Przyprawy, zioła etc.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » poniedziałek, 27 marca 2017, 07:01

Jak na razie to nie.Mam go trzy lata i nawet zimą nie jest okryty.



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2017, 18:54

QR_BBPOST Dzisiejszy spacer po lesie zaowocował miejscówą czosnku niedzwiedziego
zobacz Ty robiłeś zdjęcia swojego czosnku 17 marca i jaki był już duży

a to moje zdjęcia czosnku niedźwiedziego z 29 marca i jakie maleństwa...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » piątek, 31 marca 2017, 20:17

Zenit :tak: urośnie będziesz miał go na dłużej. :)



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2017, 21:26

QR_BBPOST urośnie będziesz miał go na dłużej.
mam zamiar zrobić z czosnku niedźwiedziego nalewkę jako ktoś proponował na Grupie sympatyków portalu NaGrzyby.pl
Robiłeś kiedyś nalewkę ? Podobno smaczna i zdrowa :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » piątek, 31 marca 2017, 22:27

Nie nie robiłem ale mam niemiecki przepis który jest taki sam jak polski :D i będę robił. :ok:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2017, 22:39

QR_BBPOST i będę robił.
no to będziemy robić razem :) Podaj mi ten przepis :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2017, 22:50

kakadu, Podam Ci tą nalewkę z czosnku niedźwiedziego co pisałem wyżej



Pierwszy eliksir to NALEWKA Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO. Można powiedzieć, że ten dziki kuzyn czosnku pospolitego ogólnie odmładza cały organizm. To prawdziwa bomba witamin C, z grupy B, a także błonnika, dobrze przyswajalnego żelaza i przede wszystkim siarki aktywnej (dlatego jest jednym z najskuteczniejszych środków stosowanych w zwalczaniu drożdżaka, w tym Candidy albicans, a także dlatego kochają go nasze stawy) z jej pochodną alliną (która przeciwdziała miażdżycy i obniża ciśnienie). Znajdziemy tu także inne dobroczynne substancje: flawonidy, saponiny, bogaty zestaw enzymów (odpowiedzialnych za odtruwanie organizmu z metali ciężkich, chemikaliów, pestycydów oraz innych związków toksycznych) i aminokwasów, mangan, związki o działaniu antybiotycznym oraz adenozyny (które mają właściwości witamin A, C, E i selenu jednocześnie, czyli przeciwutleniaczy niwelujących w organizmie wolne rodniki powodujące wiele chorób, m.in. nowotwory; do tego adenozyna wpływa bardzo korzystnie na krążenie krwi, szczególnie w obrębie serca i głowy – co jest istotną informacją dla osób, które borykają się z migrenami oraz szumami w uszach). Do tego czosnek niedźwiedzi ma jeszcze jedną istotną przewagę nad swym pospolitym kuzynem: jest delikatniejszy w smaku i zapachu – zapach nie utrzymuje się po zjedzeniu go, inaczej niż w przypadku czosnku pospolitego.

Do nalewki będziemy potrzebować świeże liście czosnku niedźwiedziego. Swoim podłużnym, lancetowatym kształtem przypominają nieco liście konwalii, ale wystarczy je lekko potrzeć – gdy poczujemy znajomy, acz subtelniejszy, zapach czosnku, już wiadomo, że to nie liście konwalii. Ważne jest, aby liście zebrać przed kwitnieniem rośliny, czyli zbiory możemy rozpocząć już od połowy marca, w zależności od pogody i regionu. Dziko rosnący czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną, dlatego wolno zerwać najwyżej liść z jednej cebulki. Jeśli mamy własny z ogródka, też warto zostawić mu kilka liści i pozwolić zakwitnąć – z kwiatów będziemy mieć nasiona. Mój pęczek został zebrany tydzień temu i przesłano mi go prosto z Bieszczadów (otrzymałam go na następny dzień po wysyłce, więc zabezpieczone wilgotnym ręcznikiem papierowym i woreczkiem śniadaniowym liście dotarły do mnie bez żadnego uszczerbku).

Siekamy liście (najlepiej nożem ceramicznym, bo metal zabija witaminy, zwłaszcza C) i wypełniamy nimi całą butelkę – luźno bez ubijania. Następnie zalewamy całość wódką 40-procentową i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając butelką. Niemal od razu alkohol przyjmuje piękną jasnozieloną barwę.

Po wyznaczonym czasie odcedzamy nalew, a sam czosnek możemy przełożyć do słoika i używać do krótkiej maceracji mięsa (wódka powoduje szybkie kruszenie mięsa). Nasz eliksir jest gotowy – wystarczy łyżeczka dziennie, by poczuć jego dobroczynne działanie.

źródło: http://www.jemlublin.pl/cudowne-nalewki/

I jeszcze jedna ciekawa nalewka z kurek z FB :) Oczywiście musimy poczekać na te kurki :)

Nalewka z kurek.
Nalewki z grzybów to niezwykle oryginalny napitek. Oto przepis na prawdziwą rzadkość - nalewkę z kurek.
Składniki
Będziemy potrzebować pół litra spirytusu i 20 dkg kurek.
Żeby przygotować nalewkę z kurek musimy najpierw kurki delikatnie obgotować – wrzucić na wrzątek, po czym ostudzić. Tak przygotowane kurki wkładamy do butelki lub słoika, po czym zalewamy spirytusem (jeśli już to nalewkowy - taki ja bym zastosował będzie dość mocna lepiej wódką będzie w sam raz ) albo wódką.
Łatwo możemy stwierdzić, kiedy nalewka jest gotowa – grzyby opadną wtedy na dno słoja lub butelki.
Nalewka z kurek jest najlepsza podawana dobrze schłodzona.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » piątek, 31 marca 2017, 23:28

Zenit Przepis generalnie ten sam tylko po trzech tygodniach należy przelać do ciemnej butelki i najważniejsze spożywac po 15 kropel 3xdziennie oczywiście w celach zdrowotnych :tak:
Z kurek jeszcze nalewki nie piłem :)
Nalewka zrobiona przed minutą :D :D :D 0,75 Luksusowej , czosnek do pełna w słoik1L i 50 spirytu ku zdrowotności. :tak:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » piątek, 31 marca 2017, 23:48

QR_BBPOST najważniejsze spożywac po 15 kropel 3xdziennie oczywiście w celach zdrowotnych
oj nie mam kroplomierza w domu - nie może być malutki kieliszek :)
QR_BBPOST Nalewka zrobiona przed minutą 0,75 Luksusowej , czosnek do pełna w słoik1L i 50 spirytu ku zdrowotności.
no pięknie :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 248 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Bukowy » piątek, 14 kwietnia 2017, 20:10

Mój czosnek niedźwiedzi, jak widać bardzo młody.Mam melisę która bez problemu przetrwała zimę (polecam jako dodatek do czarnej herbaty, pyszny duet). Oprócz tego tymianek i majeranek, też bezproblemowo przezimowały.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » niedziela, 16 kwietnia 2017, 11:15

QR_BBPOST Nalewka zrobiona przed minutą 0,75 Luksusowej , czosnek do pełna w słoik1L i 50 spirytu ku zdrowotności.
Jak tam nalewkę już zlałeś ?
Ja dziś zrobiłem swoją nalewkę :) Przy okazji jeszcze raz dziękuje za propozycję przesłania mi czosnku niedźwiedziego. Wczoraj zebrałem trochę na nalewkę na Słowacji.



Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » niedziela, 16 kwietnia 2017, 11:51

W piątek mijają trzy tygodnie więc jeszcze parę dni.Kolorek już jest przepiękny zielonkawy.



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » niedziela, 16 kwietnia 2017, 15:21

nie uważasz że potem pasowaloby dodać odrobinę cukru - ta nalewka będzie bardzo wytrawna... aodrobina cukru może dodałaby subtelności... a może trochę miodu ? :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » niedziela, 16 kwietnia 2017, 15:49

Jako że to pierwsza nalewka z czosnku to nie znam jeszcze jej smaku.Gdyby wyszła zbyt wytrawna czy ostra to raczej dodam miodu.



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » niedziela, 16 kwietnia 2017, 16:50

QR_BBPOST Gdyby wyszła zbyt wytrawna czy ostra to raczej doda
ok dawaj znać jak tam wychodzi i co robisz :) może dopracujemy idealną nalewkę :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości