmarnowałem i co z takim czosnkiem jemy do kanapek ??.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:45 przez PawelJeleniaGora, łącznie zmieniany 2 razy.



ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: ajlaa » poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:44

Sysunia serdeczne dzięki :kwiatuszek:


Ajla
Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8040
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Lokalizacja: Połaniec
Pochwalił: 4625 razy
Pochwalony: 7606 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: Sysunia » poniedziałek, 14 listopada 2016, 12:51

ajlaa, jeśli tylko pomogłam, to się cieszę. Ciekawe i przydatne rzeczy tu piszesz. :ok: :brawo:



ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: ajlaa » poniedziałek, 14 listopada 2016, 13:00

[quote="PawelJeleniaGora"]QR_BBPOST

?? Czym ?? zamykamy ??.[/quoteNo tak nie ZAKRYWAMY :glupek: tylko zakręcamy lub przykrywamy słoik przykrywką.

Paweł czosnek wkładam do słoika i po zalaniu wodą z ogórków lub po włożeniu do tego samego słoika co były ogórki i pozostała woda przykrywamy zakrętką -zakręcamy słoik lub przykrywamy przykrywką jak przy kiszeniu ogórków :tak: :tak:
Tak do kanapek i mozna zaserwować jako przystawka :mniam: .


Ajla
Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 956
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 948 razy
Pochwalony: 520 razy

Przyprawy, zioła etc.

Post autor: PawelJeleniaGora » poniedziałek, 14 listopada 2016, 13:39

ajlaa pisze:QR_BBPOST przykrywamy zakrętką -zakręcamy słoik lub przykrywamy przykrywką jak przy kiszeniu ogórków
Przy kiszeniu ogórków zakręcam słoik na maksa :ok: Mam zakręcić czy tylko przykryć bez zakręcania ??.


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat