Grzyby w kuchni


Autor tematu
elamara
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 12:41
Ulubione grzyby: Kurki

Grzyby w kuchni

Postautor: elamara » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 12:52

Skąd czerpiecie wiedzę, do jakich potraw pasują grzyby? Chodzicie na kursy czy korzystacie tylko z internetu? Ostatnio odkryłam kurs www gdzie m.in. pokazywali jak wykorzystać grzyby w kuchni oraz mnóstwo innych ważnych i ciekawych rzeczy w kuchni.



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 13:01

Ostatnio odkryłam kurs www gdzie m.in. pokazywali jak wykorzystać grzyby w kuchni oraz mnóstwo innych ważnych i ciekawych rzeczy w kuchni.
dzięki na 100% skorzystam i dam znać jak będzie :ok: a są na nim kursy jak reklamować się ? :nie: ? :lol: :lol: :lol:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 13:05

do jakich potraw pasują grzyby?
Do wszystkich :!: rotfl


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2257
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Postautor: Włóczykij » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 13:09

do jakich potraw pasują grzyby?
Do wszystkich :!: rotfl
Do zupy mlecznej nie bardzo. :lol:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 13:22

Do zupy mlecznej nie bardzo. :lol:
jak to nie bardzo ?
https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-mleczna-slowianska" onclick="window.open(this.href);return false; :lol: :D a swoją drogą to musi być okropne :doh:

przypadkiem trafiłam na taką mini książkę kucharską ale same dobre rzeczy w niej są, dobre i tanie i zupełnie mi nieznane, i zupa mleczna z boczniakami też :mrgreen:
http://gotocarpathia.pl/sites/gotocarpa ... zkie_0.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26667
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8129 razy
Pochwalony: 19673 razy
Kontakt:

Postautor: Paweł » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 14:45

https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-mleczna-slowianska" onclick="window.open(this.href);return false; :lol: :D a swoją drogą to musi być okropne :doh:
Z opisu składu wynika , że to jakaś polewka :mrgreen: 2 litry płynów i 4 ziemniaczki + grzybki = :x zabawa w berka :lol:
Mleko + masło czyli erzac śmietany . Bez użycia 1 l wody może być :eat: i w miarę gęste ;)



Awatar użytkownika

Włóczykij
Moderator
Moderator
Posty: 2257
Rejestracja: niedziela, 6 kwietnia 2008, 17:36
Imię: Mirosław
Ulubione grzyby: opieńka prawdziwek podgrzybek
Lokalizacja: wodzisław śląski
Pochwalił: 68 razy
Pochwalony: 597 razy

Postautor: Włóczykij » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 14:51

Hmm różnie można interpretować nazwę zupa mleczna,w moim dzieciństwie taka zupa składała się z goracego mleka,pokruszonej bułki i z odrobiną masła, czasami z dodatkiem soku owocowego,grzyby do tego? :lol:


Ciekawość to pierwszy stopień do znalezienia grzyba.

Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Postautor: Agnes » poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 22:56

https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-mleczna-slowianska" onclick="window.open(this.href);return false; :lol: :D a swoją drogą to musi być okropne :doh:
Z opisu składu wynika , że to jakaś polewka :mrgreen: 2 litry płynów i 4 ziemniaczki + grzybki = :x zabawa w berka :lol:
Mleko + masło czyli erzac śmietany . Bez użycia 1 l wody może być :eat: i w miarę gęste ;)


To smak mojego dzieciństwa- właśnie moja babcia robiła taką. Jak pamiętam- najsmaczniejsza zupa na świecie :)



Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » czwartek, 27 sierpnia 2015, 23:46

a są na nim kursy jak reklamować się ? :nie: ? :lol: :lol: :lol:
Zenit, nie trzeba przechodzić kursu, po prostu wystarczy robić na innych forach to co niektórzy "przygodni goście" robią na naszym (a co my namiętnie usuwamy) ;) Zawsze można liczyć na to, że naszych wpisów reklamowych gdzieś tam na innych forach admin tak szybko nie usunie... :lol: :lol:

do jakich potraw pasują grzyby?
Do wszystkich :!: rotfl
Do zupy mlecznej nie bardzo. :lol:
Za to do owocowej nadają się znakomicie, bo przecież mają owocniki :roll: :muchomorek: rotfl

2 litry płynów i 4 ziemniaczki + grzybki = :x zabawa w berka :lol:
:lol: :lol: :lol:



Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2657 razy
Kontakt:

Postautor: Wojtas » sobota, 5 września 2015, 10:48

Dzisiejsza zdobycz :eat:
Kiedyś pisałem, że odpuszczam sobie zbieranie żółciaków, lecz ten mnie jakoś namówił. Chciałem mu zrobić tylko zdjęcie, lecz gdy go dotknąłem okazało się, że jest bardzo miękki, pomyślałem że tak młodego to jeszcze nie jadłem i trafił pod nóż. W kuchni gdy kroiłem go w paseczki nóż wchodził jak w masło, później 8 min smażenia w głębokim tłuszczu, odlanie tłuszczu i wbicie jajek. Grzyb do końca zachował swoją miękkość, giął się jak makaron. Nie będę zachwalał jego walorów smakowych, gdyż się ich nie doszukałem, lecz już wiem czym się różni młody żółciak od tygodniowego skwarka.
Obrazek
Obrazek



Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1475 razy
Kontakt:

Postautor: Agnes » sobota, 5 września 2015, 12:37

O kurcze :o
Opinia wprawdzie nie brzmi zbyt zachęcajaco, ale ... co nie dosmakuje, to dowygląda :D :ok:
I tak chciałabym spróbować, jak smakuje żółciak :eat:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48830 razy
Pochwalony: 9006 razy
Kontakt:

Postautor: Zenit » sobota, 5 września 2015, 21:30

I tak chciałabym spróbować, jak smakuje żółciak
mnie bardzo smakuje - musi być jednak bardzo miękki i młody.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » niedziela, 6 września 2015, 22:37

Wojtas, :ok: :eat:

I tak chciałabym spróbować, jak smakuje żółciak :eat:
Smakuje smacznie.

Alem się naopowiadał... :| rotfl



Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » niedziela, 6 września 2015, 22:43

ciekawe jak by na mnie patrzyli ludzie w centrum Katowic, jak bym zaczęła tego mojego ostatniego żółciaka z drzewa ścinać.... :szok: pewnie bym dostała piątaka na bułkę i serek topiony :doh:


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » niedziela, 6 września 2015, 23:15

hittmanka, popytaj o takie rzeczy Sensi. Ona Ci wszystko najlepiej wytłumaczy. a raczej udokumentuje fotograficznie... :lol:
Dla niej czołganie się w odświętnym płaszczu po miejskim parku to nie pierwszyzna... :roll: :lol:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość