Przyprawy, zioła etc.


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: ajlaa » poniedziałek, 14 listopada 2016, 14:25

Paweł jeśli na dłuższe przetrzymanie to tak jak ogórki na maksa .. taki który masz zamiar zjeśc zaraz po ukiszeniu na kilka dni mozna przykryć. Ale chyba lepiej jak zakręcisz na maksa to kiedy będziesz miał ochotę to odkręcisz.Czosnek podobnie jak ogórki :w ciepłym miejscu jak będziesz trzymał po zakiszeniu -po 3 dniach mżesz kosztować.Ale lepiej jak stoi dłużej i nie w bardzo ciepłym miejscu-kisi się wolniej ale smaczniejszy.Paweł pisałes ,że marnujesz wodę z ogórków-ja wylewam tylko wodę która jest mętnawa. Wodę zużywam do zupy ogórkowej lub kiszę czosnek a muszę wypróbować jeszcze inne kiszonki np. paprykę czy rzodkiewkę??


Ajla

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: PawelJeleniaGora » poniedziałek, 14 listopada 2016, 14:29

QR_BBPOST Wodę zużywam do zupy ogórkowej
Z zup uwielbiam tylko grochówkę, fasolówkę, pomidorową i rosół z włoskim makaronem (al dente) z pszenicy durum :) . Dzięki.



Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3631
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 769 razy
Pochwalony: 2390 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Ronka » poniedziałek, 14 listopada 2016, 22:01

ajlaa, zaciekawił mnie przepis z kiszonym czosnkiem, a że go lubię (czosnek) i właśnie zostało trochę wody w słoiku po ogórkach. Zaraz wykorzystam podany przepis. :) :ok:




ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: ajlaa » wtorek, 15 listopada 2016, 08:12

QR_BBPOST ajlaa, zaciekawił mnie przepis z kiszonym czosnkiem, a że go lubię (czosnek) i właśnie zostało trochę wody w słoiku po ogórkach. Zaraz wykorzystam podany przepis. :) :ok:
Ronka ja wolę marynowany [gdzieś tu na forum podawałam przepis na mix marynat z czosnku ale nie mogę znależć]-jeśli jesteś zainteresowana to jeszcze raz podam .


Ajla

Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3631
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 769 razy
Pochwalony: 2390 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Ronka » wtorek, 15 listopada 2016, 20:23

ajlaa, dziękuję nie. Z marynowanych to ja uwielbiam tylko grzyby i pikle, reszta mi nie odpowiada ze względu na ocet. Mój żołądek nie toleruje za dużo octu.



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » wtorek, 15 listopada 2016, 20:41

QR_BBPOST ajlaa, zaciekawił mnie przepis z kiszonym czosnkiem, a że go lubię (czosnek) i właśnie zostało trochę wody w słoiku po ogórkach. Zaraz wykorzystam podany przepis. :) :ok:
Ja kisiłem czosnek niedźwiedzi konkretnie liście i łodyżki .Robiłem dokładnie tak samo jak z ogórkami.Woda kranówka ,sól i chrzan .Bez kopru. Kładłem do słoiczków czosnek -dość dużo ,zalewałem wodą, zakręcałem i na półkę. :mniam: :mniam:



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: PawelJeleniaGora » środa, 16 listopada 2016, 20:50

Kolega ma dwie miejscówki z czosnkiem niedżwiedzim, ja niestety żadnej :( .




ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: ajlaa » czwartek, 17 listopada 2016, 12:59

:witam: Roniu to moze zamiast marynowany zrób czosnek w ziołach z oliwą[najlepsza z oliwek na zimno-bez pasteryzacji , a zwykły kujawski do pasteryzacji].
Czosnek w oleju:
-obrane ząbki czosnku
-sól
-zioła w/u ja używam;prawansalskie ,rozmaryn, majeranek, lubczyk, cary, curkumę, papryki mielone,estrogan [są w sprzedaży różne mieszanki ziół ale ich nie używałam ale wypróbuje niektóre]
-olej
Do słoików[ takich dżemówek] wsypuje sól tak 1/4 łyżeczki i po łyżeczce na słoik ziół w/u-czasami łączę zioła np majeranek i curkumę, lub paprykę[dla koloru] ,wkładam czosnek i zalewam olejem.Pasteryzuję 10 do 15 min .Wystudzone odstawiam w chlodne miejsce.

Na zimno robię tak samo przyprawy tylko zalewam oliwą z oliwek i do lodówki.Czas przechowywania do 4 tygodni.Po 3 dniach można spożywać.Oliwa jest doskonałym dodatkiem do sałatek czy pomidorów.

Pasteryzowany ma miękką strukturę a na zimno jest aromatyczny i twardy.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 listopada 2016, 13:20 przez ajlaa, łącznie zmieniany 1 raz.


Ajla


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: ajlaa » czwartek, 17 listopada 2016, 13:16

Aby mi znów 'nie uciekło' będę pisać w krótszych postach.

Tak jak czosnek w oleju tak samo marynuję czosnek z różnymi ziolami:

Czosnek marynowany;

-obrane ząbki czosnku
-zioła w/u
-zalewa

Zalewę można zrobic na dwa sposoby:
1 z octem
2 z kwaskiem
-1l wody
-szklanka octu 10% lub 3 czubate łyżeczki kwasku
-szklanka cukru
-1 lyżka soli
-po cztery ziela i listki laurowe
Składniki zalewy zagotować, lekko wystudzić i zalać czosnek z ziołami.Pasteryzować 10 min.

Super oryginalny smak czosnku [taki orientalny] otrzymamy dodając zamiast ziół cynamon[tez łyżeczkę na słoik].
SMACZNEGO :jupi: :jupi:


Ajla

Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: viragolo » czwartek, 17 listopada 2016, 14:06

"Kolega ma dwie miejscówki z czosnkiem niedżwiedzim, ja niestety żadnej" - Przypomnij się na wiosnę, wyślę Ci liście. PS. Tak sobie myślę, że mógłbyś spróbować ukisić "szczypior" z czosnku, jest podobny w smaku i konsystencji do niedźwiedziego. Ja zwyczajnie sadzę wymoczone (nieobrane) ząbki czosnku w doniczce i zjadam sobie szczypior jak wyrośnie (na kromeczki pycha).


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Awatar użytkownika

Ronka
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3631
Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 769 razy
Pochwalony: 2390 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Ronka » czwartek, 17 listopada 2016, 20:26

ajlaa, przepisy na marynowany czosnek są rewelacyjne. :brawo: Na pewno je wykorzystam.



Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » środa, 8 marca 2017, 19:43

Niedzielny wypad do lasu w poszukiwaniu zdrowotności :tak: :tak: :tak: :tak: Najlepiej w parze :roll:
Moja druga połowa :ok: zbierająca szczypiorek leśny i listki czosnku niedzwiedziego.




Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » środa, 8 marca 2017, 20:22

QR_BBPOST zbierająca szczypiorek leśny i listki czosnku niedzwiedziego.
nie widziałem szczypiorku leśnego w Polsce a czosnek niedźwiedzi jest ale pod ochroną a jak w Niemczech jest z czosnkiem ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

kakadu
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 814
Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
Imię: Krzysiek
Ulubione grzyby: jadalne
Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
Pochwalił: 321 razy
Pochwalony: 388 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: kakadu » środa, 8 marca 2017, 20:33

Zenit generalnie to :nie: wiem. Nie interesowało mnie to. Niemcy to nawet nie wiedza co to za roślinka :D .Na razie mam jedno miejsce ale już się dowiaduje o następnych. Szczypiorek leśny -muszę sie dowiedzieć dokładnie co to za gatunek .Jest trochę twardszy od normalnego ogrodowego i ma intensywny zapach czosnku.Wyśmienity do chlebka i jajecznicy :mniam: :mniam: :mniam: :mniam:

Już wiem :roll: Zabronione jest zbieranie w rezerwatach przyrody i w strefach ochronnych.W lesie nie objętym zakazem można na użytek własny zbierać. Nie ma co prawda określonej ilości jak w przypadku niektórych grzybów. :ok: :ok: :ok:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Przyprawy, zioła etc.

Postautor: Zenit » środa, 8 marca 2017, 20:47

QR_BBPOST Już wiem Zabronione jest zbieranie w rezerwatach przyrody i w strefach ochronnych.W lesie nie objętym zakazem można na użytek własny zbierać. Nie ma co prawda określonej ilości jak w przypadku niektórych grzybów.
dzięki za info


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości