Grzyby w kuchni

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » niedziela, 6 września 2015, 23:36

Wy jesteście niesamowici :lol: rotfl rotfl rotfl :brawo: :brawo: :lol: :lol: nie pisz takich rzeczy jak pije piwo bo zaplułam sobie monitor rotfl


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...

Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Postautor: Nadir » niedziela, 6 września 2015, 23:42

hittmanka, ale to było na poważnie, zresztą Sensi sama Ci potwierdzi :D
Ja bym sam wskazał Ci odpowiednie fotki, ale u Sensi w galerii są ...miliony fotek :w00t: , więc sam nie dam rady :? :lol:




henio00
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 18 marca 2016, 14:09
Imię: Henryk
Pochwalony: 1 raz
Kontakt:

Postautor: henio00 » piątek, 18 marca 2016, 14:19

ja zawsze na święta robię moją popisową sałatkę z marynowanymi grzybkami (uzbieranymi i zamarowanymi przeze mnie) ;)



Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1066 razy
Kontakt:

Postautor: hittmanka » piątek, 18 marca 2016, 14:38

ja zawsze na święta robię moją popisową sałatkę z marynowanymi grzybkami (uzbieranymi i zamarowanymi przeze mnie) ;)
Poprosimy o przepis :)


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...


henio00
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 18 marca 2016, 14:09
Imię: Henryk
Pochwalony: 1 raz
Kontakt:

Postautor: henio00 » środa, 23 marca 2016, 15:33

a proszę bardzo...:)
groszek zielony - puszka lub mrożonka ugotowana
4 jaja - ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
1 jabłko - w kostkę
4 ogórki konserwowe - w kostkę
szklanka pokrojonych grzybków marynowanych w occie
majonez i/lub musztarda
1 porcja ugotowanego ryżu
sól , pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą



Awatar użytkownika

francesca
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 166
Rejestracja: sobota, 20 lipca 2013, 14:09
Lokalizacja: Wielkopolska - Poznań
Pochwalił: 2 razy
Pochwalony: 32 razy

Grzyby w kuchni

Postautor: francesca » poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 22:37

Kilka dni temu jadłam "dziwne" danie (Restauracja "Sielanka" w Ustroniu k/Wisły) - były to szyjki rakowe z borowikami - nieziemskie danie..
Tak w ogóle to polecem restaurację - polecana przez żółty przewodnik Gault & Millau - co za smaki.. !




kacpi123
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 sierpnia 2016, 21:07
Imię: Kacper Pomianowski
Ulubione grzyby: Kurki
Pochwalił: 2 razy
Pochwalony: 1 raz

Grzyby w kuchni

Postautor: kacpi123 » środa, 17 sierpnia 2016, 18:57

Ja to przeważnie szukam przepisów w internecie :) Wpisuję nazwę grzybków + potrawa czy coś w tym stylu i wychodzą czasami swietne dania! a wybór naprawdę jest ogromny, na każdy gust się coś znajdzie apetycznego :)
Dla mnie to i tak najlepsza zupka z suszonych grzybów różnego rodzaju.



Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Grzyby w kuchni

Postautor: viragolo » środa, 9 listopada 2016, 14:24

Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2657 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Wojtas » środa, 9 listopada 2016, 22:14

QR_BBPOST Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?
Pierwszy raz zrobiłem sobie flaczki z kań. Kilka talerzy opędzlowałem od razu, 10 litrowych słoików poddałem pasteryzacji na później. Kanie na flaczki ciąłem w plasterki po ugotowaniu, na surowo mogłyby się trochę rozwalić. Flaczki wyszły smaczne, konsystencja kań w sam raz, (jest co ugryźć), polecam :mniam: Małe kanie od zawsze marynuje, do kanapek idealne :eat:




ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Grzyby w kuchni

Postautor: ajlaa » czwartek, 10 listopada 2016, 10:16

QR_BBPOST Przeróżnych Czubajek od groma, kanie jak parasolki. Macie jakieś przepisy z Czubajkami poza standardowym smażeniem (w panierce lub bez)?
Ja kanie suszę i te co się mieszczą układam w słoju z dużym otworem a część krusze w dłoniach i mam super smakowy dodatek do sosów ,zup i do grzybowej wegety.
Mrożę tez je-dokładnie myję i mokre układam w plastykowych pojemnikach przekładając warstwy folią spożywczą-lekko dogniatam przykrywką i do zamrażalki.
Jak Wojtas robię też flaczki
-jedna wersja wegetariańskie
-druga na rosole z kurczakiem[dla mięso- żerców]
Kanie kroję w paski i lekko podsmażam na maśle z cebulą [w piórka].
Do wywarów z warzyw lub rosołu wrzucam pokrojone w zapałke warzywa-marchew[uwaga w tym roku bardzo słodka i nie duzo dodac bo flaczki zasłodzi],pietruszkę i kawałek selera. Dodaję kanie a do rosołu kanie +pokrojony w paski kurczak.Doprawiam jak zwykłe flaki [imbir,gałka, pieprz ziołowy i czarny, papryki mielone i sól] ja bazuję na przyprawie do flaków z Kamisa. Można zasmażyc lub podawac 'czyste;

I tegoroczny "HIT" sezonu grzybowego :jupi: -jajka sadzone na kaniach.
-kanie podsmażam z cebulką na masle,lekko doprawiam solą i pieprzem na wierzch wbijam jajka,sole i posypuje grubo startym pieprzem na mały ogień do ścięcia jajek .Posypuję szczypiorkiem lub natka pietruszki i gotowe :mniam: :mniam:


Ajla


ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 191
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

Grzyby w kuchni

Postautor: ajlaa » czwartek, 10 listopada 2016, 15:28

Wróciłam z lasu :tak: z wiadrem opieniek-większość maleńkich[będą w śmietanie] a te większe obgotuje pokroje drobno i zrobię z nimi smalec.

-na kg tłuszczu [podgarle i słonina] dodaje pół l opieniek, 2 średnie cebule i 2 ząbki czosnku.Tłuszcz lekko podsmażam dodaję opieńki z cebulą i dusze to tak do pół godz na małym ogniu,Dodaję sól, pieprz i odrobinę majeranku. Mozna ten smalec zapasteryzować.

UWAGA:wszystkie pasteryzowane przetwory z grzybami pasteryzuję drugi raz po 24 godzinach od pierwszej pasteryzacji.


Ajla

Awatar użytkownika

viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Grzyby w kuchni

Postautor: viragolo » sobota, 12 listopada 2016, 06:34

Dzięki za pomysły na kanie, wypróbuję wszystkie :)


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26667
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8129 razy
Pochwalony: 19673 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Paweł » niedziela, 27 listopada 2016, 18:40

Na patelni , w masełku - dwa gatunki :D = mini zagadka

Rozpoznanie :zdziwiony: mile widziane , zostanie docenione ;) .



Awatar użytkownika

Henryk
Gimnazjalista pozyskiwacz
Gimnazjalista  pozyskiwacz
Posty: 1864
Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
Imię: Henryk
Ulubione grzyby: borowik
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 1497 razy
Pochwalony: 1598 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Henryk » niedziela, 27 listopada 2016, 18:44

Paweł, :witam: zimówki i monetnice maślane ;)


Grzybiarz amator , zbieram grzyby które znam , pewnie dlatego jeszcze żyje .

Awatar użytkownika

Paweł
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 26667
Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
Lokalizacja: Poznań - Winiary
Pochwalił: 8129 razy
Pochwalony: 19673 razy
Kontakt:

Grzyby w kuchni

Postautor: Paweł » niedziela, 27 listopada 2016, 18:48

Henryk, liczymy rozpoznanie dwóch gatunków :) , zatem :nie:




Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości