Serowarstwo - zrób sobie ser!

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » piątek, 20 czerwca 2014, 09:24

Wojtas, dzięki, Bogdan, wędziłem ciepłym dymem do 50 stopni, przez 3 godziny. Drewno to buk. Temperatura skoczyła nawet do 70 stopni, ale serek nie popłynął :)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » sobota, 21 czerwca 2014, 12:07

No to będę świnia i pokażę Wam jeszcze finalny produkt:

Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26687
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8149 razy
Pochwalony: 19915 razy
Kontakt:

Postautor: Paweł » sobota, 21 czerwca 2014, 15:07

kombiii, zatem :P się częstuję :eat: fajne dziurki w tej roladzie :brawo:
nie pisze się świnia tylko wiśnia :mrgreen: te same litery a inne brzmienie :lol:



Awatar użytkownika

Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1731 razy

Postautor: Mefiu » sobota, 21 czerwca 2014, 15:10

kombiii, super to wygląda !! :) Ja strasznie uwielbiam oscypki, a to mi je przypomina, ośliniłem się :D



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » sobota, 21 czerwca 2014, 16:59

PAWEŁ54, :ok: Mefiu, To się nazywa fachowo gołka a smak identyczny z oscypkiem :)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » czwartek, 7 sierpnia 2014, 18:36

Zrobiłem sobie wczoraj ser, tradycyjnie z 6 litrów mleka i 30 kropel podpuszczki. Na zdjęciu widać, jak pływa w solance, nie wiedząc, co go czeka w sobotę. Będzie pokrojony, umieszczony w siatce i ... uwędzony :? :lol:
Wyrok zapadł. :lol:
Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Bogdan
Hubiak
Hubiak
Posty: 365
Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
Lokalizacja: Puławy
Pochwalił: 89 razy
Pochwalony: 102 razy

Postautor: Bogdan » czwartek, 7 sierpnia 2014, 19:21

Wizualnie "piękności", o "smaczności" można błogo i zazdrośnie pomarzyć :ok:



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » czwartek, 7 sierpnia 2014, 19:42

Wizualnie "piękności", o "smaczności" można błogo i zazdrośnie pomarzyć :ok:
Dzięki :) ale po co marzyć? Wybierz się na targ, kup od "baby" mleko, wcześniej zaopatrz się w podpuszczkę w Allegro, czy gdziekolwiek. Jak będziesz miał oba komponenty, daj cynk, poprowadzę Cię od mleka do sera ;)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » sobota, 20 czerwca 2015, 15:52

Zrobiłem dzisiaj sobie serek koryciński, właśnie ocieka :)

Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

moni
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 120
Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
Pochwalony: 10 razy

Postautor: moni » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 13:58

a Ty tu jestes Kombiii
po lesie nie łazisz bo produkujesz sery i wędliny...
tez sie przymierzam, podpuszczka w lodówce juz ktorys miesiac lezy i nie moge sie zebrac
gdzie kupujesz mleko i w jakiej cenie?


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18784
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Postautor: Sensibility » poniedziałek, 29 czerwca 2015, 18:46

kombiii, bardzo artystycznie wyglądają te twoje sery. :brawo: :beer:



Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » wtorek, 30 czerwca 2015, 12:10

Sensibility, dzięli.
moni, tu jestem, bo w lesie pusto :cry:
Byłem już trzy razy , za każdym razem na pusto, nie ma o czym mówić, fatalny rok mamy.
Mleko kupuję na targu przy ul. Cieszyńskiej od takiego zaufanego dziadka - niepasteryzowane rzecz jasna, 2,50 /l


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

moni
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 120
Rejestracja: piątek, 10 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Bielsko-B/Kozy
Pochwalony: 10 razy

Postautor: moni » środa, 1 lipca 2015, 07:55

a widzisz, to sie wybiore w którąś sobote na targ


http://www.galeria.nagrzyby.pl/v/users2/moni/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 493 razy
Kontakt:

Postautor: kombiii » niedziela, 6 września 2015, 08:35

Ser Koryciński w a la Bunc odcieka sobie w miłym towarzystwie ogórków.
Obrazek


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku

Awatar użytkownika

mpb10
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 13 września 2014, 09:51
Lokalizacja: Lanckorona
Pochwalony: 7 razy

Postautor: mpb10 » poniedziałek, 21 września 2015, 21:04

kombiii - podpuszczkę wlewasz do słodkiego mleka czy też skwaszonego? bo próbowałem zrobić ser i nie wyszedł mi...


Si Deus pro nobi quis contra nos?


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość