Serowarstwo - zrób sobie ser!

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9009 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » piątek, 16 maja 2014, 18:58

ja też robię ser, codziennie kilka ton...:) :) :ok: :D
ale proszę nie pisz szczegółów jak robi się serki topione :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

pat
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 641
Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 14:09
Lokalizacja: Kołobrzeg
Pochwalony: 26 razy

Postautor: pat » piątek, 16 maja 2014, 21:13

Zenit, uwierz ze nikt kto ze mną pracuje serków topionych nie jada :) Oszczędzę wam tajników ich produkcji, hi :)



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » piątek, 16 maja 2014, 21:30

nikt kto ze mną pracuje serków topionych nie jada :) O
Ja akurat bardzo rzadko je spożywam ale faktycznie są tak tragiczne?



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » sobota, 17 maja 2014, 19:09

kombiii, ja też robię ser, codziennie kilka ton...:) :) :ok: :D
Ton? No ładnie :) Ale nie są to serki z Poranku Kojota? :nie:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » sobota, 17 maja 2014, 19:31

5 litrów mleka prosto od krowy, 20 kropel podpuszczki, mleczko podgrzane do 37 stopni i skrzep po 30 minutach. Pociąłem go skwapliwie i tak wygląda po godzinie: Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » sobota, 17 maja 2014, 19:35

Przy okazji, moja żona, kazała mi domyć dłonie po wielu tygodniach, nie wiedzieć czemu? :lol:
Skrzep włożyłem do dwóch form i teraz "dochodzi":
Obrazek Jutro zaprezentuję gotowy wyrób.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1199 razy

Postautor: Tomek86 » sobota, 17 maja 2014, 20:00

Ale nie są to serki z Poranku Kojota?
:lol: :lol:


Nie będzie meczu, będzie chór!

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » niedziela, 18 maja 2014, 11:49

Tak wygląda gotowy produkt:
Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » niedziela, 18 maja 2014, 11:56

Tak wygląda gotowy produkt:
Bardzo zachęcająco. :eat: :ok:



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2659 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » niedziela, 18 maja 2014, 17:49

kombiii, Opędzlowałbym oba na raz. Pychotki :beer: :eat:



Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 365
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 89 razy
Pochwalony: 102 razy

Postautor: Bogdan » niedziela, 18 maja 2014, 20:29

Super wątek :ok:
Jadę jutro na wieś po mleko, bo inaczej mnie "skręci" :)



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » poniedziałek, 19 maja 2014, 19:52

Sensibility, zachęcam do własnej produkcji! :) Wojtas, wierz mi, śladu już po nich nie ma :lol: Bogdan, :brawo:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » piątek, 20 czerwca 2014, 06:55

Wczoraj zrobiony serek w końcu udało mi się uwędzić (moja domowa szarańcza, nie zdążyła się "przypiąć" do sera)
Efekt przeszedł moje oczekiwania, uzyskałem prawdziwy oscypek

Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2659 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » piątek, 20 czerwca 2014, 08:31

kombiii, Piękny widok, nawet sobie nie wyobrażam jak wyśmienicie muszą smakować :eat: :brawo:



Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 365
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 89 razy
Pochwalony: 102 razy

Postautor: Bogdan » piątek, 20 czerwca 2014, 08:43

kombiii, a technika wędzenia, jakieś szczególne niuanse czy różnice w stosunku do wędzenia mięs i wędlin?
Np. rodzaj drewna, bardziej w stronę zimnego (chłodniejszego) wędzenia czy standardowo jak przy mięsiwach, itp ;)




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość