Nasze cudowne nalewki

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Nadir » niedziela, 4 grudnia 2016, 22:47

QR_BBPOST Robi się :D :ok: Być może będzie jedna z lepszych, kiwi dobre w smaku :) .

PawelJeleniaGora, szalejesz z tymi nalewkami :D
Tak się zastanawiam, czy Ty napadłeś na jakieś zakłady spirytusowe, czy może jesteś ich prezesem :zhm: ;)
QR_BBPOST Butelki były z korkiem i lakowane więc moja starsza siostrzyczka strzykawką wyciągała zawartość i wlewała herbatę :D
:hehe:
I niech ktoś powie że alkohol jest szkodliwy. Przecież nic innego nie pobudza tak kreatywności... ;)



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 901
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 907 razy
Pochwalony: 473 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » środa, 7 grudnia 2016, 23:42

Dziś rozlana i wstępnie przefiltrowana (kiwi) a w oddali widać las opisywany jako "Pod Jeleniami".




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 688 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: sectroyer » czwartek, 8 grudnia 2016, 11:09

I co ? Dobre to kiwi ? Bo nei wiem, czy kupować ;)



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 901
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 907 razy
Pochwalony: 473 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » czwartek, 8 grudnia 2016, 19:47

Będzie próbowane za dwa tygodnie :D :ok: .



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 901
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 907 razy
Pochwalony: 473 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » czwartek, 8 grudnia 2016, 20:05

QR_BBPOST Nie sztuka namieszać byle berbeluchy ;) i spluwać później farfoclami :lol:
Sztuką jest właśnie zrobić czysty klarowny trunek , który cieszy zarówno podniebienie jak i oczy :ok: :D
W tym miejscu należy coś sprostować, filtrowana przez sitko i gazę nie posiada farfocli a mętność i osad to naturalna pozostałość drobnych cząstek miąższu. Proszę popatrzeć na naturalne soki :ok: .



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 901
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 907 razy
Pochwalony: 473 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » piątek, 9 grudnia 2016, 14:57

Dzika róża zebrana po przymrozkach, naturalnie przemrożona :) :ok: Hmm a owoce zawsze szły do kosza a teraz do słoiczka i do herbaty :ok: :D .




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 688 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: sectroyer » piątek, 9 grudnia 2016, 20:15

Ale tylko zalałeś spirytem i zostawiłeś, czy obierałeś i takie tam?



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Zenit » piątek, 9 grudnia 2016, 21:49

Ja w tym roku zrobiłem tylko nalewkę z pigwy ciągle jeszcze nabiera smaku... :)
Ubiegłoroczne nalewki jeszcze nie porozlewane... Tak to jest jak nie ma okazji wypić z kimś :)
W przyszłym roku muszę zabrać więcej na grzybobrania z Zawiatach i w Wiosce Rowerowej :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: hittmanka » piątek, 9 grudnia 2016, 21:56

QR_BBPOST tylko nalewkę z pigwy
a ja tylko z wiśni :D
QR_BBPOST Ubiegłoroczne nalewki jeszcze nie porozlewane
Ubiegłoroczne nalewki już zapomniane :hihi:
QR_BBPOST W przyszłym roku muszę zabrać więcej na grzybobrania z Zawiatach i w Wiosce Rowerowej
potrzymaj rok dłużej to będą lepsze :ok: ps.mojego pomału urabiam na taki wyjazd ale jeszcze nie w przyszłym roku :rotfl:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Zenit » piątek, 9 grudnia 2016, 22:00

QR_BBPOST ps.mojego pomału urabiam na taki wyjazd ale jeszcze nie w przyszłym roku
szkoda bo te grzybobrania są super w przyszłym roku będą górnicy ze Ślaska (na jednym turnusie) i grupa polonijna z USA :) (na drugim) oj będzie się działo... :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: hittmanka » piątek, 9 grudnia 2016, 22:04

QR_BBPOST będą górnicy ze Ślaska
tych to mam na co dzień pod dostatkiem :rotfl: ale w 2018 roku jak będzie taka możliwość to się piszę :ok:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 901
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 907 razy
Pochwalony: 473 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » piątek, 9 grudnia 2016, 22:56

QR_BBPOST Ale tylko zalałeś spirytem i zostawiłeś, czy obierałeś i takie tam?
Kiwi ? Obrane, pokrojone w kawałki, zalane najpierw przegotowaną wodą a póżniej spirytusem, jedno ziarnko kardamonu. Słoik zakręcony i na trzy dni w ciepłe miejsce, póżniej zlewamy (sitko i gaza) łączymy z przegotowaną wodą z cukrem i ewentualnie w zależności jaka ma być moc dodajemy spirytus. Owoców nie wyrzucam, odkładam do słoiczka i dodaję do herbaty :) :ok: .




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 688 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: sectroyer » piątek, 9 grudnia 2016, 23:00

QR_BBPOST
QR_BBPOST Ale tylko zalałeś spirytem i zostawiłeś, czy obierałeś i takie tam?
Kiwi ? Obrane, pokrojone w kawałki, zalane najpierw przegotowaną wodą a póżniej spirytusem, jedno ziarnko kardamonu. Słoik zakręcony i na trzy dni w ciepłe miejsce, póżniej zlewamy (sitko i gaza) łączymy z przegotowaną wodą z cukrem i ewentualnie w zależności jaka ma być moc dodajemy spirytus. Owoców nie wyrzucam, odkładam do słoiczka i dodaję do herbaty :) :ok: .
Dzięki, a dzika róża (myślę by coś przygotować :D)



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2657 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Wojtas » piątek, 9 grudnia 2016, 23:19

Kiedyś patrzyłem na ten temat z zainteresowaniem, jakie naturalne wódeczki tu powstają. Teraz widzę, że wszystko sprowadza się do jednego. Zalać owoce SPIRYTEM lub wódeczką ze sklepu i to ma być naleweczka :nie: . Wolę sobie czystą w sklepie kupić, (wódek smakowych nie lubię), drinka z colą sobie trzasnę i chyba to będzie lepsze. Mam z kwasówki maszynerię do robienia bimberku, (tata był spawaczem i zrobił maszynę), może kiedyś ją odpalę, jak się dowiem o co w tym chodzi. Stawiało się baniaczek na gazie, jakaś tulejka z kwasówki pod spływającą wodą z kranu i do pojemniczka bimberek spływał. Można bimberki smakowe robić, wiśniowy, śliwkowy i inne smaki. Nalewki na SPIRYCIE przestały mnie interesować :(



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 901
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 907 razy
Pochwalony: 473 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » piątek, 9 grudnia 2016, 23:39

QR_BBPOST Dzięki, a dzika róża
Dziką różę w zależności jaką zebraliśmy można trochę nakłuć nożykiem. Zasypujemy cukrem i rozcieńczonym spirytusem, zakręcamy słoik i na słońce, jak jest :D . Po około 2-3 tygodniach dolewamy spirytus i dalej na słoneczko, oczywiście trzeba wstrząsać co jakiś czas. Póżniej najgorsze bo najciężej ze wszystkich nalewek jest przefiltrować właśnie dziką różę.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość