Grzyby w kuchni

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Henryk » niedziela, 27 listopada 2016, 18:52

Zatem pozostaje tylko wodnicha i zimówka , nic innego teraz nie ma ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Zenit » piątek, 6 stycznia 2017, 12:45

Przepis na pasteryzowane maślaki i kurki ;) (w zasadzie każdy grzyb można w ten sam sposób pasteryzować)

Ja w zasadzie robię zalewę na ,,oko,, wszystko zależy od tego,jak dużo grzybków mamy. Grzybki czyścimy,kroimy na mniejsze kawałki,płuczemy pod bieżącą wodą.Gotujemy wodę dodając sól i cukier np na 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Ja zawsze próbuję. Zalewa nie może być ani za słona,ani za słodka :) Dlatego właśnie trudno troszkę podać dokładne proporcje soli i cukru. Do gotującej się zalewy wrzucamy grzybki, muszą się zagotować. Ściągamy pianę,wody nie wylewamy,będzie nam potrzebna do pasteryzacji. Odcedzamy grzybki,wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Pierwszego dnia pasteryzujemy godzinę na bardzo małym ogniu. Naczynie ze słoikami musi być przykryte pokrywką. Drugiego dnia również grzybki pasteryzujemy godzinę jednakże w tym samym czasie, w którym były pasteryzowane dnia poprzedniego :) Słoików nie wyjmujemy z garnka do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)

Życzę wszystkim udanych zbiorów w nadchodzącym sezonie

Anna Marek Skórska-Jeszke


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Henryk » niedziela, 26 listopada 2017, 15:32

:witam: :D
Miałem zamiar zmajstrować Masło smardzowe a'la Zenit, ;)
Zrobiłem sztuczkę z głową ......pomyślałem chwilę....... i zmajstrowałem pasztecik smardzowy .
Cały przepis opiera się niemal w całości na procedurze Zenita , ja wprowadziłem dwie zmiany .
1. dodałem znacznie więcej suszonych smardzów .
2. podduszone smardze potraktowałem blenderem , aby się nie męczyć z siekaniem grzybków ;)
Całość połączyłem zgodnie ze wskazówkami Guru :D i wyszedł niezły pasztet smardzowy :mniam: smacznego :ok:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Dare
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1016
Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
Imię: Adrian
Lokalizacja: Polska
Pochwalił: 405 razy
Pochwalony: 157 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Dare » niedziela, 26 listopada 2017, 17:16

QR_BBPOST wyszedł niezły pasztet smardzowy
I masz teraz przechlapane, bo wyjeżdżam właśnie do Zabrza :lol: :eat:


Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Henryk » niedziela, 26 listopada 2017, 17:23

Dare, :witam: :D
Dawaj po garach , to się jeszcze załapiesz ;) moje kubki smakowe mają ekstra ucztę :lol:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Dare
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1016
Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
Imię: Adrian
Lokalizacja: Polska
Pochwalił: 405 razy
Pochwalony: 157 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Dare » niedziela, 26 listopada 2017, 17:26

Byle bym się przebił przez krakowski smog, potem, to już z górki :rotfl:


Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Henryk » niedziela, 26 listopada 2017, 17:31

QR_BBPOST Byle bym się przebił przez krakowski smog
Oooo! , nie przesadzaj , Kraków nie stanowi problemu , gdybyś śmigał przez Częstochowę :zhm: to mogą kolana boleć :lol: :lol:


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Dare
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1016
Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
Imię: Adrian
Lokalizacja: Polska
Pochwalił: 405 razy
Pochwalony: 157 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Dare » niedziela, 26 listopada 2017, 18:36

Na letnich oponach, to czy Kraków, czy Częstochowa potrafi być problemem :rotfl:


Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...

Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1849
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1442 razy
Pochwalony: 1510 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Henryk » niedziela, 26 listopada 2017, 20:39

Dare,
Ok , traz bez jajów , jak na serio śmigasz do Zabrza , to musowo musimy się spotkać :D
Jedyny kłopot to , że pracuję do szesnastej :zhm: tel. znasz , resztę dogadamy ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48831 razy
Pochwalony: 8997 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Zenit » niedziela, 26 listopada 2017, 22:18

QR_BBPOST Miałem zamiar zmajstrować Masło smardzowe a'la Zenit,
muszę takie zrobić :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Dare
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1016
Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
Imię: Adrian
Lokalizacja: Polska
Pochwalił: 405 razy
Pochwalony: 157 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Dare » poniedziałek, 27 listopada 2017, 15:09

QR_BBPOST traz bez jajów , jak na serio śmigasz do Zabrza
Jeszcze nie, ale jest to w planach, zdecydowanie. Obowiązkowo trzeba będzie się spotkać :beer: :beer:


Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...


Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości