Serowarstwo - zrób sobie ser!

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Serowarstwo - zrób sobie ser!

Post autor: kombiii » czwartek, 15 maja 2014, 19:03

Z tej strony mnie jeszcze nie znacie :tak:
Ja sam siebie zadziwiam. Postanowiłem zrobić ser, tak, dobrze czytacie - domowy ser. Moje wyobrażenia o tym procesie były dość mgliste, gdzieś tam coś dzwoniło. Kilka dni temu wpadł w me grzybowo-ogórkowo-wędzonkowe łapy przepis na ser koryciński. Zagłębiłem się w temat i wczoraj wykonałem swój pierwszy w życiu ser podpuszczkowy. Zakładając sromotną porażkę, nie robiłem zdjęć.
A szkoda!
Nie wiem jak to się stało, ale wyszedł mi, wypisz, wymaluj, góralski bunc, nie ustępujący buncom w samym Zakopanem! :shock:
Ser zrobiłem z 5 l mleka, wyszło około 85 dag i nie pozostało po nim śladu.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 15 maja 2014, 19:11

Dla niewtajemniczonych - bunc (bundz) to delikatny ser z mleka owczego, sporządzany przez górali. Nie miałem szans na mleko owcze, więc powstał z mleka krowiego. Fakt, że wyszedł "od strzału", dodał mi tylko skrzydeł. W sobotę robię znów ser, zapodam pod wówczas bogatą fotorelację ;)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 15 maja 2014, 19:19

Przepis na ser a la bunc:

- 5 litrów mleka - koniecznie nie pasteryzowanego (może być z mlekomatu, jeszcze lepiej od "baby" - baba jest tylko pośrednikiem, nie mleko dawczynią! - na targu)
- podpuszczka- to jest taki enzym trawienny, pozyskiwany od cieląt (zdaje się, bez pytania ich o zdanie)
- litr piwa - dla niecierpliwych :lol:

Podpuszczkę należy zakupić w Allegro, buteleczka starcza na kilkaset litrów mleka, kosztuje 15 zł, wraz z nią dostaje się chustę serowarską.
Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni i wlewamy podpuszczkę - 5 kropel na litr mleka, rozpuszczoną w 50 ml zimnej wody.
Po 30 minutach, mleko się zetnie, kroimy go nożem wzdłuż i w poprzek na 1 cm kawałeczki.
Po następnych 30 minutach, cedzimy powstałe skrzepy przez sito wyścielone chustą serowarską i czekamy 2 godzinki.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 maja 2014, 19:37 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1200 razy

Post autor: Tomek86 » czwartek, 15 maja 2014, 19:21

kombiii, ciekawy temat :ok: w tej chwili jedyny ser jaki wytwarzam, to jest ser zgliwiały smażony, ale kto wie, może kiedyś zrobię własny ser podpuszczkowy :) mam już przepis Twój i drugi ze strony Jakuba Kuronia :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 maja 2014, 19:22 przez Tomek86, łącznie zmieniany 1 raz.


Nie będzie meczu, będzie chór!
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 15 maja 2014, 19:21

Po dwóch godzinach ser wyjmujemy z chusty i wkładamy na sito, lub do specjalnej formy, lub do siatki, gdy chcemy go wędzić.
Zresztą pokażę wszystko na zdjęciach w sobotę, ponieważ się zapaliłem i wykonam go ponownie. Mleko już zamówione ;)
Nie można zapomnieć o moczeniu serka w solance przez jakieś 12 godzin i... gotowe!
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 maja 2014, 19:28 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 15 maja 2014, 19:23

Tomek86 pisze: znalazłem nawet przepis na stronie Jakuba Kuronia :)
Ja jestem w temacie serów zielony, ale fakt, że wyszedł mi serek za pierwszym razem, napawa mnie optymizmem na przyszłość :D


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1200 razy

Post autor: Tomek86 » czwartek, 15 maja 2014, 19:26

kombiii pisze:fakt, że wyszedł mi serek za pierwszym razem, napawa mnie optymizmem na przyszłość
no i oby zawsze wychodził ;)


Nie będzie meczu, będzie chór!
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 15 maja 2014, 19:30

Tomek86 pisze:no i oby zawsze wychodził ;)
Zachęcam Cię do wykonu. To jest tak proste jak ... zbieranie grzybów :)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Tomek86
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 879
Rejestracja: wtorek, 28 lutego 2012, 20:34
Ulubione grzyby: mleczaj smaczny, mleczaj chrząstka, uszak bzowy, gołąbek zielonawy
Lokalizacja: Lublin
Pochwalony: 1200 razy

Post autor: Tomek86 » czwartek, 15 maja 2014, 19:33

Tylko ta ilość piwa w przepisie mnie niepokoi.. chyba za mała jest ;) ser może się nie udać :P


Nie będzie meczu, będzie chór!
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » czwartek, 15 maja 2014, 19:34

Tomek86 pisze:Tylko ta ilość piwa w przepisie mnie niepokoi.. chyba za mała jest ;) ser może się nie udać :P
:lol: To prawda, produkcja trwa wiele godzin, dwa piwa to za mało ;)


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 734
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 106 razy

Post autor: viragolo » piątek, 16 maja 2014, 08:16

Ja przymierzam się do wykonania własnego sera żółtego z tego przepisu (chcę go jednak wzbogacić o zioła):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f_KCmAV56Pw[/youtube]


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » piątek, 16 maja 2014, 09:56

viragolo, pięknie :ok: Serek wygląda na smaczny, powodzenia.


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » piątek, 16 maja 2014, 15:07

Maiłem okazje na Festiwalu Smaku przebywać z serowarami :) znam jednego nawet dobrze i miałem okazje kosztować dużo smacznych serów (z kozimi włącznie)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek, 4 września 2012, 13:24
Ulubione grzyby: prawdziwek, borowik oraz boletus edulis
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pochwalił: 109 razy
Pochwalony: 494 razy
Kontakt:

Post autor: kombiii » piątek, 16 maja 2014, 18:24

Zenit pisze:Maiłem okazje na Festiwalu Smaku przebywać z serowarami :) znam jednego nawet dobrze i miałem okazje kosztować dużo smacznych serów (z kozimi włącznie)
Powiem Ci, że zwariowałem na punkcie tego sera. Zwykle do celu dąży się metodą prób i błędów (sporo czasu upłynęło, zanim zacząłem robić dobre ogóry, czy wędzonki) a tu od razu sukces. Jutro znów sporządzam + fotorelacja. :roll:


Zdobywca II miejsca w fotce dekady 21-31 lipca :) w 2014 roku
Awatar użytkownika

pat
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 641
Rejestracja: sobota, 23 października 2004, 14:09
Lokalizacja: Kołobrzeg
Pochwalony: 26 razy

Post autor: pat » piątek, 16 maja 2014, 18:26

kombiii, ja też robię ser, codziennie kilka ton...:) :) :ok: :D


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat