Grzyby w kuchni
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Przepis na pasteryzowane maślaki i kurki (w zasadzie każdy grzyb można w ten sam sposób pasteryzować)
Ja w zasadzie robię zalewę na ,,oko,, wszystko zależy od tego,jak dużo grzybków mamy. Grzybki czyścimy,kroimy na mniejsze kawałki,płuczemy pod bieżącą wodą.Gotujemy wodę dodając sól i cukier np na 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Ja zawsze próbuję. Zalewa nie może być ani za słona,ani za słodka Dlatego właśnie trudno troszkę podać dokładne proporcje soli i cukru. Do gotującej się zalewy wrzucamy grzybki, muszą się zagotować. Ściągamy pianę,wody nie wylewamy,będzie nam potrzebna do pasteryzacji. Odcedzamy grzybki,wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Pierwszego dnia pasteryzujemy godzinę na bardzo małym ogniu. Naczynie ze słoikami musi być przykryte pokrywką. Drugiego dnia również grzybki pasteryzujemy godzinę jednakże w tym samym czasie, w którym były pasteryzowane dnia poprzedniego Słoików nie wyjmujemy z garnka do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Życzę wszystkim udanych zbiorów w nadchodzącym sezonie
Anna Marek Skórska-Jeszke
Ja w zasadzie robię zalewę na ,,oko,, wszystko zależy od tego,jak dużo grzybków mamy. Grzybki czyścimy,kroimy na mniejsze kawałki,płuczemy pod bieżącą wodą.Gotujemy wodę dodając sól i cukier np na 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Ja zawsze próbuję. Zalewa nie może być ani za słona,ani za słodka Dlatego właśnie trudno troszkę podać dokładne proporcje soli i cukru. Do gotującej się zalewy wrzucamy grzybki, muszą się zagotować. Ściągamy pianę,wody nie wylewamy,będzie nam potrzebna do pasteryzacji. Odcedzamy grzybki,wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Pierwszego dnia pasteryzujemy godzinę na bardzo małym ogniu. Naczynie ze słoikami musi być przykryte pokrywką. Drugiego dnia również grzybki pasteryzujemy godzinę jednakże w tym samym czasie, w którym były pasteryzowane dnia poprzedniego Słoików nie wyjmujemy z garnka do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Życzę wszystkim udanych zbiorów w nadchodzącym sezonie
Anna Marek Skórska-Jeszke
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Miałem zamiar zmajstrować Masło smardzowe a'la Zenit,
Zrobiłem sztuczkę z głową ......pomyślałem chwilę....... i zmajstrowałem pasztecik smardzowy .
Cały przepis opiera się niemal w całości na procedurze Zenita , ja wprowadziłem dwie zmiany .
1. dodałem znacznie więcej suszonych smardzów .
2. podduszone smardze potraktowałem blenderem , aby się nie męczyć z siekaniem grzybków
Całość połączyłem zgodnie ze wskazówkami Guru i wyszedł niezły pasztet smardzowy smacznego
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1016
- Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
- Imię: Adrian
- Lokalizacja: Polska
- Pochwalił: 405 razy
- Pochwalony: 157 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
I masz teraz przechlapane, bo wyjeżdżam właśnie do ZabrzaHenryk pisze:QR_BBPOST wyszedł niezły pasztet smardzowy
Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Dare,
Dawaj po garach , to się jeszcze załapiesz moje kubki smakowe mają ekstra ucztę
Dawaj po garach , to się jeszcze załapiesz moje kubki smakowe mają ekstra ucztę
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1016
- Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
- Imię: Adrian
- Lokalizacja: Polska
- Pochwalił: 405 razy
- Pochwalony: 157 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Byle bym się przebił przez krakowski smog, potem, to już z górki
Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Oooo! , nie przesadzaj , Kraków nie stanowi problemu , gdybyś śmigał przez Częstochowę to mogą kolana bolećDare pisze:QR_BBPOST Byle bym się przebił przez krakowski smog
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1016
- Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
- Imię: Adrian
- Lokalizacja: Polska
- Pochwalił: 405 razy
- Pochwalony: 157 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Na letnich oponach, to czy Kraków, czy Częstochowa potrafi być problemem
Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Dare,
Ok , traz bez jajów , jak na serio śmigasz do Zabrza , to musowo musimy się spotkać
Jedyny kłopot to , że pracuję do szesnastej tel. znasz , resztę dogadamy
Ok , traz bez jajów , jak na serio śmigasz do Zabrza , to musowo musimy się spotkać
Jedyny kłopot to , że pracuję do szesnastej tel. znasz , resztę dogadamy
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
muszę takie zrobićHenryk pisze:QR_BBPOST Miałem zamiar zmajstrować Masło smardzowe a'la Zenit,
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1016
- Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
- Imię: Adrian
- Lokalizacja: Polska
- Pochwalił: 405 razy
- Pochwalony: 157 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Jeszcze nie, ale jest to w planach, zdecydowanie. Obowiązkowo trzeba będzie się spotkaćHenryk pisze:QR_BBPOST traz bez jajów , jak na serio śmigasz do Zabrza
Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...