Grzyby w kuchni
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Zarodnik
- Posty: 2
- Rejestracja: piątek, 18 marca 2016, 14:09
- Imię: Henryk
- Pochwalony: 1 raz
- Kontakt:
a proszę bardzo...
groszek zielony - puszka lub mrożonka ugotowana
4 jaja - ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
1 jabłko - w kostkę
4 ogórki konserwowe - w kostkę
szklanka pokrojonych grzybków marynowanych w occie
majonez i/lub musztarda
1 porcja ugotowanego ryżu
sól , pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
groszek zielony - puszka lub mrożonka ugotowana
4 jaja - ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
1 jabłko - w kostkę
4 ogórki konserwowe - w kostkę
szklanka pokrojonych grzybków marynowanych w occie
majonez i/lub musztarda
1 porcja ugotowanego ryżu
sól , pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
-
- Grzyb prosty
- Posty: 166
- Rejestracja: sobota, 20 lipca 2013, 14:09
- Lokalizacja: Wielkopolska - Poznań
- Pochwalił: 2 razy
- Pochwalony: 32 razy
Grzyby w kuchni
Kilka dni temu jadłam "dziwne" danie (Restauracja "Sielanka" w Ustroniu k/Wisły) - były to szyjki rakowe z borowikami - nieziemskie danie..
Tak w ogóle to polecem restaurację - polecana przez żółty przewodnik Gault & Millau - co za smaki.. !
Tak w ogóle to polecem restaurację - polecana przez żółty przewodnik Gault & Millau - co za smaki.. !
-
- Zarodnik
- Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 16 sierpnia 2016, 21:07
- Imię: Kacper Pomianowski
- Ulubione grzyby: Kurki
- Pochwalił: 2 razy
- Pochwalony: 1 raz
Grzyby w kuchni
Ja to przeważnie szukam przepisów w internecie Wpisuję nazwę grzybków + potrawa czy coś w tym stylu i wychodzą czasami swietne dania! a wybór naprawdę jest ogromny, na każdy gust się coś znajdzie apetycznego
Dla mnie to i tak najlepsza zupka z suszonych grzybów różnego rodzaju.
Dla mnie to i tak najlepsza zupka z suszonych grzybów różnego rodzaju.
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Grzyby w kuchni
Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Pierwszy raz zrobiłem sobie flaczki z kań. Kilka talerzy opędzlowałem od razu, 10 litrowych słoików poddałem pasteryzacji na później. Kanie na flaczki ciąłem w plasterki po ugotowaniu, na surowo mogłyby się trochę rozwalić. Flaczki wyszły smaczne, konsystencja kań w sam raz, (jest co ugryźć), polecam Małe kanie od zawsze marynuje, do kanapek idealneviragolo pisze:QR_BBPOST Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Grzyby w kuchni
Ja kanie suszę i te co się mieszczą układam w słoju z dużym otworem a część krusze w dłoniach i mam super smakowy dodatek do sosów ,zup i do grzybowej wegety.viragolo pisze:QR_BBPOST Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?
Mrożę tez je-dokładnie myję i mokre układam w plastykowych pojemnikach przekładając warstwy folią spożywczą-lekko dogniatam przykrywką i do zamrażalki.
Jak Wojtas robię też flaczki
-jedna wersja wegetariańskie
-druga na rosole z kurczakiem[dla mięso- żerców]
Kanie kroję w paski i lekko podsmażam na maśle z cebulą [w piórka].
Do wywarów z warzyw lub rosołu wrzucam pokrojone w zapałke warzywa-marchew[uwaga w tym roku bardzo słodka i nie duzo dodac bo flaczki zasłodzi],pietruszkę i kawałek selera. Dodaję kanie a do rosołu kanie +pokrojony w paski kurczak.Doprawiam jak zwykłe flaki [imbir,gałka, pieprz ziołowy i czarny, papryki mielone i sól] ja bazuję na przyprawie do flaków z Kamisa. Można zasmażyc lub podawac 'czyste;
I tegoroczny "HIT" sezonu grzybowego -jajka sadzone na kaniach.
-kanie podsmażam z cebulką na masle,lekko doprawiam solą i pieprzem na wierzch wbijam jajka,sole i posypuje grubo startym pieprzem na mały ogień do ścięcia jajek .Posypuję szczypiorkiem lub natka pietruszki i gotowe
Ajla
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Grzyby w kuchni
Wróciłam z lasu z wiadrem opieniek-większość maleńkich[będą w śmietanie] a te większe obgotuje pokroje drobno i zrobię z nimi smalec.
-na kg tłuszczu [podgarle i słonina] dodaje pół l opieniek, 2 średnie cebule i 2 ząbki czosnku.Tłuszcz lekko podsmażam dodaję opieńki z cebulą i dusze to tak do pół godz na małym ogniu,Dodaję sól, pieprz i odrobinę majeranku. Mozna ten smalec zapasteryzować.
UWAGA:wszystkie pasteryzowane przetwory z grzybami pasteryzuję drugi raz po 24 godzinach od pierwszej pasteryzacji.
-na kg tłuszczu [podgarle i słonina] dodaje pół l opieniek, 2 średnie cebule i 2 ząbki czosnku.Tłuszcz lekko podsmażam dodaję opieńki z cebulą i dusze to tak do pół godz na małym ogniu,Dodaję sól, pieprz i odrobinę majeranku. Mozna ten smalec zapasteryzować.
UWAGA:wszystkie pasteryzowane przetwory z grzybami pasteryzuję drugi raz po 24 godzinach od pierwszej pasteryzacji.
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 734
- Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
- Lokalizacja: Lewin Brzeski
- Pochwalił: 5 razy
- Pochwalony: 106 razy
Grzyby w kuchni
Dzięki za pomysły na kanie, wypróbuję wszystkie
Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Grzyby w kuchni
Na patelni , w masełku - dwa gatunki = mini zagadka
Rozpoznanie mile widziane , zostanie docenione .
Rozpoznanie mile widziane , zostanie docenione .
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt: