Nasze cudowne nalewki

Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » piątek, 25 sierpnia 2017, 22:33

Dzięki.

W tym roku z wiadomych przyczyn już nie skorzystam :) . Jak dożyje to na następny rok zrobię.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: sectroyer » piątek, 8 września 2017, 23:31

Nastawione te 5 1,5 litrowych słoików i jeden 5 litrowy :) Łącznie myślę, że wyjdzie koło 4-5 litrów czystej nalewki :ok: Ale poczekamy, zobaczymy :D




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: sectroyer » środa, 27 września 2017, 22:31

Doszła już czerwona porzeczka i truskawka. HICIOR :o :o :zdziwiony: :zdziwiony: Nawet moja żona, która nienawidzi porzeczek pije bez niczego. Moc około 35%, ale no smak gitara :) Przepis w oparciu o to:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wMxf1ymlHfg[/youtube]
Przeskalowałem na półtoralitrowe słoiki:

Kod: Zaznacz cały

Na 1,5 litrowy słój 0,55kg owoców 275 gramów cukru 140 ml wódki 140 ml spirytusu



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » niedziela, 22 października 2017, 12:01

Nalewki mam, teraz dla nowego doświadczenia zacznę robić wino w gąsiorze 5l. Jakieś wskazówki?. Ojciec kiedyś robił, ale nigdy w gąsiorze za długo nie postały :lol: .



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » wtorek, 31 października 2017, 00:17

Już od wczoraj robi się, co wyjdzie czas pokaże.

https://www.malinowynos.pl/forum/viewto ... ?f=26&t=33



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » sobota, 11 listopada 2017, 10:45

QR_BBPOST PawelJeleniaGora, Robisz tyle nalewek, fajne zdjęcia wstawiasz a nie piszesz o ich mocy, smaku, zapachu i które najbardziej lubisz. Nie samą :fotka: człowiek żyje :x
Jedne z najlepszych smakowo to pędy młodej sosny, mniszek lekarski (imbir, miód i cytryna) i czeremcha.

Najgorsza to z pokrzywy. Z głogu też porażka, miałem coś zmienić, ale w tym roku nie zebrałem.

Moc robiłem na około 40 - 45%.



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » sobota, 24 marca 2018, 23:56

I oto jest :ok: .
Wiem butelki powinny być inne, ale tylko takie miałem :(. Jest to moje pierwsze wino robione głównie z ciekawości, dla testu co z tego wyjdzie. Nie próbowałem, teraz jest ciemny kolor, wyklaruje się po około pół roku. Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.




sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: sectroyer » wtorek, 27 marca 2018, 13:42

QR_BBPOST Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.
Witaj w klubie :)



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2255
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Włóczykij » wtorek, 27 marca 2018, 15:46

QR_BBPOST
QR_BBPOST Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.
Witaj w klubie :)
Dla dobra ogółu mogę się poświęcić. :lol:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Nadir » wtorek, 27 marca 2018, 23:36

QR_BBPOST Nie lubię win, więc po co zrobiłem, dla kogo?.
Może dla Szanownego Pana Destylatora? :mrgreen:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Zenit » środa, 28 marca 2018, 09:53

QR_BBPOST Pana Destylatora?
po destylacji nada się do wszystkiego do pączków do chrustu aby był kruchy nawet w ostateczności możne wypić po rozcieńczeniu...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.


sectroyer
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1895
Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
Imię: Michał
Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 439 razy
Pochwalony: 685 razy
Kontakt:

Nasze cudowne nalewki

Postautor: sectroyer » czwartek, 5 kwietnia 2018, 11:35

QR_BBPOST
QR_BBPOST Pana Destylatora?
po destylacji nada się do wszystkiego do pączków do chrustu aby był kruchy nawet w ostateczności możne wypić po rozcieńczeniu...
Kurcze to moje były NIEkruche bo za mało spiritusu dałem ? :( :D :lol: :rotfl: No to niedobre, już drugi raz mi takie wyszły, a niby wszystko "wg przepisu" :lol: :rotfl: :zdziwiony:




Marcella
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 20 października 2018, 20:49
Imię: Marcella
Ulubione grzyby: Kania
Pochwalił: 1 raz

Nasze cudowne nalewki

Postautor: Marcella » czwartek, 8 listopada 2018, 21:37

Nalewek są tysiące. Niektóre robi się dla smaku, a inne dla zdrowia. I jak ze wszystkim - w odpowiednich ilościach leczą, a w nieodpowiednich szkodzą. ;)



Awatar użytkownika

PawelJeleniaGora
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 883
Rejestracja: sobota, 14 maja 2016, 07:27
Pochwalił: 829 razy
Pochwalony: 429 razy

Nasze cudowne nalewki

Postautor: PawelJeleniaGora » środa, 17 kwietnia 2019, 22:13

QR_BBPOST Dziś zrobiłem Wielkanocną nalewkę z czosnku niedźwiedziego :) Ciekaw jestem jak będzie smakowała.

Tak była robiona - pokrojony czosnek niedźwiedzi wsadzony do litrowego słoika i zalany 40% wódką... Jak będzie smakowała w przyszłym roku zrobię więcej.

Piłeś ? Mam czosnek niedźwiedzi, coś muszę zrobić. Trochę ususzę.
Inna sprawa czy się uda ---> chcę posadzić w lesie. Mam całość wraz z ziemią. Wiem, żeby nie było, nawet jak by się udało to pozyskiwać nie wolno, ponieważ chroniony.




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości